Dark Mode Light Mode
Η γυναίκα ξεχωρίζει και απο το περπάτημα της
(300 είχαμε – 900 πήραμε – 300 βάλαμε…) – Την ανακύκλωση πρέπει να την πιστεύουμε, όχι να την κάνουμε από τυπική υποχρέωση
Σύγκρουση επιβατικών με …τυφλό οδηγό;

(300 είχαμε – 900 πήραμε – 300 βάλαμε…) – Την ανακύκλωση πρέπει να την πιστεύουμε, όχι να την κάνουμε από τυπική υποχρέωση

Στην ανησυχία που εκφράσαμε ότι μπορεί η Καβάλα να παραμείνει «ουραγός» στο ζήτημα της ανακύκλωσης, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αισθάνθηκε μεν την ανάγκη να απαντήσει, αλλά το έκανε δίνοντας ασαφείς και ημιτελείς απαντήσεις. Επειδή για εμάς το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις, αλλά πώς θα προχωρήσει η υπόθεση της ανακύκλωσης στον τόπο μας, ξαναθέτουμε και συμπληρώνουμε τα ερωτήματα που είχαμε θέσει, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει πλέον στους συνδημότες μας με συγκεκριμένο τρόπο:

·       Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 350 περίπου γαλάζιοι κάδοι ανακύκλωσης, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους παλαιότερους 300 που υπήρχαν. Αυτό σημαίνει ότι τα σημεία πρωτογενούς συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών δεν έχουν αυξηθεί ουσιαστικά, ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες να βρίσκουν κάδους ανακύκλωσης σε κοντινή απόσταση και να ανακυκλώνουν. Την ίδια στιγμή ο Δήμος διαθέτει επιπλέον 550 περίπου κάδους ανακύκλωσης που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. ΓΙΑΤΙ; Σε αυτό το ερώτημα η Δημοτική Αρχή έχει δώσει την απάντηση ότι περιμένει να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου και μετά θα τους βάλει. Μα, πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή των δημοτών, αν δεν αυξήσει τους κάδους και την πληροφόρηση; Σημειώνουμε μάλιστα ότι στη Δράμα και στην Ξάνθη είχαν τοποθετηθεί μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας (!) περίπου 800 και 700 κάδοι αντιστοίχως και παρουσιάζονται ήδη ικανοποιητικότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την Καβάλα. Εμείς τι περιμένουμε;

·       Έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο χωροθέτησης των κάδων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών; Έχει παρατηρηθεί ότι οι κάδοι μπαίνουν με άτακτο τρόπο, ακόμη και σε σημεία που απαγορεύεται (πάνω σε διαβάσεις πεζών), ενώ δεν φαίνεται να έχουν γίνει οι απαραίτητες μικροπαρεμβάσεις που να οριοθετούν τα σημεία τοποθέτησης των κάδων.

·       Ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 3 Αυγούστου θα ολοκληρώσει τη διανομή των ειδικών σάκων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλους τους δημότες. Μπορεί ο Δήμος να μας ενημερώσει αν αυτό επιτεύχθηκε και με ποιον τρόπο; Διότι εμείς γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοτών δεν έχει λάβει ακόμη τους ειδικούς αυτούς σάκους.

·       Επίσης, ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης, στις γειτονιές και στους οικισμούς του Δήμου με τη βοήθεια κλιμακίου της ΕΕΑΑ. Θα θέλαμε ο Δήμος να μας επισημάνει ποιες γειτονιές έχει καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης και με ποιον τρόπο, με ποια συχνότητα και με τι υλικό ενημέρωσης προσέγγισε τους πολίτες. Το ότι ενημερώσαμε για λίγες ημέρες τον κόσμο στο κέντρο ή το ότι αντικαταστήσαμε τους παλιούς κάδους με νέους (300 είχαμε – 900 πήραμε – 300 βάλαμε…) δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι πολίτες θα αρχίσουν να ανακυκλώνουν. Όπως επισημάναμε εξάλλου και στην προηγούμενη ανακοίνωση, αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να μη διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να ρίχνουν κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης. Επιπλέον, αρκετοί έχουν ακόμη την εντύπωση ότι μόνο το χαρτί ανακυκλώνεται, με συνέπεια όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, αλουμίνιο) να καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια. Οι πρώτες μεταφορές ανακυκλώσιμου υλικού στο ΚΔΑΥ Ξάνθης περιλαμβάνουν κατά 90% χαρτί, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ούτε σωστή διαχείριση ούτε σωστή πληροφόρηση. Φανταζόμαστε βέβαια ότι τα παραπάνω στοιχεία ενδιαφέρθηκε να τα έχει και η Δημοτική Αρχή…

 

Εκφράζουμε λοιπόν εύλογα την ανησυχία μας ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, των φορέων και των επιχειρήσεων είναι ακόμη πολύ περιορισμένη, με κίνδυνο τα αποτελέσματα να είναι μικρά. Το στοίχημα θα κερδηθεί στο κατά πόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα πετούν στους κάδους ανακύκλωσης με βάση συγκεκριμένες οδηγίες. Αυτό όμως χρειάζεται περισσότερη επαφή, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όπως επίσης χρειάζεται και περισσότερους κάδους, ώστε να αυξηθούν τα σημεία συγκέντρωσης του ανακυκλώσιμου υλικού.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή «βλέπει» την ανακύκλωση σαν τυπική διεκπεραίωση μίας υποχρέωσης, όχι ως ουσιαστική συμβολή στην ποιότητα ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος στον Δήμο μας. Δεν το κάνει επειδή το πιστεύει, με ενθουσιασμό για την αξία της, αλλά επειδή ο Δήμος Καβάλας έχει πλέον πολύ στενά χρονικά περιθώρια και δεσμεύσεις, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της ΔΙΑΑΜΑΘ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όπως είναι αλήθεια ότι η ανακύκλωση στο γυαλί είναι ουσιαστικά επιτυχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι του Δήμου, η οποία ασχολείται συστηματικά (και όχι περιστασιακά όπως κάνει ο Δήμος), τοποθετώντας συνεχώς κάδους στα σημεία όπου εντοπίζεται ότι παράγεται άφθονο ανακυκλώσιμο υλικό και αδειάζοντας τους κάδους με συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτή είναι η προσέγγιση, το μοντέλο δουλειάς που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος: συνεχή ενημέρωση και επαφή με τους κατοίκους, για να μάθουν τι και πώς να ανακυκλώνουν, συνεχή επαφή με τις επιχειρήσεις που παράγουν άφθονο ανακυκλώσιμο υλικό και πολλαπλασιασμό των κάδων, ώστε να είναι ορατό σε όλους ότι στην Καβάλα γίνεται επιτέλους ανακύκλωση!

Η ανακύκλωση χρειάζεται λοιπόν βούληση. Χρειάζεται συνεργασία και κοινή δράση του Δήμου με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς, χρειάζεται ΟΡΑΜΑ για την αξιοποίηση της ανακύκλωσης ως αναπτυξιακού μοχλού για ολόκληρο τον Δήμο.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο

Η γυναίκα ξεχωρίζει και απο το περπάτημα της

Επόμενο άρθρο

Σύγκρουση επιβατικών με …τυφλό οδηγό;