Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου
Η 4η Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου όχι σαν γιορτή αλλά σαν ημέρα προβληματισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ποιότητα Ζωής των Ευρωπαίων Πολιτών, έχει ορίσει τον καρκίνο ως μία από τις πέντε κύριες αποστολές της Ε.Ε., καθοδηγώντας τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Με το Μανιφέστο της 4ής Φεβρουαρίου του 2021 έθεσε κανόνες που είχαν σαν στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι δράσεις που προβλέπονταν για την εφαρμογή του χρηματοδοτήθηκαν με 4 Δις Ευρώ, ποσό πρωτοφανές μεγάλο μέχρι τότε από την Ένωση.
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Καρκινοπαθών) και άκουσα σπουδαίες παρουσιάσεις από διακεκριμένους επιστήμονες που μάχονται την ασθένεια αυτή και αναφέρθηκαν σε επιτεύγματα αλλά και προβληματισμούς που αφορούν τις εξελίξεις ενάντια στον καρκίνο.
Στην παρουσίαση του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ποιότητα Ζωής στην Ευρώπη, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν επάνω στο Μανιφέστο της 4ης Φεβρουαρίου του 2021 το οποίο είχαμε την ευκαιρία στο παρελθόν να το αναλύσουμε διεξοδικά και εμείς.
Ανέφερε ο κύριος Μαργαρίτης ότι οι στόχοι για να περιορισθούν τα ανησυχητικά δεδομένα των στατιστικών στοιχείων του 2022, 2.700.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.300.000 θανάτους από καρκίνο την χρονιά εκείνη στην Ε.Ε, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στις χώρες της Ε.Ε.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι κύριοι στόχοι που έχουν τεθεί με το Μανιφέστο του 21 και αφορούν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την ανίχνευση και θεραπεία, την αξιοπρεπή διαβίωση.
Πρόληψη:
Ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του Καρκίνου που μπορεί να γλυτώσει, αν τηρηθούν οι κανόνες της σωστά, ένα 40% των εκδηλωμένων καρκίνων. Η πρόληψη όμως είναι κυρίως προσωπική υπόθεση για τον καθένα και εξαρτάται από τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητά μας.
Για παράδειγμα η ημίωρη καθημερινή σωματική άσκηση είναι εκτός των άλλων και ένας παράγοντας πρόληψης για τον καρκίνο όπως και η σωστή και υγιεινή διατροφή μας. Όλα αυτά και όχι μόνο είναι παράγοντες που μας προφυλάσσουν από το να νοσήσουμε από τον καρκίνο μαζί με τις απαραίτητες ασυμπτωματικές προληπτικές εξετάσεις.
Για τον παράγοντα εκείνο όμως, που αναφέρεται στο Μανιφέστο του 2021, τον έλεγχο των προϊόντων που παράγονται από τη γη και καταναλώνουμε, το γνωστό «Από το χωράφι στο πιάτο μας» δεν έγινε καμιά αναφορά από τον κύριο Μαργαρίτη που σημαίνει δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα.
Έγκαιρη διάγνωση:
Αν έχουμε την ατυχία να διαγνωστούμε με καρκίνο σε μια ασυμπτωματική προληπτική μας εξέταση, αυτό σημαίνει ότι αποτύχαμε στην πρόληψη. Η έγκαιρη διάγνωση όμως που επιτυγχάνεται με τις ασυμπτωματικές τακτικές εξετάσεις μας δίνουν την ευκαιρία να πιάσουμε το τέρας από την αρχή και εκεί ξέρουμε ότι είναι ευάλωτο και θα το νικήσουμε.
Ανίχνευση και θεραπεία:
Θα πρέπει να γίνεται με σύγχρονα μέσα για όλους τους πολίτες της Ε.Ε δίχως αποκλεισμούς. Εδώ μπαίνει στην υπηρεσία του Ανθρώπου η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η νέα αυτή επανάσταση της επιστήμης μπαίνει και στον κλάδο της Υγείας και είναι ένα υπερόπλο για την αντιμετώπιση του Καρκίνου.
Οι ειδήμονες μας λένε ότι αυτά που έρχονται δεν τα είχαμε φανταστεί και θα μας ξαφνιάσουν ευχάριστα εκτός των άλλων και στο κεφάλαιο καρκίνος. «Εκείνο όμως για όλους τους πολίτες της ΕΕ εμείς εδώ στην πόλη μας το βιώνουμε με απαράδεκτους αποκλεισμούς».
Ο καρκίνος είναι αλήθεια έχει στοχοποιηθεί από την επιστημονική Κοινότητα από πολλούς τομείς της επιστήμης και τα αποτελέσματα αυτής της στόχευσης είναι ορατά. Αυξάνονται συνεχώς τα χρόνια επιβίωσης και ασφαλώς και ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2050 η αύξηση των καρκίνων θα μεγιστοποιηθεί πολύ και θα φτάσει στο τρομερό ποσοστό 75% σε σχέση με σήμερα.
Αξιοπρεπής διαβίωση:
Στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα 20.οοο.οοο άνθρωποι που νόσησαν από καρκίνο, θεραπεύτηκαν και επιβιώνουν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των νέων μεθόδων αντιμετώπισης του καρκίνου και των ευνοϊκών αποτελεσμάτων τους όπως αναφέραμε πιο πάνω.
Τι σημαίνει όμως Αξιοπρεπής Διαβίωση; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι όπως νομίζει ο καθένας απλή. Δεν είναι όμως έτσι. Οι επιβιώσαντες Καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν πλήθος κοινωνικών προβλημάτων επειδή είχαν την ατυχία να νοσήσουν από αυτήν την αρρώστια.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα στην Λήθη που δεν τους παρέχεται. Ενώ πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλος πολίτης βιώνουν πλήθος απαράδεκτων αποκλεισμών. Ο πρώην Καρκινοπαθής δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τράπεζα στη χώρα μας.
Ξέρετε γιατί; Γιατί θεωρείτε μελλοθάνατος. Ξέρετε ότι έναν καρκινοπαθή δεν τον ασφαλίζουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στην χώρα μας με ασφάλεια ζωής λόγω της ασθένειάς του; Ξέρετε ότι ένας νέος επιβιώσας δεν προτιμάτε στις προσλήψεις προσωπικού γιατί νόσησε από καρκίνο επειδή πιστεύουν ότι θα είναι βάρος στην επιχείρηση;
Όλους αυτούς τους αποκλεισμούς αντιμετωπίζουν οι Επιβιώσαντες Καρκινοπαθείς στην χώρα μας. Άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Βαλκανική Ρουμανία το έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό και οι Καρκινοπαθείς τους αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Χθες ο κύριος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης ανέφερε σε εισήγηση του με την παρουσία του στο συνέδριο ότι η Πολιτεία θα ενεργήσει κατάλληλα για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό και στην χώρα μας.
Το ευχόμαστε από καρδιάς. Ο Υπουργός Υγείας ο κύριος Γεωργιάδης σε μια άνευρη εισήγησή του δε δεσμεύτηκε για κάτι σοβαρό που να λύνει τα σοβαρά προβλήματα των ογκολογικών ασθενών με τις μεγάλες αναμονές στα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρα τόσο από την έλλειψη μέσων όσο κυρίως από προσωπικό.
Θα πρέπει όμως για να μην αδικήσουμε τον άνθρωπο, να πούμε ότι δεσμεύτηκε για δύο χρονίζοντα προβλήματα των Καρκινοπαθών, όπως είναι το Μητρώο Ασθενών με Νεοπλασματικές ασθένειες και στην χώρα μας, που υπάρχει σε κάθε χώρα της ΕΕ, για να γνωρίζουμε που ακριβώς βαδίζουμε με το θέμα καρκίνος.
Επίσης ανέφερε ότι θα αρχίσει να συγκροτείται ένα σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου και στην Ελλάδα, φαντάζομαι με βάση το Μανιφέστο του 21 της ΕΕ. Ανακοίνωσε ακόμη και μια παροχή στους καρκινοπαθείς που μπορούμε να πούμε ότι είναι αξιόλογη και με ανθρωπιστικό χρώμα.
Τα φάρμακά τους οι ασθενείς αυτοί θα τα παραλαμβάνουν κατευθείαν στο σπίτι τους. Μακάρι οι εξαγγελίες αυτές να ευοδωθούν γιατί είναι αιτήματα των Καρκινοπαθών που τα κουβαλάν πολλά χρόνια και παρόμοια έχουν ακουστεί και στο παρελθόν αλλά έμειναν στα λόγια.
Για την εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ε.Ε αρμόδιος φορέας είναι ο ΕCO (European Cancer Community), ο οποίος χειρίζεται οικονομικά την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση των στόχων του στις διάφορες χώρες και συνεργάζεται με σωματεία και ενώσεις καρκινοπαθών παρέχοντας στήριξη και βοήθεια.
Όλα αυτά που αποθησαυρίσαμε αυτές τις ημέρες από τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες που παρουσίασαν τις αξιόλογες εργασίες τους, μου δημιούργησαν την πεποίθηση ότι η υπόθεση καρκίνος μπαίνει σε σωστό δρόμο και θα γίνει μια συνηθισμένη ασθένεια που θα αντιμετωπίζεται όπως τόσες άλλες.