Περίπου 339 πρόσφυγες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου Άννα Γιοβανιού, η οποία παραμένει στην οργάνωση αλλά αποχωρεί προσωρινά από την προσφυγική δομή. Ήδη συμπλήρωσε δύο έτη ενασχόλησης με το προσφυγικό ζήτημα και το βεβαρημένο πρόγραμμά της χρήζει ανάπαυλας.
Από τα 339 άτομα του στρατοπέδου, 21 είναι ασυνόδευτα και υπεύθυνος γι’ αυτά είναι ο Ερυθρός Σταυρός ενώ τα υπόλοιποι άτομα ανήκουν σε οικογένειες. Σχεδόν ίδια είναι τα άτομα που παραμένουν ως φιλοξενούμενα στις εγκαταστάσεις από τον περσινό Μάρτη. Σήμερα συγκεκριμένα κάποιοι θα αποχωρήσουν με κατεύθυνση συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης. Περίπου 160 άτομα οικογενειών που έχουν το δικαίωμα να προωθηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες θα αποχωρήσουν μεν αλλά σταδιακά. Νέες αφίξεις δεν παρατηρούνται αφού δεν υπάρχουν κι ελεύθεροι χώροι στέγασης. Η προσφυγική δομή του στρατοπέδου δηλαδή είναι σχεδόν γεμάτη. Εάν όμως οι αποχωρήσει αφήσουν ελεύθερο χώρο τότε νέοι πρόσφυγες θα φθάσουν από τα νησιά όπου η ροή είναι αυξημένη.
Προς το παρόν, συντονιστής στην υπηρεσία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχει κι άρα τα προσφυγόπουλα δεν άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, εθελοντές του ΔΠΘ δίδασκαν τα πιτσιρίκια υπό το συντονισμό του κ. Μαυρομμάτη από το υπουργείο παιδείας.
Οι πρόσφυγες της δομής προέρχονται από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Υεμένη. Προβλήματα παραβατικότητας δεν υπάρχουν μεταξύ τους, ωστόσο σημειώθηκαν ζητήματα μεταξύ του πληθυσμού και των ασυνόδευτων, όπως επίσης παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα και μεταξύ των ασυνόδευτων. Έφηβοι προερχόμενοι από διαφορετικές εθνικότητες αντιμετώπισαν προστριβές μεταξύ τους. Κάποια στιγμή, δημιουργήθηκαν ζητήματα και παράνομης εισόδου ορισμένων προσφύγων στους μπαξέδες της περιοχής από όπου αφαιρούσαν προϊόντα. Τότε οι υπεύθυνοι τους είχαν συγκεντρώσει και τους είχαν ζητήσει να είναι προσεκτικότεροι έναντι της καβαλιώτικης υποδοχής που έλαβαν. Προφανώς, η συζήτηση θα πρέπει να επαναληφθεί.