Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, που όχι μόνο επιβεβαίωσε τη διακοπή μετρήσεων στην ατμόσφαιρα από τον εξοπλισμό της Π.Ε. Καβάλας για το 2016, αλλά γενικά εξήγησε ότι αυτή η διακοπή άρχισε τέλος του 2012, αρχές του 2013. Δηλαδή για 4 χρόνια ενώ υπήρχε εξοπλισμός για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι μετρήσεις είχαν σταματήσει τόσο στο σταθμό που βρίσκεται στο διοικητήριο, όσο και στους αντίστοιχους δύο που βρίσκονται ανατολικά της πόλης.
Το όλο θέμα προέκυψε από την απάντηση του τμήματος περιβάλλοντος της Π.Ε. Καβάλας, σε σχετική επιστολή του Προέδρου τοπικού συμβουλίου του Χαλκερού, Σάββα Χ»Βασιλειάδη.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι η νομαρχία Καβάλας, μετέπειτα Π.Ε. Καβάλας, διέθετε από τη δεκαετία του 1990 έναν σταθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κι από τη δεκαετία του 2000 δύο ακόμη που εγκαταστάθηκαν και λειτουργούσαν ανατολικά της πόλης.
Σύμφωνα με τον Θ. Μαρκόπουλος, τέλος του 2012 αρχές του 2013 και οι τρεις σταθμοί έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης πόρων, προσωπικού κ.λ.π. Ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ότι στο τέλος 2016, αρχές του 2017, καταβλήθηκαν προσπάθειες και δούλεψε, μετρώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο σταθμός που βρίσκεται κοντά στο διοικητήριο. «Το ίδιο κάνουμε και για τους άλλους δύο σταθμούς, ώστε να επαναλειτουργήσουν σύντομα με δαπάνες που θα καλυφθούν από το τεχνικό πρόγραμμα», είπε ο Θ. Μαρκόπουλος.
Σε ερώτηση γιατί όλα αυτά δεν γνωστοποιήθηκαν στο κοινό, ότι έπαψαν να λειτουργούν σταδιακά και οι τρεις σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο Θ. Μαρκόπουλος είπε ότι το πρόβλημα δεν ανέκυψε επί των ημερών του , αλλά όταν αντιπεριφερειάρχης ήταν ο Αρχέλαος Γρανάς. «Κι εγώ -είπε -πολύ αργότερα ανακάλυψα ότι ε λειτουργούν οι σταθμοί κι αυτό έγινε – συνέχισε – το καλοκαίρι του 2016, δεν το ήξερα – κατέληξε – από το στιγμή που ανέλαβε το 2014».
Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι το τμήμα περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Καβάλας έχει προσωπικό μόνο 3 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της προϊστάμενης του τμήματος, ενώ όπως ανέφερε το γεγονός του ότι ο εξοπλισμός δε λειτουργεί για 4 χρόνια, ενδεχομένως να δημιουργεί προβλήματα συντήρησής του, πριν αυτός επαναλειτουργήσει. Εννοούσε φυσικά όχι το σταθμό πλησίον του διοικητηρίου, που επαναλειτούργησε αρχές του έτους, αλλά τους δύο νεότερους που αγοράστηκαν με χρήματα της νομαρχίας Καβάλας, από το πρόγραμμα Ραψομανίκη, αρχές της δεκαετίας του 2000.