Πλούσια ιστορία, αξιόλογα μνημεία και καλό φαγητό μας δίνουν την αφορμή να ταξιδέψουμε στην Καβάλα.
Χτισμένη αμφιθεατρικά μπροστά στη θάλασσα, η Καβάλα έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να σας προσφέρει. Από την πλούσια αρχαιολογική της ιστορία και τα οθωμανικά μνημεία, μέχρι τη ναυτική της παράδοση και την εγγύτητα της σε μοναδικά φυσιολατρικά τοπία.
Το παραθαλάσσιο μέτωπο είναι ιδανικό για περιπάτους και γεμάτο μαγαζιά. Ξεκινήστε από το λιμάνι και περπατήστε μέχρι την ιχθυόσκαλα, έχοντας από τη μία πλευρά τη θάλασσα και από την άλλη την εικόνα της πόλης, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του λόφου. Αν σας λείψει το βουνό, το Παγγαίο Όρος είναι πολύ κοντά και τα χωριά Μουσθένη και Μεσορόπη είναι γεμάτα πράσινο και τρεχούμενα νερά. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων αλλά και φημισμένα οινοποιεία κοντά στην πόλη, θα πρέπει επίσης να μπουν στη λίστα σας.
Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για να ταξιδέψετε μέχρι την Καβάλα.
1.Για να βγάλετε μια σέλφι κάτω από τις Καμάρες, είναι η πιο γνωστή καρτ ποστάλ της Καβάλας. Στην ουσία πρόκειται για έναν πανύψηλο αγωγό νερού που τροφοδοτούσε μέρος της πόλης με νερό μέχρι και το 1930.
Το τοξωτό υδραγωγείο, χτισμένο τον 16ο αιώνα έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της πόλης και ακριβώς από κάτω θα δείτε και μια πινακίδα που δείχνει το δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη, με τη σημείωση ότι απέχει 460 χιλιόμετρα.
2.Για να φάτε ολόφρεσκα, ντόπια ψάρια. Η ιχθυόσκαλα της Καβάλας είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα και οι Καβαλιώτες υπερηφανεύονται για τα ψάρια τους. Πολλοί, μικροί μεγάλοι, πηγαίνουν συχνά για ψάρεμα και κατά μήκος της μεγάλης ακτογραμμής αριστερά και δεξιά της πόλης, βλέπεις καλάμια και πετονιές, καΐκια και παραγάδια. Τσιπούρες, λαυράκια, μπαρμπούνια, κουτσουμούρες και θαλασσινά, όλα από το βόρειο Αιγαίο. Αναζητήστε στα παλιά Σφαγεία το «Μπαλαούρο» (Θάσου 19, Λιμανάκι Σφαγείων Τηλ. 2510 225222) για μικρά ψαράκια και θαλασσινά και στο μόλο του λιμανιού το «Ψαράκι» (Εθνικής Αντιστάσεως 3, Λιμάνι, Τηλ. 2510 211750) με νόστιμους μεζέδες και θέα.
Για μύδια οδηγήστε 40 χιλιόμετρα μέχρι την Κεραμωτή και την ταβέρνα «Γλάρος» (Κεραμωτή, Τηλ. 25910 51478). Δίπλα ακριβώς στη θάλασσα θα δοκιμάσετε ψωμωμένα και νόστιμα μύδια από τα μυδοτροφεία που βρίσκονται ακριβώς απέναντι μέσα στη θάλασσα.
3.Για να ανεβείτε στο Φρούριο, στην Ακρόπολη της Καβάλας στην κορυφή της παλιάς πόλης. Βυζαντινοί, Ενετοί και Οθωμανοί εκμεταλλεύτηκαν την καίρια θέση της χερσονήσου και οχύρωσαν την κορυφή. Από εδώ μπορούσαν να επιβλέπουν τα περάσματα της Εγνατίας Οδού αλλά και τη θάλασσα.
Στην οροφή του κεντρικού κυκλικού πύργου θα δείτε μια μοναδική εικόνα της πόλης της Καβάλας από ψηλά. Στο δρόμο σας για την κορυφή και το Φρούριο θα περάσετε και από τα στενά, πέτρινα καλντερίμια της παλιάς πόλης με τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια με τα σαχνίσια.
4.Για να θαυμάσετε τα σωζόμενα οθωμανικά κτίρια και τζαμιά στην παλιά πόλη. Ξεκινήστε από το Ιμαρέτ. Χτίστηκε το 1817 και χρησιμοποιήθηκε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο μέχρι και το 1902. Λειτουργούσε επίσης ως χώρος σίτισης των φτωχών και εντός του λειτουργούσε και τζαμί. Αργότερα, στέγασε πρόσφυγες. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ. Το κεραμιδί χρώμα των κτισμάτων, οι γκρι τρούλοι του και η μοναδική του τοποθεσία πάνω από την πόλη, κάνουν το Ιμαρέτ ένα μαγευτικό χώρο που αξίζει να επισκεφθείτε.
Τριακόσια μέτρια πιο κάτω θα δείτε το σπίτι του Μωχάμετ Άλι, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1780, έχει δύο ορόφους, χαμάμ και έναν μεγάλο κήπο.
Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ενώ στον κήπο λειτουργεί και καφέ. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται και το τζαμί Χαλίλ Μπέη, το οποίο υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1530. Τη δεκαετία του 1930 στέγασε τη Φιλαρμονική του δήμου Καβάλας κι έτσι απέκτησε την επωνυμία «Τζαμί της Μουσικής» και σήμερα αποκαλείται «Παλιά Μουσική».
5. Εκατόν πενήντα ραφτάδικα, δέκα κινηματογράφοι, τένις κλαμπ, λέσχες, χοροί, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Αυτή είναι η εικόνα της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Καβάλα ήταν το κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού των Βαλκανίων. Χάρη σε αυτό το προϊόν γνώρισε σημαντική εμπορική και οικονομική ανάπτυξη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Αυτήν την πλούσια ιστορία θα δείτε στο «Μουσείο Καπνού» (Κ. Παλαιολόγου 4, Τηλ. 2510 223344, ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή 8:00-16:00) ενώ διάσπαρτα στην πόλη θα δείτε τα μεγάλα ορθογώνια κτίρια, είναι οι παλιές καπναποθήκες.