Dark Mode Light Mode

2ο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας – Προωθούνται οι πρώτοι ογδόντα απασχολούμενοι

Κοσμοσυρροή σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο δημαρχείο της Καβάλας, το οποίο «πολιορκείται» από τους απασχολούμενους στο νέο πεντάμηνο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο εφαρμόζεται μέσω του ΟΑΕΔ και χωρίς εμπλοκή του δήμου Καβάλας στη διαδικασία παραλαβής κι επεξεργασίας των αιτήσεων. Η δραματική μείωση του προσωπικού των δήμων, μεταξύ αυτών και του δήμου Καβάλας, οδηγεί τις υπηρεσίες σε σημείο να «ερίζουν» για τους πρώτους 80 απασχολούμενους ΥΕ γενικών καθηκόντων.

Όπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, η ομάδα των πρώτων 80 απασχολούμενων θα προωθηθούν σε δημοτικές υπηρεσίες όπου υφίσταται ανάγκες για εργάτες και τεχνίτες. Πρωτευόντως δηλαδή θα διοχετευθούν προς απασχόληση στην τεχνική υπηρεσία και στον τομέα καθαριότητας. Στη συνέχεια, θα καλυφθούν ανάγκες προσωπικού στη ΔΕΥΑΚ και στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Ο κ. Σιμιτσής υπογράμμισε το πόσο απαραίτητοι είναι οι απασχολούμενοι του προγράμματος που θα καλύψουν αρκετά κενά του μόνιμου προσωπικού. Τα μεγαλύτερα κενά μάλιστα φαίνεται ότι σημειώνονται στην υπηρεσία καθαριότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα λεγόμενα του αντιδημάρχου Τάσου Χατζηαναστασίου. Ο οποίος παρατήρησε ότι ακόμη κι αν απορροφηθούν όλοι οι απασχολούμενοι στο δικό του τομέα αρμοδιότητας πάλι θα συνεχίσουν να υπάρχουν κενά.

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι έως τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος των προσλήψεων του νέου κοινωνικού συνεταιρισμού, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της καθαριότητας. Κανείς δεν αμφισβητεί τη διαπίστωση ότι υπό αυτές τις συνθήκες διαφοροποιείται ο χαρακτήρας της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Εξάλλου, παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό, όπου ανάλογες πρακτικές επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, σε ξένες χώρες, οι δήμοι διατηρούν τον επιτελικό τους ρόλο με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως σε ευαίσθητες υπηρεσίες.

Ο κύκλος υποβολής αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας έχει τελειώσει για τους πτυχιούχους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και για τους τελειόφοιτους ΔΕ. Προς το παρόν έχει εκδοθεί ο προσωρινός πίνακας κι αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Οι προαναφερόμενοι θα προωθηθούν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου για δουλειά γραφείου. Έτσι θα στελεχωθούν τα ΚΑΠΗ και οι παιδικοί σταθμοί, ενώ απασχολούμενοι θα διοχετευθούν και στην οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Το αρχικό πρόγραμμα των Κοινωφελούς Εργασίας με τη συμμετοχή των ενδιάμεσων φορέων ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όχι μόνο για το ίδιο το υπουργείο αλλά και για τις συμμετέχουσες ΜΚΟ. Το δεύτερο πρόγραμμα άφησε εκτός διαδικασίας τους φορείς και ανατέθηκε στον ΟΑΕΔ. Πάντως ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι οι εταίροι του πρώτου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας είχαν εκτελέσει άψογα τα καθήκοντά τους, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Σιμιτσής δε δηλώνει την προτίμησή του σε κάποιο από τα δύο συστήματα προσλήψεων. Εστιάζεται στην ανάγκη του δήμου για κάλυψη των κενών θέσεων, χωρίς όμως ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης να εμπλέκεται στη διαδικασία. Εκείνο που επιθυμεί ο Δήμαρχος είναι να «πολιορκείται» το δημαρχείο από επιλεγμένους απασχολούμενους, που θα είναι διαθέσιμοι για στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών.

 

Προηγούμενο άρθρο

Αποδίδονται στους δήμους - Τα παρακρατηθέντα και τα κονδύλια θέρμανσης των σχολείων

Επόμενο άρθρο

Έτοιμοι για επιστροφή Καρλόπουλος, Βαλεριάνος, Πρίττας - Ετοιμάζει αλλαγές ο Μαραντάς