Dark Mode Light Mode

3ο Γυμνάσιο Καβάλας: Δράση ΚΕΠΕΑ Φιλίππων «Διαβάζω την πόλη μου» 2023 (φωτογραφίες)

Οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες: Ακιόζογλου Αναστασία, Γιακουμάκη Μαρία, Κολοβού Λαμπρινή, Σπανούδη Γεωργία και Τοραμανίδου Μαριάνθη, συμμετείχαν και φέτος στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποίησε το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων με τίτλο: «Διαβάζω την πόλη μου» και συγκεκριμένο πεδίο το τμήμα με τις καπναποθήκες της πόλης της Καβάλας.

Ο βασικός στόχος «Διαβάζω την πόλη μου» επιτεύχθηκε, καθ’ ότι οι μαθητές ανάγνωσαν με βιωματικό τρόπο την ιστορία εμβληματικών κτιρίων που σώζονται ακόμη, αλλά και άλλων που κοσμούν την πόλη τους.

Ειδικότερα παρατήρησαν και θαύμασαν την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών, τη λειτουργική τους χρήση αλλά και τη συμβολή τους στην άνθηση του καπνεμπορίου στην Καβάλα κατά τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ακόμη άντλησαν πληροφορίες για την επεξεργασία καπνού, τον τρόπο διεξαγωγής του εμπορίου, το ρόλο των εργαζομένων ώστε να κατανοήσουν σε κάποιο βαθμό το χαρακτηρισμό της πόλης τους ως «Η Μέκκα του καπνού» ή ως «Καπνούπολη των Βαλκανίων».

Οι ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ανατέθηκαν στα παιδιά κατά την ξενάγησή τους, αποδείχθηκαν εποικοδομητικές και τα βοήθησαν μέσω της συνεργασίας να κατανοήσουν σε μεγάλο βαθμό όσα άκουσαν προφορικά αλλά και όσα είδαν σε βίντεο αργότερα στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι προκλήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την αξία των καπναποθηκών ως μνημεία του βιομηχανικού πολιτισμού, κατά την οποία εκφράστηκαν συναισθήματα και διατυπώθηκαν πρωτότυπες ιδέες για την αναγκαιότητα διατήρησής τους και την αξιοποίησή τους σήμερα μέσα στον αστικό ιστό.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού η οποία ήταν πολύ αξιόλογη και προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των μαθητών. Ειδικότερα γνώρισαν την ιστορία του φυτού του καπνού και το ταξίδι του, από την σπορά μέχρι την επεξεργασία του μέσω της αφήγησης, του εικονιστικού υλικού αλλά κυρίως από την επαφή με αυθεντικά τεκμήρια, εργαλεία, μηχανήματα, αντικείμενα και τον ίδιο τον καπνό, που εκτίθενται δομημένα μέσα στο μουσείο ως ζωντανή αφήγηση μιας άλλης ιστορικής εποχής.

Έτσι γνώρισαν με βιωματικό τρόπο μια περίοδο της τοπικής τους ιστορίας που χαρακτηρίστηκε από το εμπόριο του καπνού, το οποίο καθόρισε την οικονομική φυσιογνωμία της πόλης της Καβάλας ως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απέσπασε πολλά θετικά σχόλια, αλλά και τον ενθουσιασμό των παιδιών για το πλήθος των πληροφοριών και κυρίως για τον βιωματικό τρόπο μάθησης της ιστορίας της πόλης τους!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Στοίχημα: Combo στο 2.15 από τη Ligue 1

Επόμενο άρθρο

Με αναφορές (και) στην περιοχή της Καβάλας το τελευταίο επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς «Σε μια νέα πατρίδα»