Επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Καβάλας
Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Καβάλας μία δίκη με μεγάλο ενδιαφέρον, που αφορούσε κατηγορίες βιασμού, αποπλάνησης και αιμομιξίας. Τελικά ο κατηγορούμενος, αλβανός υπήκοος, γεννημένος το 1975 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ρεκόρ 40 ετών και εννέα μηνών. Είναι η ανώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος για κάθε μία από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν και συγκεκριμένα, το βιασμό, την αποπλάνηση, την αιμομιξία και την εργασία στην Ελλάδα χωρίς τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Όλα ξεκίνησαν στις 5 Οκτώβρη του 2011. Στις 9.00 το πρωί εκείνης της ημέρας η 13χρονη κόρη του κατηγορούμενου, μαθήτρια Β΄ τάξης γυμνασίου, κατήγγειλε στο τμήμα ασφαλείας Ξάνθης ότι την τελευταία τριετία ήταν θύμα βιασμού από τον πατέρα της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην δίκη ο πατέρας της τη βίαζε από μία έως δύο φορές κάθε μήνα. Ορισμένες φορές μάλιστα ασκούσε βία σε βάρος της ενώ επέλεγε να τη βιάζει όταν η μητέρα της οικογένειας απουσίαζε στη δουλειά. Η ακροαματική διαδικασία στο μικτό ορκωτό Καβάλας ξεκίνησε στις 15 Οκτώβρη, όταν και κατέθεσε ο ιατροδικαστής. Εκείνη η διαδικασία διακόπηκε και συνεχίστηκε χθες για να έρθουν να καταθέσουν από την Αλβανία συγγενείς του θύματος. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάθεση της μητέρας του θύματος και της νουνάς, υπαλλήλου της εφορίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο κατηγορούμενος ήρθε με την οικογένειά του, τη γυναίκα του και δύο ανήλικα κοριτσάκια, στην Ελλάδα το 2000 για να βρει δουλειά. Μπήκε στη χώρα μας παράνομα και το 2008 εργάστηκε και αυτός και η σύζυγός του ως κτηνοτρόφοι σε κτηνοτροφική μονάδα κοντά στην Ξάνθη. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας τους παραχώρησε ένα δωμάτιο με τουαλέτα για τη διαμονή τους. Σύμφωνα με τις καταθέσεις και τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος ήταν ένας άνθρωπος απότομος και βίαιος, βάναυσος όπως περιγράφεται στις καταθέσεις των μαρτύρων, άνθρωπος που ασκούσε συχνά σωματική βία.
Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε εκπαιδευτικός από την Αλβανία, ο οποίος προσπάθησε να υπερασπισθεί τον κατηγορούμενο. Στην απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι ψεύτικες κι ότι κάποιος έβαλε τη γυναίκα και την κόρη του να περιγράψουν και να καταγγείλουν όλα όσα υπάρχουν στο κατηγορητήριο.
Εισαγγελέας στη δίκη ήταν η προϊστάμενη της εισαγγελίας Καβάλας Κυριακούλα Χατζηνότα. Κατά την αγόρευσή της περιέγραψε ως συγκλονιστική την κατάθεση του θύματος, καθώς όπως είπε, όλα όσα υπήρχαν σε αυτήν, προέρχονται μέσα από την ψυχή της. Ήταν μία διαδικασία σωτηρίας της παθούσας, είπε ειδικότερα η εισαγγελέας της έδρας.
Ο κατηγορούμενος ήθελε να ικανοποιήσει τη διαστροφή του, είπε η εισαγγελέας, που εκτίμησε μέσα κι από το υλικό της ακροαματικής διαδικασίας ότι το κορίτσι δεν κατήγγειλε ότι το βιάζει ο πατέρας του, για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα και διαλυθεί η οικογένεια.
Όταν εκμυστηρεύθηκε το πρόβλημα στη νουνά, τότε το παιδί φαίνεται ότι πήρε θάρρος και κατήγγειλε το περιστατικό στην ασφάλεια Ξάνθης.
Μιλούσε δυνατά την ώρα που ο πατέρας της τη βίαζε. Ήταν μία πράξη άμυνας για να την ακούσει κάποιος και να τη σώσει, είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.
Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Αρετή Παπαθανασίου, ενώ όλη η ακροαματική διαδικασία εκτυλίχτηκε μπροστά σε ενόρκους, η απόφαση των οποίων ήταν η προαναφερθείσα.
Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν κατέθεσε στο δικαστήριο το θύμα. Διαβάστηκε η κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή. Αυτό έγινε καθώς το θύμα είναι ανήλικο, και το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έπρεπε να ταλαιπωρηθεί ψυχικά.Δικηγόρος υπεράσπισης ήταν διορισμένος από το δικαστήριο, νέος δικηγόρος της Καβάλας. Το θύμα, η μητέρα του και η νουνά όση ώρα διήρκησε η δίκη ήταν έξω από την αίθουσα περιμένοντας την απόφαση. Ο καταδικασθείς είναι ήδη κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών.