Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, η 2η Συνάντηση εργασίας της Τοπικής Ομάδας Φορέων για το έργο «URGE: Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBACT III, που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Δήμο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία), τη Δημοτική επιχείρηση Nigrad (Σλοβενία), τον Δήμο της Riga (Λετονία), την πόλη της Γρανάδας (Ισπανία), την πόλη της Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο του Πράτο (Ιταλία) και την πόλη του Μονάχου (Γερμανία).
Στόχος του έργου αυτού αποτελεί ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα.
Στο πλαίσιο του έργου και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ιδιώτες, αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που συμπεριλαμβάνει τα κυριότερα ζητήματα που άπτονται της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα, στο επίπεδο του Δήμου Καβάλας.
Η 2η αυτή τοπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με την ενεργό συμμετοχή φορέων του κατασκευαστικού κλάδου, εκπροσώπων Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, φορέων διαμόρφωσης πολιτικής, TEE ΑΜ, ΔΙΑΠΑΕ αλλά και εκπροσώπων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Καβάλας.
Στόχος της ήταν η λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων του τομέα της διαχείρισης αποβλήτων κατασκευών / κατεδαφίσεων, ώστε να επαναδιαμόρφωθεί αλλά και να επικυρωθεί το γενικό πλαίσιο του έργου και ο σχεδιασμός αποτελεσματικότερων προτεινόμενων λύσεων.
Η συνάντηση ήταν διαδραστική και είχε εργαστηριακό χαρακτήρα. Οι ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτής ασχολήθηκαν με τα προβλήματα που προκύπτουν από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ έγινε και ειδική μνεία στο θέμα της διαχείρισης των ογκωδών, τα προβλήματα αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη.
Παρατέθηκαν ενδιαφέρουσες πρακτικές, ανταλλάχθηκε σχετική γνώση και καταγράφηκαν προτάσεις σε μια επιτυχημένη προσπάθεια επαναπροσέγγισης του θέματος της διαχείρισης των αποβλήτων κατασκευών / κατεδαφίσεων, καθώς και των ογκωδών αποβλήτων.
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αποτυπώθηκαν στο Δέντρο των Προβλημάτων (Problem Tree, που αποτελεί ένα από τα επίσημα εργαλεία αναγνώρισης και κατανόησης προβλημάτων που προτείνονται από το πρόγραμμα) και θα τροφοδοτήσουν το σχέδιο δράσης της πόλης στο έργο URGE.
πηγή: facebook – Δήμος Καβάλας