Dark Mode Light Mode

21η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας – Ο Ο.Κ.Α.Α. στηρίζει την ελληνική αλιεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε από τις αλιευτικές κοινότητες το 1998 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σημασία της αλιείας ως κομβικού πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας, και της διατροφικής επάρκειας. Την ίδια στιγμή, αυτή η ημέρα αποτελεί και μία υπενθύμιση της ανάγκης διατήρησης και προστασίας των πληθυσμών των αλιευμάτων και του περιβάλλοντός τους, ως βασική προϋπόθεση για την υγεία των θαλασσών και των ανθρώπων, την επιβίωση των ψαράδων και την ευημερία των αλιευτικών κοινοτήτων.

Στην Ελλάδα, η αλιεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση της χώρας, ενώ παράλληλα, αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Οι αλιείς αποτελούν μια παραγωγική τάξη, με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, καθώς διαχειρίζονται τα ιχθυοαποθέματα, σημαντικό μέρος του εθνικού μας πλούτου, τόσο από άποψη οικονομικού οφέλους όσο και βιοποικιλότητας.

Η ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή, η παράνομη αλιεία και η υπεραλίευση λόγω αυξανόμενης ζήτησης, απειλούν την αλιεία. Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως οι υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες που μεταβάλλουν την αλατότητα των υδάτων, τα υψηλότερα επίπεδα CO2, το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αποτελούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θαλασσών και την ύπαρξη των αλιευτικών αποθεμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας μας θυμίζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταβολή του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων αλιευμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί ψαριών θα διατηρηθούν, κρατώντας τη θάλασσα ζωντανή και παράλληλα την αλιεία βιώσιμη – από περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής σκοπιάς.

Ως διαχειριστής των 11 ιχθυοσκαλών της χώρας, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στηρίζει έμπρακτα την ελληνική αλιεία με συνεχή μέριμνα για σύγχρονες υποδομές και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μέσα από την οργανωμένη διακίνηση και εμπορία στις ιχθυόσκαλες, διασφαλίζεται ο κόπος των αλιέων αλλά και η τροφοδοσία με φρέσκα, ποιοτικά και ασφαλή αλιεύματα, των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας.

Στηρίζουμε το δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του κλάδου της αλιείας. Συνεργαζόμαστε στενά με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς, με τους αλιείς και τους εμπόρους, και μέσα από ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα προάγουμε ενεργά τη βιώσιμη αλιεία: την αλιεία που στηρίζει και στηρίζεται στην ορθή διαχείριση και την αναπαραγωγή των ιχθυαποθεμάτων, που σέβεται και προστατεύει την θαλάσσια αειφορία, που επιφυλάσσει ένα καλύτερο μέλλον για τις θάλασσές μας.

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Προηγούμενο άρθρο

Δήμος Καβάλας : Ξεκινά από αύριο η μετακίνηση στη λαϊκή αγορά των Κρηνίδων

Επόμενο άρθρο

Ευχαριστεί Καβάλα, Δερμιτζάκη, Καζαντζίδη, Κουτσούμπα & Κέρθι η Καλαμάτα για Κουιρικίδη!