Dark Mode Light Mode

2ο ΓΕΛ Καβάλας: Εκπαιδευτική δράση Erasmus στη Φινλανδία (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση της κινητικότητας, του 2ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, με  κωδικό αριθμό 2022-1-EL01-KA121-SCH-000063886 που εντάσσεται στη Βασική Δράση 1 του τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+ 2021-2027, στο οποίο συμμετείχε μία καθηγήτρια, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι 20-26/7/2024 με τίτλο «Ηealthy mind in a healthy body» (Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ) που οργάνωσε ο οργανισμός Eduborealis.

Το σεμινάριο διήρκεσε 5 ημέρες , η γλώσσα εργασιών ήταν η αγγλική και πήραν μέρος 15 καθηγήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορα σχολεία της Ευρώπης (Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα).

Η εκπαιδευτικός, κ. Δημητριάδου Ζαχαρένια  του σχολείου μας, παρακολούθησε μαθήματα και πήρε μέρος σε δραστηριότητες και σε βιωματικά εργαστήρια με στόχο την κατάρτισή της στις θεματικές:

  • Ενσυνειδητότητα: Μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιούμε την ενσυνειδητότητα στην τάξη (θεωρία και εργαστήρια)
  • Στρες: τρόποι αντιμετώπισης του μέσα από δραστηριότητες χαλάρωσης
  • Δραματική παιδαγωγική: εισαγωγή σε νέες πρακτικές μεθόδους μέσα από το θεατρικό εργαστήριο
  • Κίνητρο: νοοτροπία ανάπτυξης θετικών συναισθημάτων (growth mindset)
  • Yin yoga: συνδυαστική γιόγκα η οποία ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά εξαιρετικά στη συγκέντρωση

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται α) στην επιβράβευση και ενδυνάμωση των δυνατοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών αγκαλιάζοντας τα λάθη και θεωρώντας τα σαν κομμάτι της καθημερινότητας και της προσωπικής και επαγγελματικής βελτίωσης με ασκήσεις ενσυνειδητότητας και yin yoga, β) στην εύρεση και εφαρμογή τρόπων ανακούφισης /αποφυγής του αρνητικού στρες (distress), γ) στην αποδοχή και ενδυνάμωση του καλού στρες (eustress), δ) στην αύξηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας, ε) στην κατανόηση της δραματικής παιδαγωγικής , η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή μιας νέας έννοιας ή θέματος, τον έλεγχο της γνώσης κλπ σε πολλά, διαφορετικά μαθήματα.

Παράλληλα αναλύθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φινλανδίας  και το πώς οι παραπάνω τεχνικές βρίσκουν πρακτική εκεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Επιτεύχθηκε η ενεργή εμπλοκή των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών, η συνάφεια των θεωρητικών γνώσεων που παρουσιάστηκαν με την διδακτική πράξη, κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και συνεργατικής κουλτούρας που τελικά προώθησε τον αναστοχασμό των εκπαιδευτικών με στόχο τη βελτίωση της διδακτικής τους πρακτικής με αποδέκτη τους μαθητές και τις μαθήτριες τους και την ενίσχυση της συμπερίληψης στο σχολείο του σήμερα.

Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον καθώς και την κουλτούρα της χώρας, αλλά και η επαφή με τη φιλοξενία των διοργανωτών και των   κατοίκων της.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Έντονη η τουριστική κίνηση στην Καβάλα: Προσιτός οικονομικά προορισμός, αγαπημένος των Ελλήνων

Επόμενο άρθρο

Η πανηγυρική έναρξη του Cosmopolis Festival 2024 θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων! (φωτογραφίες-video)