Ο κ. Τάκης Αγγελίδης μέσω της Δημωφέλειας στην οποία είναι πρόεδρος, είχε την ευθύνη του φεστιβάλ Cosmopolis στα 4 προηγούμενα χρόνια.
Όπως φυσικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Άλκης Ζοπόγλου. Με αφορμή το τέλος των φετινών εκδηλώσεων το προσεχές Σαββατοκύριακο (τελευταίο διήμερο του CosmoClassical), ο κ. Αγγελίδης κάνει τον αναλυτικό απολογισμό 4 προηγούμενων ετών.
Η συνέντευξη
Ερ: Η διοίκηση Αγγελίδη, Μουριάδη και Ζοπόγλου (διοίκηση της Δημωφέλειας και του Δήμου Καβάλας) παρουσίασε ένα διαφορετικό Cosmopolis για 4 χρόνια. Τι καταφέρατε; Τι απολογισμό κάνετε;
Απ: Θα μπορούσα να πω για τα τέσσερα χρόνια, τα οποία πέρασαν και παρουσιάσαμε το Cosmopolis ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ότι η στρατηγική μας από την αρχή της προσπάθειας για την ανανέωση, πρώτα- πρώτα είχε ένα ξεκάθαρο στόχο, για τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ με μουσική ταυτότητα. Ένα Φεστιβάλ που να συμβάλει στην κατανόηση της διαφορετικής κουλτούρας όλων των λαών και να προβάλει όλα τα είδη της μουσικής. Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο της διαφορετικής στρατηγικής ήταν η χρονική επιμήκυνση του Φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ το οποίο με την πάροδο των χρόνων αντί για 4 ημέρες, διαρκεί περίπου 1,5 μήνα το καλοκαίρι από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια, το CosmoClassical. Ένα κομμάτι του Φεστιβάλ με προτεραιότητα στην ανάδειξη κλασσικών μουσικών όλου του κόσμου. Ένα αφιέρωμα και στον Γιάννη Παπαϊωάννου. Παράλληλα, υπήρξε και χωροταξική επιμήκυνση και μέσα στην πόλη αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα, σε πολλά χωριά του Δήμου Καβάλας. Ο κόσμος γνώρισε ή θυμήθηκε καινούργιους χώρους στη διεξαγωγή διαφόρων μουσικών εκδηλώσεων όπως πχ στις Καμάρες, μπροστά στο Υδραγωγείο, στον Δημοτικό Κήπο, στην πλατεία του Μοχάμεντ Αλί. Φυσικά στις υπέροχες γειτονιές της Παναγίας μέσα από το CosmoHome. Αναβαθμίσαμε τα social media, τα οποία είναι ένα βασικό εργαλείο προώθησης σε ποσοστό πάνω από 80%. Παράλληλα με τις αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ αλλά και σε Πανελλαδικά. Επίσης, δημιουργήθηκε μια νέα οπτική ταυτότητα, το καινούργιο λογότυπο του Φεστιβάλ και μια δυναμική ιστοσελίδα στα πρότυπα των οργανωμένων Φεστιβάλ, παγκοσμίως.
Ερ: Είστε ικανοποιημένοι δηλαδή;
Απ: Νομίζω πως ναι. Ο απολογισμός είναι θετικός.
Ερ: Από οικονομικής πλευράς, πόσο κοστίζει σήμερα το Cosmopolis που μας περιγράψατε;
Απ: Από οικονομικής πλευράς επειδή ακούγονται διάφορα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, άκουσα πρόσφατα ότι το φετινό Cosmopolis κόστισε 500.000, κάνουμε κάθε φορά τον πλήρη απολογισμό μέχρι τελευταίο ευρώ σε κάθε διοικητικό συμβούλιο. Οπότε κάνοντας και τον οικονομικό απολογισμό της τετραετίας, μπορώ να σας πω, ότι το πρώτο Φεστιβάλ Cosmopolis, το 2020, είχε προϋπολογισμό 150.000 και κόστισε στο Δήμο 130.000 γιατί είχε έσοδα. Το 2021 είχε προϋπολογισμό 265.000 και κόστισε στον Δήμο 210.000 δεδομένων των εσόδων του που ήταν 54.000 περίπου. Το 2022 είχε προϋπολογισμό 292.000 και κόστισε στο Δήμο 263.000. Φέτος είχε προϋπολογισμό 282.000 με έσοδα 68.000 οπότε κόστισε στο Δήμο 220.000. Αν κάνουμε τη σούμα συνολικά 800.000 και κάτι, κόστισε το Cosmopolis στη διάρκεια των 4 ετών. Είναι ένα διαφορετικό Φεστιβάλ. Καθιερώσαμε και κάποιες καινοτόμες δράσεις, όπως είναι το CosmoLights, το οποίο αποτελεί έναν από τις πιο πρωτοποριακούς θεσμούς στη χώρα μας, προωθώντας την ανερχόμενη τέχνη. Το Blue Cosmopolis όπου προβάλαμε το θαλασσινό πρόσωπο της πόλης μας, το Cosmopolis Classical, όπου για πρώτη φορά είδαμε στην Καβάλα μια όπερα.
Ερ: Αν καταργηθεί η Δημωφέλεια, το Cosmopolis θα το διοργανώνει ο Δήμος;
Απ: Θα βρεθεί μια λύση. Δε θέλω να κουβεντιάζω ακόμα για κάτι, το οποίο είναι ενδεχόμενο να συμβεί, μέχρι να συμβεί. Προφανώς υπάρχει μια ανησυχία, υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχει συνεννόηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά και τον Δήμο, για να δούμε σε περίπτωση που καταργηθεί η Δημωφέλεια, πώς θα υλοποιήσουμε το επόμενο Φεστιβάλ, το οποίο ήδη προγραμματίζεται. Δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά. Επεξεργαζόμαστε πολύ σημαντικά σχέδια για την προώθηση της πόλης μας, σε σχέση με τον πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι μέσω της Δμημωφέλεια είτε με μια άλλη μορφή, θα μπορέσει να λειτουργήσει το Φεστιβάλ.
Ερ: Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Άλκη Ζοπόγλου; Πέτυχε στο έργο του;
Απ: Ναι, φυσικά. Εννοείται. Όσον αφορά την πρόθεση τη δικιά μου αλλά και του Δημάρχου, θεωρώ δεδομένο ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί.