2.500 περίπου εργάτες γης πρέπει να έρθουν στο Νομό Καβάλας το προσεχές διάστημα (από τις αρχές Μαρτίου και μετά) για να εργαστούν, όπως συνηθίζεται, σε διάφορες αγροτικές περιοχές.
Αυτό λόγω μέτρων covid δεν είναι εύκολο κι ας προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία στα γνωστά πρωτόκολλα. Οι εργάτες από την Αλβανία και τα Σκόπια έχουν μπροστά τους κλειστά σύνορα κι έτσι δεν μπορούν να μπουν στη χώρα. Αυτοί από τη Βουλγαρία μπαίνουν υπό προϋποθέσεις αλλά μόνο μέσω του σταθμού του Προμαχώνα.
Αυτό σημαίνει ένα ταξίδι 10 ωρών ως το Νομό Καβάλας που θα ήταν 2 μόνο ωρών αν λειτουργούσε ο σταθμός της Νυμφαίας. Άπαντες προέρχονται από περιοχές της Βουλγαρίας πάνω από τη Ξάνθη και τη Ροδόπη.
Οι παραπάνω σημαντικές πληροφορίες προέκυψαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη, του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας Λεωνίδα Καστανά και της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας.
Κάποιοι από τους 2.500 εργάτες γης πρέπει να εργαστούν στα σπαράγγια του Νέστου, όπου η διαδικασία κοπής του προϊόντος ξεκίνησε. Ο κ. Αντωνιάδης ισχυρίστηκε ότι έγιναν ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση αλλά ειδικά από Αλβανία και Σκόπια είναι δύσκολο να μπουν στην Ελλάδα οι εργάτες που παραδοσιακά απασχολούνται στις αγροτικές περιοχές του Νομού Καβάλας.
Οι πιέσεις συνεχίζονται αλλά τα δεδομένα δεν αλλάζουν μιας και το κράτος προσέχει ιδιαίτερα την τήρηση των μέτρων και δεν θέλει «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού. Οι θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται από έλληνες εργάτες που δεν θέλουν και τελικά δεν εργάζονται στις συγκεκριμένες εργασίες στα χωράφια. (Φωτογραφία αρχείου)
Η καλή συνεργασία της Ένωσης με την ΠΕ Καβάλας και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Νομού Καβάλας βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τη συζήτηση για την θετική συνεργασία των δύο πλευρών.
Ειδικότερα τη συνεργασία της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Νομού Καβάλας με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Αφορμή για τη συνάντηση και τη συζήτηση έγγραφο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο δίδονται συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης γιατί είναι η πρώτη στις πληρωμές προγραμμάτων που αφορούν αγρότες.
Ένα μεγάλο μέρος της πρωτιάς αφορά την δραστηριότητα της υπηρεσίας στην Καβάλα και βέβαια τα προγράμματα που υλοποιεί και η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Νομού Καβάλας.
Πρόκειται για προγράμματα: 1) μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων 2) νέων αγροτών αλλά και τα γνωστά 3) σχέδια βελτιώσεων. «Κάνουμε πολύ καλή δουλειά στην υπηρεσία» είπε ο Κώστας Αντωνιάδης που είχε δίπλα του και τον προϊστάμενο της Λεωνίδα Καστανά.
Για την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Ν. Καβάλας (πρώην ΕΑΣ Καβάλας) ο Κώστας Αντωνιάδης είπε: «Αξίζει την εμπιστοσύνη, τη στήριξή μας. Επωφελούνται τριών διαφορετικών προγραμμάτων. Εμείς όσο μπορούμε βοηθούμε. Έχουμε μαζί της αγαστή συνεργασία».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Νομού Καβάλας Κώστας Λεπίδας ευχαρίστησε για τη συνεργασία την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την υπηρεσία αγροτικής ανάπτυξης της Καβάλας. Έχουμε άψογη συνεργασία, τόνισε. Μας βοηθούν –είπε- και στην εξαγωγική μας δραστηριότητα. Η συζήτηση έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν ετέθη το θέμα των δυσκολιών από τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού.
«Επηρεαστήκαμε αρκετά, μειώθηκε η εξαγωγή της πράσινης ελιάς» άρχισε να περιγράφει την κατάσταση ο Κώστας Λεπίδας.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι: «Λήφθηκαν απαραίτητα μέτρα και έτσι ιδιαίτερο θέμα δεν υπήρξε».
Ο κ. Λεπίδας είπε ότι είναι αβέβαιο το μέλλον του σπαραγγιού καθώς αυτό κόβεται ήδη, θα πρέπει να βγει στις αγορές αν και αυτές είναι προς το παρόν είναι κλειστές. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση έχει σχέση με τους αλλοδαπούς εργάτες γης.
Τώρα που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τώρα που αρχίζει η περίοδος του σπαραγγιού πρέπει να φτάσουν στην περιοχή του Νομού Καβάλας περίπου δυόμισι χιλιάδες εργάτες! Προερχόμενοι από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Αυτό ωστόσο δεν είναι εύκολο αφού υπάρχει απαγόρευση εισόδου στη χώρα από Σκόπια και Αλβανία ενώ είναι κλειστός ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας.
Οι βούλγαροι εργάτες για να έρθουν στο Ν. Καβάλας υποχρεώνονται να κάνουν ταξίδι ακόμη και 10 ωρών ενώ αν λειτουργούσε η Νυμφαία θα ήταν 2-3 ωρών μόνο.