Dark Mode Light Mode
Sustainable renovations: A golden opportunity for Golden Visa owners
4 τρόποι που τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα βοηθούν κατ’ οίκον ασθενείς
Unwind and recharge at Spa and wellness retreats in Malta

4 τρόποι που τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα βοηθούν κατ’ οίκον ασθενείς

Image by Freepik

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχουν φέρει επανάσταση στην κατ’ οίκον φροντίδα υγείας και έχουν προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι συσκευές προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης της υγείας από το σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο από τη μια μειώνεται η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο και από την άλλη βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παρακάτω θα εξετάσουμε τον ρόλο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην κατ’ οίκον φροντίδα και στο πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Ο ρόλος των ιατρικών συσκευών στην κατ’ οίκον περίθαλψη

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατ’ οίκον περίθαλψη κυμαίνονται από απλά εργαλεία παρακολούθησης έως προηγμένα συστήματα θεραπείας. Ορισμένες από τις πιο κοινές κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Συσκευές θεραπείας

Κάποιες από τις συσκευές θεραπείας που χρησιμοποιούνται στην κατ’ οίκον περίθαλψη είναι οι ακόλουθες.

Νεφελοποιητές: Χρησιμοποιούνται για την χορήγηση φαρμάκων μέσω εισπνοής, ιδιαίτερα σε ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ.

Συσκευές Υπνικής Άπνοιας (CPAP): Αυτές οι συσκευές βοηθούν στη διατήρηση ανοιχτών αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι απαραίτητες για ασθενείς με υπνική άπνοια.

Φορητές Αντλίες Ινσουλίνης: Επιτρέπουν στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 να λαμβάνουν συνεχώς την απαραίτητη δόση ινσουλίνης, προσαρμόζοντας τις ανάγκες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Ιατρικά αναλώσιμα για την αποκατάσταση

 Κρεβάτια Νοσηλείας: Προσφέρουν άνεση και υποστήριξη στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

 Αμαξίδια και Σκούτερ Κινητικότητας: Βοηθούν τους ασθενείς να διατηρούν την κινητικότητά τους και να παραμένουν ανεξάρτητοι.

  1. Συσκευές διάγνωσης και μέτρησης δεικτών

Τα ιατρικά αναλώσιμα χωρίζονται σε ορισμένες βασικές κατηγορίες, όπως η διάγνωση, που περιλαμβάνει τα διάφορα διαγνωστικά, όπως τεστ covid. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και μετρητές διαφόρων δεικτών, όπως για την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, το οξυγόνο κλπ. Μερικές από αυτές είναι:

Αιματολογικοί Αναλυτές για διαβήτη: Χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι κρίσιμο για τους ασθενείς με διαβήτη. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στους ασθενείς να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου τους και να προσαρμόζουν ανάλογα τη διατροφή και τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Πιεσόμετρα για καρδιακές ανεπάρκειες: Χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με υπέρταση να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση τακτικά για να προλαμβάνουν επιπλοκές.

Οξύμετρα, τα ιατρικά αναλώσιμα για τη μέτρηση οξυγόνου: Τα συγκεκριμένα ιατρικά αναλώσιμα μετρούν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και είναι απαραίτητες για ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οφέλη των ιατρικών αναλώσιμων σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις

Τα ιατρικά αναλώσιμα προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθιστώντας τη διαχείριση της υγείας τους πιο αποτελεσματική και βολική.

  1. Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις συχνά αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή λόγω των συμπτωμάτων τους. Οι ιατρικές συσκευές τους επιτρέπουν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται την κατάσταση της υγείας τους από το σπίτι, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές επισκέψεις σε ιατρούς και νοσοκομεία. Αυτό τους δίνει περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουν στις αγαπημένες τους δραστηριότητες και στην οικογένειά τους.

  1. Μείωση του κόστους περίθαλψης

Χρησιμοποιώντας τα ιατρικά αναλώσιμα στο σπίτι μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της ιατρικής φροντίδας. Οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν ακριβές νοσηλείες και επισκέψεις στο νοσοκομείο, εξοικονομώντας χρήματα για άλλες ανάγκες τους. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές μπορούν να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές, μειώνοντας το συνολικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

  1. Άμεση πρόσβαση σε δεδομένα υγείας

Οι σύγχρονες ιατρικές συσκευές προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα υγείας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους και να λαμβάνουν άμεσα μέτρα αν παρατηρήσουν κάποια ανησυχητική αλλαγή. Η άμεση αυτή πληροφόρηση μπορεί να είναι κρίσιμη για την αποφυγή επειγουσών καταστάσεων.

  1. Υποστήριξη στην παρακολούθηση της υγείας από τον ασθενή

Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις συχνά πρέπει να διαχειρίζονται την υγεία τους μόνοι τους. Οι ιατρικές συσκευές τους παρέχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν αυτό ακριβώς. Με συσκευές παρακολούθησης και θεραπείας, μπορούν να τηρούν τα ιατρικά τους σχέδια και να παρακολουθούν την πρόοδό τους, βελτιώνοντας την αυτονομία τους.

  1. Ενίσχυση της συνεργασίας με ιατρούς

Τα ιατρικά αναλώσιμα επιτρέπουν την εύκολη και ακριβή καταγραφή δεδομένων υγείας, τα οποία μπορούν να κοινοποιηθούν με τους ιατρούς. Αυτό βελτιώνει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, επιτρέποντας στους ιατρούς να παρακολουθούν την κατάσταση των ασθενών τους από απόσταση και να προσαρμόζουν τα θεραπευτικά τους πλάνα ανάλογα.

Ποιες ιατρικές συσκευές είναι κατάλληλες για κατ’ οίκον περίθαλψη;

Η επιλογή των κατάλληλων ιατροτεχνολογικών προϊόντων εξαρτάται από τις ειδικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Εκτός των ιατρικών αναλώσιμων υπάρχουν και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να ενισχύσουν την υγεία.

Τα παραφαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την κατ’ οίκον περίθαλψη. Οι βιταμίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ασθένειες. Από την άλλη ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα προβιοτικά, συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να γεφυρώσουν τα διατροφικά κενά και να υποστηρίξουν τη γενική ευεξία, καθιστώντας τα μια σημαντική προσθήκη στην καθημερινή μέριμνα για την υγεία. Έτσι ιατρικά αναλώσιμα και παραφαρμακευτικά προϊόντα παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην κατ’ οίκον περίθαλψη, προσφέροντας ανακούφιση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Προηγούμενο άρθρο

Sustainable renovations: A golden opportunity for Golden Visa owners

Επόμενο άρθρο

Unwind and recharge at Spa and wellness retreats in Malta