Η χθεσινή συνεδρίαση του μονομελούς Καβάλας ήταν μια ακόμη συνεδρίαση με υποθέσεις χρεών προς το δημόσιο. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις του πινακίου αναβλήθηκαν. Οι δίκες ουσιαστικά ματαιώθηκαν οριστικά εξαιτίας του ότι με πρόσφατο νόμο θα υπάρχει ποινική δίωξη σε βάρος ιδιώτη που χρωστά χρήματα στο δημόσιο, αν τα χρήματα αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ.
Οι υποθέσεις λοιπόν με χρέη προς το δημόσιο κάτω των 50.000 ευρώ δεν απασχόλησαν ποτέ τη συνεδρίαση του μονομελούς χθες. Έτσι θα γίνεται από δω και πέρα λόγω της νέας νομοθεσίας.
Στο δικαστήριο ήταν κατηγορούμενος για χρέος ΦΠΑ 3.000 ευρώ ιδιώτης επαγγελματίας της περιοχής. Διηγήθηκε την ιστορία του έχοντας συναλλαγές με το δημόσιο μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όπως είπε στην απολογία του μέχρι το 2009 οι συναλλαγές με το δημόσιο στο οποίο προσέφερε καινοτόμες υπηρεσίες είχαν θετική έκβαση και δεν υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες. Το 2009 όπως είπε έκοψε τιμολόγια στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 4.000.000 ευρώ. Πληρώθηκε μόνο ποσό 500.000 ευρώ με αποτέλεσμα από τότε ν΄ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Εξομολογήθηκε δε στο δικαστήριο ότι λόγω των χρεών που προσπαθεί ν αντιμετωπίσει αλλά δε μπορεί, δε μπορεί να διατηρεί λογαριασμό σε τράπεζα της Ελλάδος, έτσι η επαγγελματική του δραστηριότητα – όποια υπάρχει πια – γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, που άνοιξε και διατηρεί σε τράπεζα της Βουλγαρίας.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 20 ημερών αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά.
Ακόμα σοβαρότερη ήταν η υπόθεση εικονικών τιμολογίων εξαιτίας της οποίας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών με αναστολή δύο επιχειρηματίες που μάλιστα είναι αδέλφια.
Επρόκειτο για 4 τιμολόγια εικονικά κατά το κατηγορητήριο, από τα οποία το δημόσιο υπέστη ζημιά 190.000 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι φέρονταν να ενεπλάκησαν σε μια υπόθεση εικονικών και πλαστών τιμολογίων όπου το δημόσιο έχασε συνολικά 32.000.000 ευρώ. Παρά την καταδίκη τους ισχυρίστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία – ο ένας μέσω συνηγόρου, ο άλλος με την παρουσία του στο δικαστήριο – ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Το δικαστήριο δεν πείσθηκε και τους καταδίκασε.
Ειδικότερα υποστήριξαν και το απέδειξαν κατά την ακροαματική διαδικασία ότι η επιχείρησή της οποίας ήταν εκπρόσωποι, ανώνυμη εταιρία ειδικότερα, χρεοκόπησε το 1995 κι από τότε υπεύθυνος της χρεοκοπημένης εταιρίας τους ήταν ο σύνδικος που διορίσθηκε από το δικαστήριο.
Το 1999 εντοπίσθηκαν τα επίμαχα τιμολόγια μετά από έλεγχο της εφορίας, τα οποία θεωρήθηκαν εικονικά. Το δημόσιο παρέστη στη δίκη υποστηρίζοντας ότι και οι δύο έπρεπε να καταδικαστούν. Η δικηγόρος του δημοσίου είπε ότι η υπόθεση είναι μέρος μιας μεγαλύτερης υπόθεσης που κρίνεται κυρίως στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενός κυκλώματος που εκμεταλλεύονταν το δημόσιο και εισέπραττε επιστροφή ΦΠΑ.
Ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων υποστήριξε ότι ήταν μόνο τυπικά πρόεδρος της ανώνυμης εταιρίας, αφού στην πραγματικότητα είναι οικοδόμος. Ο συνήγορος υπεράσπισης περιέγραψε αναλυτικά με επιχειρήματα την άποψη των δύο πελατών του. Είπε δηλαδή ότι ναι μεν υπήρξε κύκλωμα το οποίο εκμεταλλεύονταν την επιστροφή ΦΠΑ, σ΄ αυτό όμως δεν υπήρχε καμια ανάμιξη των πελατών του.
Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι είπε ο συνήγορος υπεράσπισης εντόπισαν και κατήγγειλαν τα πλαστά τιμολόγια και έτσι ενώ η υπόθεση του κυκλώματος εκκρεμεί στη δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια δεν διώχθηκαν με εξαίρεση την χθεσινή υπόθεση.
Το κύκλωμα είπε ο συνήγορος υπεράσπισης έψαχνε να χρησιμοποιήσει εταιρίες πτωχευμένες. Βρήκε την εταιρία των δύο αδελφών. Χρησιμοποίησε τα τέσσερα εικονικά τιμολόγια που δεν βρέθηκαν ποτέ, με ημερομηνία 1999 αν και η εταιρία είχε πτωχεύσει από το 1995.
Ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε μέλος του ελέγχου της εφορίας που αναγνώριζε ότι οι κατηγορούμενοι χθες δεν αποδεικνύετο ότι εμπλέκονταν στην υπόθεση.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου κράτησε την υπόθεση για να την μελετήσει και μετά τη διακοπή ανακοίνωσε την απόφασή της, την καταδικαστική απόφαση, επιβολής ποινής φυλάκισης 24 μηνών με αναστολή.