Πρόσφατες πληροφορίες από πηγές του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» στο ΤΕΙ Καβάλας φέρνουν ως απειλούμενα με κλείσιμο τα τμήματα Οινολογίας και Δασοπονίας του παραρτήματος Δράμας, Νοσηλευτικής του παραρτήματος Διδυμοτείχου και των τμημάτων Βιομηχανικής Πληροφορικής και Διαχείρισης Πληροφοριών. Ειδικότερα όσον αφορά τη συγχώνευση (ουσιαστικά κλείσιμο) τμημάτων της Καβάλας αυτό θα οδηγούσε (ιδιαίτερα του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών) στη συρρίκνωση της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας καθώς από τα τρία υπάρχοντα τμήματα θα έμεναν μόνο δύο. Η ενέργεια όμως αυτή θα ολοκληρώνονταν σε επόμενη φάση με το κλείσιμο της σχολής αφού αυτή με δύο μόνο τμήματα δεν θα ήταν βιώσιμη.
Τα οποιαδήποτε σχέδια της μορφής που προαναφέρθηκε είναι ύποπτα και προφανώς γίνονται καθ’ υπαγόρευση κύκλων που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Προλειαίνοντας με αυτό τον τρόπο το έδαφος, επιταχύνουν την σε εύθετο χρόνο με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαφάνεια υλοποίηση οργανωμένου σχεδίου για κλείσιμο της σχολής διοίκησης και οικονομίας. Άλλωστε αυτό προκύπτει κι από τοποθέτηση αρμοδίου στελέχους. Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας φέρεται να έχει πει για την ίδια υπόθεση: «Οι σχολές διοίκησης και οικονομίας δεν έχουν θέση στα ΤΕΙ, παρά μόνο στο Πανεπιστήμιο. Στα ΤΕΙ πρέπει να μείνουν μόνο τμήματα εφαρμογών. Τα οποία πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που τους ανήκει από ιδρύσεως τους». Τα σενάρια απ’ την άλλη οργιάζουν αφού εμφανίζουν το Πανεπιστήμιο της Θράκης απολύτως έτοιμο να επωφεληθεί μιας διαδικασίας συρρίκνωσης των τμημάτων του ΤΕΙ Καβάλας.
Όπως όλα δείχνουν η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με σθένος τη διατήρηση των τμημάτων και σχολών της Καβάλας. Το ίδρυμα άλλωστε ανήκει στην πόλη και το Νομό. Οποιεσδήποτε επεκτάσεις έγιναν με την ίδρυση παραρτημάτων έγιναν σε ανύποπτο με αγαθή προαίρεση των διοικήσεων του ΤΕΙ Καβάλας και με άγνοια του κινδύνου διακύβευσης της υπόστασης των σχολών της έδρας του ιδρύματος στην πόλη της Καβάλας.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα αφού εντός των ημερών το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την πρόταση του στα πλαίσια του προγράμματος «Αθηνά». Σχετικό είναι και το ακόλουθο κείμενο προερχόμενο από εφημερίδα των Αθηνών (Ελευθεροτυπία): Η τελική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου προσκρούει όχι μόνο σε τεχνικής φύσεως θέματα που συνδέονται με τη μεταφορά εδρών των ιδρυμάτων, αλλά και σε διαφωνίες που προέρχονται από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι διαφωνίες προέκυψαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον Φ. Κουβέλη και την αρμόδια για θέματα Παιδείας, Μαρία Ρεπούση. Η λιτή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας», σε συνδυασμό με προγενέστερη δήλωση της Μαρίας Ρεπούση, παραπέμπει τουλάχιστον σε ουσιαστικές αντιρρήσεις. Τι είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες η Μαρία Ρεπούση: «Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη, στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι συναρτημένες με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές ή στην αυθαίρετη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης». Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, που έγινε κυρίως με στόχο τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και την εξοικονόμηση πόρων, προβλέπει διοικητικές ενώσεις των ιδρυμάτων. Το χωροταξικό κριτήριο είναι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για όλες τις συγχωνεύσεις. Ετσι, στις περιπτώσεις που ένα ίδρυμα είναι σκορπισμένο σε τρεις και τέσσερις πόλεις, όπως είναι τα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια, τότε διοικήσεις και γραμματείες ενώνονται και μεταφέρονται στην έδρα του πανεπιστημίου. Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας σχεδιάστηκε από επιτροπή εμπειρογνωμώνων χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ΠΟΣΔΕΠ. Δεν έχουν συγκληθεί ούτε τα Συμβούλια του ΕΣΥΠ (Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ούτε η Ολομέλεια του ΕΣΥΠ που είναι το κατεξοχήν όργανο για τον σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα ενημερώσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον κ.Τσίπρα μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Με το δεδομένο ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες, θέλει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.