Dark Mode Light Mode

3 είδη μονώσεων ταρατσών

Το κλίμα της χώρας μας, με τον κρύο καιρό το χειμώνα και τον ζεστό καιρό το καλοκαίρι κάνει την ανάγκη για την μόνωση ταρατσών απαραίτητη. Η μεταφορά της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Η μόνωση της ταράτσας θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο σπίτι, ενώ παράλληλα θα μειώσει τα επίπεδα της υγρασίας. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν διάφορα είδη μονώσεων ταρατσών, με το καθένα να έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ακολουθεί η ανάλυση τους παρακάτω.

Υγρομόνωση ή στεγανοποίηση

Η υγρομόνωση ή στεγανοποίηση είναι η μόνωση της ταράτσας, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η απομάκρυνση της υγρασίας. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την καλή κατάσταση του σπιτιού, όπως επίσης και την υγεία των κατοίκων. Πώς λειτουργεί η υγρομόνωση; Βασική λειτουργία της είναι να εμποδίζει το νερό να εισέλθει στο εσωτερικό του κτιρίου. Το ασφαλτόπανο, η μεμβράνη PVC και επαλειφόμενα υλικά χρησιμοποιούνται για να δώσουν αυτό το αποτέλεσμα. Όμως, η υγρομόνωση δεν προσφέρει θερμομόνωση.

Συμβατική μόνωση

Στις συμβατικές μονώσεις ταρατσών χρησιμοποιούνται θερμομονωτικά υλικά και από πάνω τοποθετείται υγρομόνωση. Είναι μια οικονομική λύση, η οποία τοποθετείται εύκολα και γρήγορα, και προσφέρει την κατάλληλη προστασία τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Υπάρχει στη διαδικασία αυτή ένα ελάττωμα, το οποίο θα πρέπει να έχετε στο νου σας. Έπειτα από την τοποθέτηση της, δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ταράτσα.

Ανεστραμμένη μόνωση

Η ανεστραμμένη μόνωση είναι απαραίτητη για τις περιπτώσεις που θέλετε να κάνετε χρήση της ταράτσας, ή να προχωρήσετε και σε άλλες εργασίες, όπως είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ή ακόμη και άλλων στοιχείων, όπως αυτό της πέργκολας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανεστραμμένης μόνωσης, με πιο χαρακτηριστικούς τους εξής:

  • Τοποθέτηση βιομηχανικού δαπέδου: Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προχωρήσετε σε πλήρη μόνωση και χρήση της ταράτσας, τότε η τοποθέτηση βιομηχανικού επιπέδου είναι η κατάλληλη λύση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορείτε από πάνω να τοποθετήσετε διάφορα κάθετα στοιχεία.
  • Τοποθέτηση πλακιδίων πάνω από τη θερμομόνωση: Εξίσου πιθανό είναι το σενάριο να θέλετε να κάνετε περιορισμένη ή και καθόλου χρήση της ταράτσας. Η τοποθέτηση πλακιδίων πάνω από τη θερμομόνωση είναι μια οικονομική λύση, η οποία θα προσφέρει την εξυπηρέτηση των αναγκών σας.
  • Επάλειψη με χαλίκι: Σε περίπτωση που η βατότητα δεν είναι στα βασικά σας ενδιαφέροντα, τότε μπορείτε να επιλεξετε την επάλειψη με χαλίκι. Είναι μια αρκετά οικονομική λύση της ανεστραμμένης μόνωσης, η οποία όμως επιτρέπει μια αρκετά μικρή χρήση της ταράτσας.

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για μόνωση της ταράτσας;

Η κατάλληλη εποχή για να προχωρήσετε σε μόνωση της ταράτσας είναι αυτή με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τις πιο ζεστές θερμοκρασίες. Δηλαδή, η καλύτερη περίοδος για μόνωση ταρατσών είναι μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Υπάρχουν αρκετά είδη μόνωσης, έτσι ώστε να μη δυσκολευτείτε να βρείτε το κατάλληλο για το ακίνητο σας. Μια ποιοτική μόνωση θα προστατεύσει το κτίσμα σας, και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.

Προηγούμενο άρθρο

Τι Πρέπει να Κάνεις Πριν την Πώληση ή Ενοικίαση του ακινήτου σου

Επόμενο άρθρο

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Λαχανιώτης