Ειδοποιήσεις σε 3.500 πολίτες για ισάριθμες απλήρωτες κλήσεις κυρίως της δημοτικής αστυνομίας, ετών από το 2014 και μετά, έστειλε προ λίγων εβδομάδων ο Δήμος Καβάλας. Περίπου 350 πολίτες ανταποκρίθηκαν, ρύθμισαν ή πλήρωσαν αμέσως τις κλήσεις.
Μια διαδικασία που παρουσιάζει δύο σημαντικά προβλήματα. Τις υπερβολικές προσαυξήσεις και τη μη δυνατότητα ρύθμισης στις 100 δόσεις. Ο Δήμος Καβάλας , δηλώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Προμούσας, ζητά βοήθεια από την ΚΕΔΕ για να λυθούν και τα δύο προβλήματα.
Ειδικά αυτό των προσαυξήσεων αφού το αρχικό ποσό πολλαπλασιάζεται κι έτσι το χρέος δεν μεγαλώνει απλώς. Γίνεται τεράστιο.
Η συνέντευξη Προμούσα
Ερ: Υπάρχουν παράπονα, αγωνία ακόμη και διαμαρτυρίες πολιτών που έλαβαν τα ειδοποιητήρια απλήρωτων κλήσεων Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας προηγούμενων ετών. Κάνουν ρυθμίσεις, πληρώνουν αλλά οι προσαυξήσεις είναι τρομερές και έτσι μια κλήση των 20 ευρώ του 2008 έφτασε το 2021 στα 50 και 100. Τι γίνεται;
Απ: Είμαι και εγώ αποδέκτης παραπόνων από τους συμπολίτες μας ωστόσο θα πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε όσον αφορά την αποστολή των επιστολών αυτών των τακτοποιήσεων, να ξεκαθαρίσουμε ότι βάση του νόμου δεν είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία του Δήμου να στέλνει ειδοποιήσεις. Ατομική ειδοποίηση είναι η ίδια κλήση την οποία βρήκε ο καθένας πάνω στο αυτοκίνητο του, πάνω στο παρμπρίζ. Ωστόσο έκρινε η οικονομική υπηρεσία σκόπιμο να φροντίσει να στείλει κι αυτή την ειδοποίηση. Αυτές τις επιστολές, προκειμένου να υπενθυμίσει στους συνδημότες μας ότι έχουν αυτή τη οφειλή. Το κάναμε γιατί όταν θα αρθούν τα μέτρα τα οποία έχουν προληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού (και αναφέρομαι σε αυτούς τους οποίους έχουν οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό), τότε είναι υποχρεωμένη η οικονομική υπηρεσία του Δήμου όπως και όλες οι οικονομικές υπηρεσίες όλων των Δήμων, να προβούν σε κάποιες κυρώσεις. Κανείς δεν θα είναι σε ευχάριστη θέση να δεσμεύσει ή να κατασχέσει κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς ή ΑΦΜ κτλ. Θεωρήσαμε οπότε σκόπιμο να ειδοποιήσουμε τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να προβούν στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν.
Ερ: Υπάρχουν απλήρωτες κλήσεις από το 2007, το 2008, το 2009. Δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια ένας Δήμαρχος, ένας Αντιδήμαρχος; Η οικονομική υπηρεσία να ισχυριστεί ότι δεν ασχολείται με το θέμα αλλά με τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας; Τι θέλει και σκαλίζει κλήσεις του 2007 κτλ, τόσα χρόνια μετά.
Απ: Εδώ έχουμε έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί από το Δήμο και δεν έχουν παραγραφεί. Κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε και για άρνηση είσπραξης εσόδων του Δήμου. Διάβασα χαρακτηριστικά την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου του 2017 για τον Δήμο Καβάλας η οποία κάνει σαφές λόγο στα έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί, για στέρηση εσόδων, για την ανάγκη βελτίωσης είσπραξης της εισπρακτικής ικανότητας, οπότε δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αντιλαμβάνεστε ότι για οφειλές που είναι βεβαιωμένες δεν μπορεί κάποιος να κάνει τα στραβά τα μάτια. Θα κατηγορηθούμε για άρνηση είσπραξης των εσόδων. Είναι αδιανόητο να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Ερ: Είναι νόμιμο να γυρίζεις τόσα χρόνια πίσω και να ζητάς με αυτές τις προσαυξήσεις, αυτά τα χρήματα;
Απ: Είναι νόμιμο γιατί δεν έχουν παραγραφεί και είναι επιβεβαιωμένες οφειλές προς το Δήμο. Τώρα γιατί η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε προβεί στην κίνηση να στείλει τις ειδοποιήσεις, δεν μπορώ να το ξέρω. Για να είμαι πάντως δίκαιος δεν είναι υποχρεωμένη καμία διοίκηση να στείλει ειδοποιήσεις. Ίσως δεν εστάλησαν από την προηγούμενη διοίκηση για κάποιο πολιτικό κόστος, θα έλεγα εγώ. Η συγκεκριμένη διοίκηση ξεκίνησε από πέρυσι αυτή τη διαδικασία χωρίς να είναι υποχρεωμένη το ξανατονίζω, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στο Νοέμβριο. Μιλάμε για 3.500 απλήρωτες κλήσεις. Για να είμαστε ειλικρινής υπάρχει μια κουλτούρα, μια νοοτροπία ότι τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας δεν τις πληρώνω, δεν θα μας τις ζητήσουνε ποτέ. Κάποιοι μπορεί να ξεχάστηκαν, κάποιες επίσης ελάχιστες περιπτώσεις να έβρεξε και να τις χάσανε. Υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες που αδιαφόρησαν.
Ερ: Έχουμε ένα αριθμητικό δεδομένο για 3.500 απλήρωτες κλήσεις.
Απ: Είναι 3.500 οι απλήρωτες κλήσεις για τις οποίες στείλαμε ειδοποιήσεις. Νομίζω ότι ήταν από το 2014. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει γύρω στους 350 συμπολίτες μας και έχουν προβεί σε τακτοποίηση αυτής της οφειλής. Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα του Δήμου είναι 75.000 με 80.000 ευρώ από αυτή την κίνηση. Είναι από τους 350.
Ερ: Το πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν πλήρωσα το 2014 μια κλήση που έκανε 20 ευρώ και τώρα μου έρχεται ειδοποίηση να την πληρώσω 120 ευρώ.
Απ: Κοιτάξτε εδώ θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σας. Να είμαστε ξεκάθαροι, είναι υπερβολικό αυτό το νούμερο των προσαυξήσεων. Είναι τρομερό το νούμερο. Εμείς έχουμε κάνει κίνηση και έχουμε στείλει επιστολή προς την ΚΕΔΕ όπου ζητάμε να δει το όλο θέμα. Είναι άδικο οι συμπολίτες μας να πληρώνουν τόσο μεγάλες προσαυξήσεις. Όπως ζητάμε να δει και το θέμα με τις 100 δόσεις όπου δεν μπορούν αυτές οι παλιές οφειλές να μπουν. Συμφωνώ απόλυτα αλλά εμείς οφείλουμε ως οικονομική υπηρεσία να τηρήσουμε τη νομιμότητα. Δεν μπορούμε εμείς αυθαίρετα να κάνουμε τις 100 δόσεις και να διαγράψουμε τις παλιές οφειλές.
Ερ: Εδώ έχουμε δυο προβλήματα, το ένα ότι υπάρχουν τρομερές προσαυξήσεις και το άλλο ότι δεν μπορεί να μπει στις 100 δόσεις;
Απ: Ακριβώς. Σύμφωνα μ’ ένα νόμο ο οποίος έχει βγει στις 23 Δεκεμβρίου όπου ορίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι της ρύθμισης. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που όμως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή απώλειες των ρυθμίσεων τους από τις 15 Φεβρουαρίου του 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Όλοι περιμέναμε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων όλες αυτές οι οφειλές αλλά βλέπουμε ότι μας περιορίζει σε συγκεκριμένο διάστημα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι οι θεσμοί δεν μας επέτρεψαν να το κάνουμε.
Ερ: Είπατε προηγουμένως ότι οι απλήρωτες της Δημοτικής Αστυνομίας ξεκινάνε το 2014, μας έχουν πει πολίτες και για πριν το 2014. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος;
Απ: Εκεί γύρω, δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Εκεί γύρω, εκείνες τις χρονιές.
Ερ: Με μια διαίρεση που κάναμε οι 350 πλήρωσαν γύρω στα 215 ευρώ ο καθένας μέσο όρο για να βγει το ποσό των 75.000. Είναι πολλά λεφτά στον καθέναν.
Απ: Εγώ δε σας λέω ότι έχουν άδικο οι άνθρωποι. Το άδικο είναι και σε κάποιους άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι έσπευσαν και να είναι συνεπείς και να πληρώσουν τις κλήσεις. Οι οφειλές αυτές ως παλιές δυστυχώς ρυθμίζονται σε 24 δόσεις. Οι οφειλές οι οποίες προέκυψαν από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου του 2021 ρυθμίζονται σε 100 δόσεις. Εκεί υπάγονται επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα επίσης φυσικά πρόσωπα που είναι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή, άνεργοι, όσοι ενισχύθηκαν με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού κτλ.
Ερ: Αν εγώ σήμερα έρθω και κάνω ρύθμιση την κλήση της δημοτικής αστυνομίας σε 24 δόσεις με τις υφιστάμενες προσαυξήσεις, αν στην πορεία οι 24 δόσεις γίνουν 100 και οι προσαυξήσεις απαλλαχθούν ας πούμε οι υπερβολές θα επωφεληθώ δεδομένου ότι θα έχω ρυθμίσει ήδη και θα πληρώνω;
Απ: Η εμπειρία μου λέει ότι σε περιπτώσεις που έχουμε και εντάσσουμε και παλαιότερες ρυθμίσεις σε 100 δόσεις, μπορείς να κάνεις και αναπροσαρμογή της παλιάς σου ρύθμισης και να έχεις και μάλιστα απαλλαγή κατά ποσοστό των προσαυξήσεων. Αυτό θέλουμε να επιδιώξουμε και αυτό θα επιδιωχθεί μέσω της ΚΕΔΕ να ενταχθούν και αυτές οι ρυθμίσεις στις 100. Προς το παρόν όμως ξεκαθαρίζουμε για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο ότι στις 100 δόσεις μπορούν να μπουν μόνο οι οφειλές οι οποίες προέκυψαν μέχρι την περίοδο του κορωνοϊού. Πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει ο κόσμος να συνωστίζεται στο ταμείο, μπορεί με ένα τηλεφώνημα ή να δώσει ένα email του με τα στοιχεία του και να ζητάει να ρυθμιστεί η οφειλή του να τακτοποιηθεί το ζήτημα του.