Dark Mode Light Mode

3 καταδίκες για πλαστά ένσημα

Στο Τριμελές Καβάλας δικάστηκαν χθες επί 6 ώρες τρεις υποθέσεις απάτης για ποσό ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, προερχόμενες όλες από την Ξάνθη. Πρόκειται για 3 πρώην εργαζόμενους συνεταιριστικών επιχειρήσεων της Ξάνθης που όπως και στην ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε συμπλήρωσαν 25ετία και συνταξιοδοτήθηκαν χρησιμοποιώντας πλαστά ένσημα, μη πραγματικής απασχόλησης. Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές με αναστολή, 30-33-33 μηνών ο κάθε ένας. Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ Ξάνθης και δύο υπάλληλοι του ασφαλιστικού ταμείου συνεταιριστικών υπαλλήλων (που στο μεταξύ απορροφήθηκε από το ΙΚΑ). Οι υποθέσεις δικάστηκαν στην Καβάλα επειδή το ΙΚΑ Καβάλας είναι περιφερειακό, έτσι και η Ξάνθη ανήκει στην δική του αρμοδιότητα.

Όπως κατέθεσαν χθες οι μάρτυρες στο τέλος του 2007 η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παύει να ισχύει προνομιακό καθεστώς συνταξιοδότησης για εργαζόμενους σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Μέχρι τότε όσοι εργάζονταν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις έβγαιναν στην σύνταξη στα 25 χρόνια εργασίας. Μόλις έμαθαν ότι χάνουν αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση, έσπευσαν πολλοί (αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι ήταν 900 συνολικά) να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να προλάβουν την αλλαγή του νόμου και να βγουν στην σύνταξη. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΙΚΑ άρχισε να ψάχνει κάθε μια από τις αιτήσεις που παρελάμβανε. Τότε ανακάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ένσημα που χρησιμοποιήθηκαν για να συμπληρωθεί η 25ετία ήταν πλαστά. Μη πραγματικής απασχόλησης. Προέρχονταν μάλιστα από άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ορισμένες από τις οποίες είτε δεν υπήρχαν, είτε είχαν κλείσει, είτε δεν είχαν απογραφεί. Οι εργαζόμενοι παρόλα αυτά κατάφεραν και εξασφάλισαν σχετική βεβαίωση από την υπηρεσία του ΙΚΑ στην Ξάνθη. Χθες όμως στο δικαστήριο κατατέθηκε ότι ο υπάλληλος που χορήγησε τις βεβαιώσεις ήταν ο ίδιος, σήμερα σε βάρος του διενεργείται ΕΔΕ.

Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι από τις 3 υποθέσεις που δικάστηκαν χθες, το ΙΚΑ έπαθε συνολική ζημιά 200.000 ευρώ περίπου. Οι τρεις κατηγορούμενοι επέμεναν ως το τέλος ότι τα ένσημα ήταν πραγματικά όπως και η απασχόληση για την περίοδο που εξέτασε το δικαστήριο. Υπολογίζεται ότι αργά ή γρήγορα θα απασχολήσουν την δικαιοσύνη τουλάχιστον 70 παρόμοιες υποθέσεις, από τις 900 αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν στο ΙΚΑ Ξάνθης στο τέλος του 2007 (όλες από εργαζόμενους σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις του ίδιου Νομού). Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τότε η Κυβέρνηση δεν υλοποίησε ότι ανακοίνωσε. Δηλαδή δεν κατήργησε το προνόμιο της 25ετίας για όσους εργάζονταν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το διατήρησε τρία ακόμη χρόνια, ως το 2011. Για λογαριασμό του ΙΚΑ στην χθεσινή δίκη παρέστη ο δικηγόρος Καβάλας Λεωνίδας Παππάς.

 

Προηγούμενο άρθρο

Βρέθηκε από τον ΕΦΕΤ σε σούπερ μάρκετ της Καβάλας κρέας αλόγου

Επόμενο άρθρο

Αποτελέσματα εκλογών συλλόγου εργαζομένων Π.Ε. Καβάλας