Dark Mode Light Mode

Καρκίνος στον Πνεύμονα: Αίτια, Συμπτώματα και Πρόληψη

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη κακοήθεια και αυτή που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους. Οι νέες διαγνώσεις στον κόσμο είναι 2,2 εκατομμύρια ετησίως, ενώ στη χώρα μας κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 10.000 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αρχικά τα αίτια, τα οποία μπορούν να προέρχονται από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής, να είναι περιβαλλοντικά ή να είναι κληρονομικά και γονιδιακά. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα συμπτώματα. Τέλος, θα αναφερθούμε στην πρόληψη του καρκίνου στον πνεύμονα και πως μπορεί να επιτευχθεί.

Το παρακάτω κείμενο έχει ελεγχθεί ιατρικά απο τον παθολόγο – ογκολόγο Καραγιάννη Αθανάσιο.

Αίτια

Ένα από τα κυρίως αίτια για τον καρκίνο στον πνεύμονα είναι το κάπνισμα. Άρα, η καλύτερη πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι το να μην καπνίζει κανείς. Εκτός από το τσιγάρο, άλλα αίτια είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, π.χ. από εκπομπές καυσαερίου και η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, από ραδόνιο ή καπνό τζακιού.

Οι συνθήκες που επικρατούν σε εργασιακά περιβάλλοντα αποτελούν επίσης ένα αίτιο του καρκίνου του πνεύμονα. Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αμίαντο, σκόνη ξύλου, αναθυμιάσεις συγκόλλησης, αρσενικό και βιομηχανικά μέταλλα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους.

Τέλος, αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα διατρέχουν όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονική ίνωση και καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου ή της κεφαλής.

Συμπτώματα

Τα πιο συνήθη συμπτώματα και ενδείξεις καρκίνου του πνεύμονα είναι τα εξής:

  • Χρόνιος βήχας (διάρκειας μεγαλύτερης των τριών εβδομάδων)
  • Αποβολή φλέγματος με αίμα ή κηλίδες αίματος με τον βήχα (αιμόπτυση)
  • Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
  • Αδικαιολόγητη δύσπνοια (λαχάνιασμα)
  • Ανορεξία
  • Κόπωση
  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στα οστά
  • Πόνος στον ώμο
  • Πρήξιμο στον λαιμό
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Βράγχος φωνής (αδύναμη, βραχνή ή εξασθενημένη φωνή)
  • Συριγμός (υψηλής συχνότητας σφύριγμα κατά την αναπνοή λόγω απόφραξης της
    αναπνευστικής οδού)
  • Πληκτροδακτυλία (διόγκωση) των δακτύλων των χεριών και των ποδιών

Συχνά, τα αρχικά συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά, επειδή αποδίδονται σε άλλες συνήθεις παθήσεις. Κάποιοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, εάν έχετε οποιουδήποτε είδους ανησυχία, ειδικά εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο

Πρόληψη

H πρόληψη του καρκίνου στον πνεύμονα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τον έλεγχό του. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τη νόσο. Το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα δεν θα αντιμετώπιζε την πάθηση, αν δεν κάπνιζε.

Ένας άλλος τρόπος πρόληψης είναι η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Αυτό απαιτεί την υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής. Παράλληλα με τον πιο υγιή τρόπο ζωής, θα πρέπει να γίνεται και τακτικός έλεγχος. Μιας και τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, η καλύτερη πρόληψη είναι ο έλεγχος. Αν παρουσιάζετε κάποιο από τα συμπτώματα, μάλλον δεν θα έχετε κάτι σοβαρό, αλλά για παν ενδεχόμενο, επισκεφθείτε έναν πνευμονολόγο.

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου, αλλά μπορείτε να κάνετε πράγματα για την πρόληψή του. Τα κύρια αίτιά του είναι το κάπνισμα, η ρύπανση, η έκθεση σε βλαβερά υλικά και το οικογενειακό ιστορικό. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι ο χρόνιος βήχας, που συνήθως συνοδεύεται από αιμόπτυση, η δύσπνοια, η κόπωση και η αδικαιολόγητη απώλεια βάρους. Η καλύτερη πρόληψη είναι ο τακτικός έλεγχος, ειδικότερα αν υπάρχουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα. Εκτός αυτού, το κόψιμο του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Προηγούμενο άρθρο

Τα πιο Δημοφιλή Μοντέρνα Στυλ Κουζίνας

Επόμενο άρθρο

Δυσκοιλιότητα: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις