Πέρασαν 30 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Καβαλιώτικης γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου.
Ηταν 8 Φεβρουαρίου του 1984, όπου ο Ντίνος Κανέλλης ίδρυσε τις «Αλκυονίδες».
Μαζί με μια παρέα, ξεκίνησαν κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής.
Ο ίδιος ο Ντίνος Κανέλλης μιλώντας στην Αθλητική Πρωινή, θυμήθηκε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τις πρώτες στιγμές αλλά και την ιδέα που υπήρχε για να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε για το επετειακό αυτό αφιέρωμα.
Ερώτηση: Πως ξεκίνησε η ιδέα να ιδρυθούν οι «Αλκυονίδες»;
Απάντηση: Πρώτα απ` όλα από την αγάπη που είχα και έχω για το ποδόσφαιρο. Τότε πήγαινα συνέχεια στα ματς του ΑΟΚ. Για μένα ήταν μια γιορτή. Ακόμη και τώρα ακολουθώ τον ΑΟΚ, στη Γ` Εθνική.
Μαζευτήκαμε μια παρέα και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, που για εκείνη την εποχή ήταν κάτι το πρωτοποριακό. Οι «Αλκυονίδες» ήταν η πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Καβάλας.
Αποφασίσαμε να δώσουμε αυτό το όνομα, γιατί η ίδρυση έγινε τον Φεβρουάριο, μια εποχή όπου έχουμε τις Αλκυονίδες μέρες.
Επίσης το όνομα προήλθε από το πουλί Αλκυόνη, που συμβολίζει τη αναγέννηση και δημιουργία στις δύσκολες συνθήκες. Το σήμα μας ήταν η Αλκυόνη.
Η έδρα μας ήταν το Εθνικό Στάδιο Καβάλας.
Τα χρώματα της ομάδας ήταν κίτρινο και μπλε. Οι προπονήσεις μας γινόταν στο γήπεδο του Δάτου αλλά και στο βοηθητικό του ΑΟΚ, στο Περιγιάλι.
Στην αρχή ήρθαν στις τάξεις μας 32 κορίτσια. Πρώτη αρχηγός της ομάδας ήταν η Γιούλη Κεχαγιά. Τα κορίτσια που ήρθαν ήταν όλα από 15 μέχρι 16 χρονών.
Πρώτος προπονητής ήταν ο Σούλης Ρουμελιώτης και στη συνέχεια ο Χρήστος Μηλιάδης.
Στο διοικητικό συμβούλιο πρόεδρος ήμουν εγώ.
Συμμετείχαν η Μαρία Ζαρακούλια σαν γενικός γραμματέας, η Δέσποινα Μανωλιού ως ταμίας, ο Ιωάννης Κεχαγιάς(πατέρας της Γιούλης) ως γενικός αρχηγός, ο Ιωσήφ Φαϊτάς(πατέρας της Αναστασίας) ως έφορος ποδοσφαίρου, ο Νίκος Ζωτικός(πατέρας της Σοφίας) ως έφορος ιματισμού και ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος ως έφορος δημοσίων σχέσεων.
Ήμασταν αναγνωρισμένοι ως σύλλογος επίσημα από την ΓΓΑ.
Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον τότε πρόεδρο της ΕΠΣΚ, αείμνηστο Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλο και τον γραμματέα ακόμη και τώρα της ΕΠΣΚ, Χρόνη Γκαϊτατζή.
Επίσης το χορηγό που ήταν η οικογένεια Βουνιόζου. Ο Στέφανος και η Νίτσα Βουνιόζου, που διατηρούσαν εκείνη την εποχή κατάστημα αθλητικών ειδών.
Να ευχαριστήσω τον τοπικό τύπο για τη συμπαράσταση που μου έδειξαν σε αυτή την προσπάθεια.
Ειδικά την Πρωινή και τον Μανώλη Γενικόπουλο, το Νίκο Γενικόπουλο και τον Κώστα Κουγιουμτζόγλου.
Ακόμη ο Πέτρος Πετρόπουλος και ο Στέλιος Πασχαλίδης.
Θέλω να ευχαριστήσω εσάς κ. Πατσίδη, που θυμηθήκατε τις μέρες των «Αλκυονίδων» και μας κάνατε να θυμηθούμε ωραίες στιγμές που ζήσαμε στην υπέροχη Καβάλα μας.
Τέλος το φροντιστή γηπέδου Κώστα Σαμαρά που ήταν και στην ομάδα μας, βοηθώντας σε πολλές πλευρές.
Ερώτηση: Συμμετείχατε σε κάποιο πρωτάθλημα;
Απάντηση: Τότε δεν είχε ακόμη θεσπιστεί το πρωτάθλημα γυναικών από την ΕΠΟ. Παίζαμε αναγκαστικά σε τουρνουά με γειτονικές ομάδες και όχι μόνο. Δίναμε φιλικά παιχνίδια με τις Αμαζόνες Δράμας, τη Ξανθίππη Ξάνθης, τον ΑΟ Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης και τον Κένταυρο Λάρισας. Στο νομό Καβάλας παίζαμε με τη Δρυάδα Παλαιοχωρίου.
Ακόμη δίναμε φιλικά ματς ακόμη και με ανδρικές ομάδες.
Αυτό γινόταν επειδή δεν είχαμε πρωτάθλημα.
Δεν ξεχνώ την αμέριστη συμπαράσταση του φίλαθλου κόσμου της Καβάλας. Οι επαγγελματίες και οι φίλαθλοι αγκάλιασαν σε μεγάλο βαθμό αυτή την προσπάθεια.
Επίσης η διοίκηση του σταδίου αλλά και του ΑΟΚ, δεν μας έφεραν κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιούμε τον αγωνιστικό χώρο του τότε Εθνικού Σταδίου.
Ερώτηση: Πόσο καιρό διήρκησε αυτή η προσπάθεια;
Απάντηση: Οι «Αλκυονίδες» Καβάλας ξεκίνησαν την προσπάθεια τους το 1984 και την ολοκλήρωσαν το 1986. Στις αρχές του 1986 ιδρύθηκε η Καβάλα 86.
Πολλά κορίτσια των «Αλκυονίδων» αποτέλεσαν τη βάση της Καβάλας 86, που υφίσταται μέχρι τώρα.
Ερώτηση: Τι σας έμεινε κ. Κανέλλη από εκείνη την προσπάθεια;
Απάντηση: Μου έμειναν μόνο οι καλές στιγμές. Η χαρά που μου έδωσε η ομάδα. Η ικανοποίηση που ίδρυσα την πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα στο νομό Καβάλας.
Μέσω αυτής της γυναικείας ομάδας έγινε η προβολή της Καβάλας, σε όλο το πανελλήνιο.
Αισθάνομαι ηθικά ικανοποιημένος που έστω και λίγο, έβαλα ένα λιθαράκι στα αθλητικά δρώμενα της Καβάλας, την οποία υπέρ αγαπώ.
Ερώτηση: Σας έμεινε κάποια πίκρα από αυτή την προσπάθεια;
Απάντηση: Υπήρχαν δυσάρεστες στιγμές αλλά δε θέλω να αναφερθώ σε αυτές. Κρατάω μόνο τις ευχάριστες.
Ερώτηση: Σας είχαν παρεξηγήσει τότε για αυτή την ιδέα, με το να ιδρύσετε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου;
Απάντηση: Όχι σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος είχε εντυπωσιαστεί.
Μας έδιναν συγχαρητήρια που φέραμε κάτι καινούριο στην πόλη. Αυτό μας είχε δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.
*Η φωτογραφία
Η πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Καβάλας, σε πλήρη σύνθεση.
Διακρίνονται πάνω αριστερά: Ν. Κανέλλης(πρόεδρος), Αλμπάνη, Κεσαρλή, Α. Δημητριάδου, Δουρδούμα, Ζωτικού, Κουτσού, Μ. Δημητριάδου, Τουβλατζή, Χριστοδούλου, Χατζηκρυστάλλη, Χ. Μηλιάδης(προπονητής).
Κάτω αριστερά: Γ. Κεχαγιά, Αγγέλου, Σωτηρέλη, Χαραλαμπίδου, Ε. Κεχαγιά, Φαϊτά, Μ. Μυλωνά, Κούγκουλα, Ε. Μυλωνά.