Dark Mode Light Mode

2 χρόνια, πρόστιμο 10.000 Ευρώ με αναστολή στον Θ. Καλλιοντζή

Βαριά ποινή για το Θόδωρο Καλλιοντζή  στο τριμελές. Του επιβλήθηκε δύο χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, επειδή τρία χρόνια δεν κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες, το δε 4ο έτος, δηλαδή το 2011, η δήλωσή του ήταν ανακριβής. Για συνέργεια στις προαναφερθείσες πράξεις κατηγορούνταν και η σύζυγός του η οποία αθωώθηκε καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με τη σύνταξη και υποβολή – μη υποβολή, των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά  το μεσημέρι, προβλέπει τριετή αναστολή. Ο Θ. Καλλιοντζής άσκησε επ΄ αυτής έφεση και φυσικά αποχώρησε από το δικαστήριο. Η υπόθεση συζητήθηκε στο τριμελές για μία περίπου ώρα. Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κατηγορουμένου όπως κατηγορείται, το δικαστήριο κράτησε την υπόθεση για να την συζητήσει περαιτέρω, έτσι ενώ η εκδίκασή της τέλειωσε στις 12.00 το μεσημέρι, η απόφαση έγινε γνωστή δύο ώρες αργότερα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς ειπώθηκε  στο δικαστήριο. Η πρόεδρος του δικαστήριο διάβασε κατ΄ αρχήν έκθεση ελέγχου από την αρχή που παραλαμβάνει τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Η έκθεση ελέγχου είχε ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου του 2012. Από αυτήν προέκυπτε ότι ο Θ. Καλλιοντζής δεν κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες, το 2008, 2009, 2010. Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2011, που βρέθηκε στην αρχή, που παραλαμβάνει αυτής τις δηλώσεις, μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλωθεί οι τραπεζικές καταθέσεις τόσο του Θ. Καλλιοντζή, όσο και της συζύγου του. Η έκθεση ελέγχου της αρμόδιας αρχής ήταν εμπεριστατωμένη κι αναλυτική. Έλεγε δηλαδή ότι στις δηλώσεις που δεν κατατέθηκαν υπήρχαν εκείνη την περίοδο χρηματικά ποσά κατατιθεμένα σε τράπεζες, που επίσης δεν δηλώθηκαν. Για το 2008, 203.000 ευρώ, σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, 3.000 δολάρια σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό. Το 2009, 279.000 ευρώ, σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, 3.902 δολάρια. Το 2010, 144.000 ευρώ και περίπου 3.000 δολάρια.

Στη δήλωση που κατατέθηκε του 2011, η Αρχή έψαξε και βρήκε ότι τα χρήματα που δεν δηλώθηκαν και που υπήρχαν τότε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Θ. Καλλιοντζή, ήταν 152.000 ευρώ και 3.013 δολάρια. Διαβάζοντας την έκθεση της αρμόδιας Αρχής η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε για να αιτιολογήσει την άσκηση δίωξης και στη σύζυγο του Θ. Καλλιοντζή, ότι σε αυτές τις δηλώσεις που κατατέθηκαν ή δεν κατατέθηκαν υπογράφει και η σύζυγός του.

Αμέσως μετά την ανάγνωση της έκθεσης ελέχχου της Αρχής που παραλαμβάνει τις δηλώσις πόθεν έσχες, παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Καλλιοντζή Πάρις Παρίσος. Παρέδωσε αντίγραφο των δηλώσεων πόθεν έσχες των ετών 2008, 2009, 2010, οι οποίες κατατέθηκαν εκ των υστέρων. Ειδικότερα κατατέθηκαν την 1η Απριλίου του 2013. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε η προταθείσα από τον Θ. Καλλιοντζή λογίστριά του. Είπε ότι είμαι λογίστρια του Θ. Καλλιοντζή, που έχει την αρμοδιοτητα να συντάσσει και να καταθέτει αρμοδίως και τις δηλώσεις πόθεν έσχες και τις φορολογικές δηλώσεις. Πάντα κατέθεσα τις δηλώσεις πόθεν έσχες, είπε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι τις κατέθεσε και για τα χρόνια που η αρμόδια Αρχή δηλώνει ότι δεν τις παρέλαβε. Σημείωσε μάλιστα ότι για κάποια ουσιαστικά μεταβολή την επίμαχη τετραετία δεν υπήρξε.

Η ίδια μάρτυρας σημείωσε ότι «στο μεταξύ τα χρόνια που εξέταζε το δικαστήριο και τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Θ. Καλλιοντζή, άλλαξε αυτός που παραλαμβάνει τις δηλώσεις αυτές. Ενώ αρχικά αυτές αποστέλλονταν στον Άρειο Πάγο, κάποια στιγμή σ΄ αυτά τα επίδικα χρόνια ανάλαβε να παραλαμβάνει όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες αρμόδια Αρχή που θέσπισε το κράτος.

Η μάρτυρας είπε επίσης, δεν είχαμε κάποιο λόγο να μη στείλουμε τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό σχετικά με τη δήλωση του 2011, ότι είναι ανακριβής. Εκτιμώ ότι είναι ελλιπής. Δεν είχε λόγο να κρύψει τις καταθέσεις του ο Θ. Καλλιοντζής. Είναι δικό μου λάθος. Θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος στη δήλωση του 2011 να γράψω τις καταθέσεις αφού δεν υπήρχε μεταβολή σε αυτές». Συμπλήρωσε ότι «ήταν αμέλεια δική μου. Δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να κρυφτούν οι καταθέσεις. Δεν ειδικεύομαι σε σύνταξη δηλώσεων πόθεν έσχες».

Τη μάρτυρα υπεράσπισης διέκοψε ο συνήγορος υπεράσπισης Πάρις Παρίσος. Είπε ότι πήγε ο ίδιος μαζί με συνάδελφό του δικηγόρο Αθηνών στην αρμόδια Αρχή στην Αθήνα, αλλά εκεί δεν τους επέτρεψαν να ψάξουν στο αρχείο της υπηρεσίας για να βρούνε τις δηλώσεις του Θ. Καλλιοντζή που η υπηρεσία λέει ότι δεν παρέλαβε. Αυτό – είπε – έγινε πριν από δύο μήνες. Με την ίδια παρέμβαση ο συνήγορος υπεράσπισης εντόπισε και μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια προς το δικαστήριο. Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι καταθέσεις του Θ. Καλλιοντζή όντως να μην παρουσιάζουν καμιά μεταβολή τον Ιούνιο του 2011, όταν έπρεπε και κατατέθηκε η δήλωση πόθεν έσχες και η επιπλέον αύξηση κατά 8.000 ευρώ περίπου να προκύπτει από κατάθεση που έγινε τον Ιούλιο του 2011.

Με την ίδια παρέμβασή του ο συνήγορος υπεράσπισης προετοίμασε το δικαστήριο και για την αγόρευσή του, λέγοντας ότι η σύζυγος του πρώην νομάρχη, δεν είχε καμιά συμμετοχή στην όλη υπόθεση της σύνταξης και αποστολής των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Στην απολογία του ο Θ. Καλλιοντζής είπε ότι «η λογίστρια είναι συνεργάτης του για 17 χρόνια. Αυτή – είπε – έχει την αρμοδιότητα να καταθέτει αφού πρώτα συντάξει τη φορολογική του δήλωση κι αυτή του πόθεν έσχες». Όπως τόνισε «αυτή είχε την αποκλειστική ευθύνη. Εγώ της είχα απόλυτη εμπιστοσύνη». Στη συνέχεια ο Θ. Καλλιοντζής είπε ότι η διαφορά στο ποσό των καταθέσεών του ουσιαστικά και τα τέσσερα χρόνια που εξέτασε το δικαστήριο είχε να κάνει με καταθέσεις τις οποίες χωρίς να το ξέρει ήταν συνδικαιούχος, καταθέσεις που ουσιαστικά δεν είναι δικές του, αλλά της μητέρας του. Κι αυτό είπε ο Θ. Καλλιοντζής το έμαθα εκ των υστέρων, με αφορμή τον έλεγχο το Σεπτέμβρη του 2012 που έκανε η αρμόδια αρχή.

Στην απολογία του ο Θ. Καλλιοντζής είπε ειδικότερα: «Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ αδικαιολόγητο, παρά τους εντατικούς ελέγχους που έγιναν σε οτιδήποτε οικονομικό στοιχείο με αφορά. Κι εγώ δε μπορώ να καταλάβω πόσο εγγυημένη είναι η αποστολή δηλώσεων πόθεν έσχες με το ταχυδρομείο».

Τότε διέκοψε τον Θ. Καλλιοντζή η πρόεδρος του δικαστηρίου. «Δεν σας λέει κανείς ότι φοροδιαφεύγατε. Γιατί όμως δεν δηλώσατε τα χρήματα αυτά με τη δήλωση πόθεν έσχες;» τον ρώτησε.

«Δεν είχα λόγο να κρύψω κάτι» απάντησε ο Θ. Καλλιοντζής, που εξήγησε ότι μετά την έκθεση της αρμόδιας αρχής, ασχολείται πλέον ο ίδιος με τις δηλώσεις πόθεν έσχες και τις αποστέλει στην αρμόδια αρχή με κούριερ. Ο Θ. Καλλιοντζής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δηλώσεις πόθεν έσχες ετών 2008 – 09 και 10, να χάθηκαν κατά τη μετακόμιση της αρμόδιας υπηρεσίας από τον Άρειο Πάγο στη νέα ανεξάρτητη αρχή που δημιουργήθηκε.

Τότε τον διέκοψε η εισαγγελέας της έδρας και τον ρώτησε: «Πόσο οι συνήγοροί του που πήγαν στην Αθήνα για να ψάξουν τις δηλώσεις, τις αναζήτησαν με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου που πήραν αυτές;»

Παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης και απάντησε ότι «η υπηρεσία, η αρμόδια Αρχή που παραλαμβάνει τις δηλώσεις πόθεν έσχες, δεν τους επέτρεψαν καν να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια σε αυτήν την υπηρεσία».

Ο Θ. Καλλιοντζής ολοκλήρωσε την απολογία του επιμένοντας ότι και ο ίδιος δε μπορεί να καταλάβει πως ενώ στάλθηκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες , δεν παραλήφθηκαν από την αρμόδια αρχή, δήλωσε ότι αναστατώθηκε από το θέμα που ανέκυψε κι επανέλαβε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα, δεν έχει κανέναν λόγο να μην στείλει δηλώσεις πόθεν έσχες στην αρμόδια Αρχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύντομη ήταν η απολογία της συζύγου του. «Δεν ασχολούμουν με αυτά τα θέματα, είχα εμπιστοσύνη στη λογίστρια» είπε. Η εισαγγελέα της έδρας ζήτησε την ενοχή και των δύο κατηγορούμενων, όπως κατηγορούνται.

Στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Π. Παρίσος είπε ότι και η σύζυγος του Θ. Καλλιοντζή και ο ίδιος δεν είχαν ούτε δόλο, ούτε καν αμέλεια γι΄ αυτά που κατηγορούνται. Επέμενε δε ότι, οι δηλώσεις πόθεν έσχες ήταν υποχρέωση, δουλειά που κάθε χρόνο από το 1999 και μετά έκανε πάντα η στενή συνεργάτης του Θ. Καλλιοντζή, δηλαδή η λογίστρια που κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Μετά τη διακοπή δύο ωρών, αργότερα χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση που όπως είπαμε ήταν καταδικαστική μόνο για το Θ. Καλλιοντζή.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ

Επόμενο άρθρο

Ξεκίνημα με νίκη για τις Παλαίμαχες του Βόλλευ