Το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, διοργανώνουν και φέτος στο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το έκτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής από Σάββατο 17 έως και Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. Φέτος μάλιστα ο θεσμός θα συμπέσει με την επιμελητηριακή διοργάνωση KAVALA EXPO 2015, μια εξαιρετική δηλαδή σύμπτωση. Ο κινητήριος μοχλός του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής και καθηγητής Δημήτρης Πογαρίδης πολλές φορές είχε ζητήσει την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Να λοιπόν που φέτος η διπλή διοργάνωση θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες της επιμελητηριακή έκθεσης να αντιληφθούν και τη σημαντικότητα του έτερου φεστιβάλ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο κ. Πογαρίδης, φέτος το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών μαθητικών επισκέψεων. Πενήντα και πλέον σχολεία, περίπου 4.000 μαθητές, θα επισκεφθούν το εκθεσιακό κέντρο, προερχόμενοι από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας & Θράκης. Αυτό το στοιχείο από μόνο του εξασφαλίζει την επιτυχία του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Ο θεσμός γίνεται η αφετηρία διεθνών επιτυχιών με την επιμελητηριακή χρηματοδότηση της συμμετοχής του περσινού βραβευμένου Δημήτρη Χατζή σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Φέτος πάντως, ο μικρότερος ηλικιακά συμμετέχοντας θα είναι μαθητής της Στ’ τάξης του 24ου δημοτικού σχολείου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο θεσμός του ΤΕΙ ΑΜΘ είναι ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών που σκοπεύει να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.
Η προσέγγιση σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα διαθέτει πολύμορφα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει σε ένα φεστιβαλικό χώρο ανθρώπους διάφορών ηλικιών, μορφωτικών επιπέδων και τεχνολογικών αντιλήψεων. Η ανάπτυξη μια τέτοιας δράσης δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν το ψηφιακό χάσμα, να γνωρίσουν νέες πρακτικές και λειτουργικές εφαρμογές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αμβλύνει την τεχνοφοβία.
Το φεστιβάλ Βιομηχανικής της Πληροφορικής διαθέτει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και όλα αυτά σε συνδυασμό με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Οι δράσεις του φεστιβάλ κινούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
α. Σχολείο – Μαθητές – Γονείς
β. Ακαδημαϊκός χώρος – Επιχειρήσεις
γ. Πολιτισμός – Πολιτική
Στην κατηγορία «Σχολείο–Μαθητές–Γονείς», οι άνθρωποι του φεστιβάλ εργάζονται με στόχο να προσφέρουν εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων. Επίσης, συνεργάζονται με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό χώρο μάθησης και διασκέδασης. Οι δράσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν ομιλίες προς τους μαθητές και επίσκεψη στα περίπτερα στα οποία εκτίθενται οι εργασίες των φοιτητών.
Στην κατηγορία «Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις», δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάπτυξη συζητήσεων από σημαίνοντες ανθρώπους του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου, υπό μορφή ημερίδων. Το θέμα των συζητήσεων είναι κάθε χρόνο διαφορετικό. Στον εκθεσιακό χώρο μπορούν οι φοιτητές (από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας) να παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Εκπρόσωποι από επιχειρήσεις μπορούν να τους επισκεφθούν και να μιλήσουν μαζί τους. Στο τέλος, ακολουθεί βράβευση των καλύτερων τεχνολογικών εργασιών.
Με την κατηγορία «Πολιτισμός–Πολιτική» ολοκληρώνεται η συνδυαστική προσέγγιση της προσπάθειάς. Η πολιτική ζωή του τόπου, καθορίζει τους κανόνες και θέτει τις βάσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας γίνονται συζητήσεις μεταξύ των φορέων παραγωγής και της πολιτείας σε σημαντικά θέματα που αποφασίζονται από πριν και είναι διαφορετικά κάθε χρόνο. Παράλληλα, αναπτύσσονται καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις για να δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης στους νέους ανθρώπους και να δημιουργήσουν μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα.
Τη μεγάλη δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν οι 100-150 εθελοντές, που εργάζονται με ζήλο και μεράκι προκειμένου η προσπάθεια να έχει κάθε χρόνο και καλύτερα αποτελέσματα.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ 6ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
•Τιμητική Επιτροπή
Παυλίδης Γεώργιος, Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Μαρκόπουλος Θεόδωρος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας
Τσανάκα Δήμητρα, Δήμαρχος Δήμου Καβάλας
Μητρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Τσατσούλης Άγγελος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας
Κεραμάρης Παναγιώτης, Διευθυντής Εκπαίδευσης Περιφέρειας ΑΜΘ
Καλταπανίδης Ελευθέριος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας
•Οργανωτική Επιτροπή
Δρ. Πογαρίδης Δημήτριος, Διευθυντής ΚΤΕ-ΑΜΘ Καθηγητής ΤΕΙ (Πρόεδρος)
Δρ. Μωϋσιάδης Ελευθέριος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ (Αντιπρόεδρος)
Εξακουστός Κων/νος, Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Επενδύσεων κ.λπ. ΑΜΘ
Φιλόσογλου Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Καβάλας
Βαγενάς Απόστολος, Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας
Μπαμπαλώνα Ελένη, Σχολική σύμβουλος πληροφορικής ΑΜΘ
Μαυρομάτη Σουλτάνα, Διευθύντρια Επιμελητηρίου Καβάλας
Δρ. Καραμπατζάκης Δημήτριος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ
Δρ. Τσαλαμάνης Ιωάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ
Δρ. Λυτρίδης Χρήστος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ
Βροχίδου Ελένη, Εργαστηριακή Συνεργάτης ΤΕΙ
Μπακάλη Ιωάννα, Συνεργάτης ΚΤΕ ΑΜΘ
•Επιστημονική Επιτροπή
Δρ. Πογαρίδης Δημήτριος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Πρόεδρος)
Δρ. Μωϋσιάδης Ελευθέριος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Αντιπρόεδρος)
Δρ. Καμπουρλάζος Βασίλειος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Καθηγητής)
Δρ. Παπαδημητρίου Αστέριος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Καθηγητής)
Δρ. Τσινάκος Αύγουστος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Καθηγητής)
Δρ. Τσιριγώτης Γεώργιος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Καθηγητής)
Δρ. Παχίδης Θεόδωρος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Επ. Καθηγητής)
Δρ. Ράντος Κων/νος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Επ. Καθηγητής)
Δρ. Μαρδύρης Βασίλειος, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (Καθ. Εφαρμογών)