Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη η σύμβαση ανάμεσα σε εκπρόσωπο της εταιρίας Μερσεντές και τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων που θα βοηθήσουν τη λειτουργία των κέντρων υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Πρόκειται για 21 ασθενοφόρα, για 13 διαφορετικά κέντρα υγείας, των πέντε νομών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
Στο νομό μας δύο καινούρια ασθενοφόρα προορίζονται για την Ελευθερούπολη, το ένα από τα δύο θα είναι 4Χ4. Ένα καινούριο ασθενοφόρο για το κέντρο υγείας Χρυσούπολης, δύο καινούρια ασθενοφόρα – και τα δύο 4Χ4 – για το κέντρο υγείας Πρίνου στη Θάσο.
Από τα 21 καινούρια οχήματα, τα 18 είναι 4Χ4. Το συνολικό κόστος της προμήθειας φτάνει το 1.300.000 ευρώ, χρήματα προερχόμενα από το ΕΣΠΑ.
Κάθε καινούριο ασθενοφόρο καλό, κοστίζει περίπου 44.000 ευρώ, κάθε καινούριο ασθενοφόρο 4Χ4 κοστίζει περίπου 52.000 ευρώ.
Πρόκειται για καινούρια ασθενοφόρα που έχουν ήδη τον απαραίτητο εξοπλισμό, προερχόμενα από τη Γερμανία, κατασκευασμένα στην εταιρία Μερσεντές, τα οποία θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο ύλη, πετρέλαιο.
Σημειώνουμε ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2012. Ο επαναληπτικός διαγωνισμός έγινε στις 28 Ιανουαρίου του 2013. Βάσει της υπογραφής της σύμβασης τα ασθενοφόρα που προορίζονται για τα κέντρα υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα παραδοθούν όλα στον περιβάλλοντα χώρο του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Καβάλας.
Είναι πολύ πιθανό λόγω των αυξημένων αναγκών του, αυτά τα καινούρια πέντε ασθενοφόρα για τα τρία κέντρα υγείας του νομού, να χρησιμοποιούνται κι από το ΕΚΑΒ Καβάλας.
Για παράδειγμα η Χρυσούπολη που αποκτά καινούριο ασθενοφόρο, με τον ίδιο διαγωνισμό, έχει ήδη στη διάθεσή της ένα καινούριο ασθενοφόρο, προερχόμενο από δωρεά ιδιώτη.
Στην Ελευθερούπολη στο εκεί Κέντρο Υγείας υπάρχει επίσης ένα ασθενοφόρο μετά από δωρεά ιδιώτη, προερχόμενο από την Ιταλία.
Το ερώτημα είναι πόσο εύκολα αυτά τα ασθενοφόρα θα χρησιμοποιηθούν από το ΕΚΑΒ Καβάλας, όπου είναι περισσότερο απαραίτητα, σε σχέση με τα κέντρα υγείας, όπου ας μην ξεχνάμε ναι μεν θα υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά δεν υπάρχουν βάρδιες και ειδικότερα οδηγοί προκειμένου αυτά τα οχήματα να είναι έτοιμα για τις ανάγκες της κοινωνίας, όλο το 24ωρο.
Ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει κι άλλο την υπόθεση, αφορά την γραφειοκρατία, από την παράδοση των οχημάτων αυτών και μετά.
Σε ανάλογη περίπτωση στην κεντρική Μακεδονία τα ασθενοφόρα παραδόθηκαν. Αλλά για να εκδοθούν πινακίδες κυκλοφορίας έπρεπε να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Όπως μας είπαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Καβάλας, είχανε πληροφορία ότι ο διαγωνισμός επιτέλους ολοκληρώνεται. Πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκαν και ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών μέσω του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου.
Στο ΕΚΑΒ Καβάλας ακούνε το ευχάριστο γεγονός της υπογραφής της σύμβασης για την παράδοση των οχημάτων, δυσκολεύονται ωστόσο να πιστέψουν ότι όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα από δω και πέρα.