Η αυξημένη χοληστερόλη (χοληστερίνη), είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα της σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τι είναι η χοληστερόλη;
Πρόκειται για λιπαρά ενωμένα με λιποπρωτεΐνες. Όλοι έχουμε δει στις εξετάσεις αίματος τους όρους «ολική χοληστερόλη», «HDL-χοληστερόλη» και «LDL-χοληστερόλη». Η HDL-χοληστερόλη, είναι η … «καλή χοληστερόλη», αφού απομακρύνει την «κακή χοληστερόλη», δηλαδή την LDL, από τα αγγειακά τοιχώματα, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.
Άτομα με υψηλά επίπεδα HDL-χοληστερόλης, έχουν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα. Από την άλλη, η LDL-χοληστερόλη, μεταφέρει την ολική χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα. Όταν η LDL-χοληστερόλη είναι αυξημένη, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για απόφραξη των αγγείων.
Πώς αυξάνεται;
Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, είναι κληρονομικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, οφείλεται σε κακό τρόπο ζωής. Κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, και φυσικά, στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Πάμε λοιπόν να δούμε 5 τρόπους για να μειώσουμε τη χοληστερόλη:
- Μειώνουμε τη κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων κρεάτων – τρώμε κρέατα χωρίς εμφανές λίπος και περιορίζουμε τη κατανάλωσή τους σε 1-2 φορές την εβδομάδα
- Αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά και τα τηγανιτά – προτιμούμε τυριά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, αποφεύγουμε τα βούτυρα και αντικαθιστούμε τα τηγανιτά με ψητά
- Περιορίζουμε τη ζάχαρη και τα γλυκά
- Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες – φρούτα, ωμά λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης
- Καταναλώνουμε τροφές που αυξάνουν τη «καλή» χοληστερόλη – ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, κα), ελαιόλαδο
Ο 6ος τρόπος, δεν είναι άλλος από την ένταξη της άσκησης στη καθημερινότητα μας. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει την LDL-χοληστερόλη και αυξάνει την HDL-χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να έχει προστατευτική δράση απέναντι σε παράγοντες που αυξάνουν τη πηκτικότητα του αίματος και τη τάση για διάφορες θρομβώσεις.
Οι τρόποι πολλοί, η απόφαση για αλλαγή μία, και εξαρτάται από εμάς!
Αναστασία Β. Πατέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος