Dark Mode Light Mode
«Από τα Πεντακόσια στα Χείλια» Έγκαιρη παρουσίαση του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων
6 άτομα σε διαθεσιμότητα – Δεν προβλέπεται η συν – λειτουργία των νοσοκομειακών κλινικών
Στην Καβάλα η Σοφία Σακοράφα

6 άτομα σε διαθεσιμότητα – Δεν προβλέπεται η συν – λειτουργία των νοσοκομειακών κλινικών

Την τακτική γενική τους συνέλευση επρόκειτο να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη τα μέλη του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Καβάλας, με εκλογο – απολογιστικό χαρακτήρα αφού τον επόμενο μήνα θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοικήσεως. Η πρόεδρος του σωματείου Κατερίνα Πετράκη, που εργάζεται επί σειρά ετών στο νοσοκομείο, κλήθηκε χθες το πρωί να σχολιάσει από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ το πρωτόγνωρο φαινόμενο συνένωσης των δύο παθολογικών κλινικών. Η κ. Πετράκη παρατήρησε ότι συνένωση δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ αναφορικά με την απόφαση περί συν – λειτουργίας που έλαβε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Βεντούρης δε ξέρει τι λέει, αφού κάτι παρόμοιο δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό οργανισμό. Η λειτουργία συνενωμένων κλινικών ίσχυαν πριν από το 1980, επομένως γυρίζουμε τουλάχιστον τριάντα χρόνια πίσω. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την απόφαση του κ. Βεντούρη που ενδεχομένως με τον όρο συν – λειτουργία να εννοεί ότι το προσωπικό θα είναι κοινό για τις δύο παθολογικές κλινικές. Ακόμη και χωροταξικά όμως, συστέγαση δε δύναται να εφαρμοστεί».

Ζητήσαμε από την Κατερίνα Πετράκη να μας εξηγήσει εάν σημαντικότερα είναι τα κενά των εργαζομένων, ή τα κενά των γιατρών κι εκείνη σημείωσε: «Στις συγκεκριμένες κλινικές τα κενά των επιμελητών γιατρών είναι τεράστια. Γι’ αυτό με δυσκολία πραγματοποιούνται οι εφημερίες, ενώ και όσες γίνονται τελικά δεν αμείβονται. Κάθε εφημερία μεταφράζεται σε ωράριο εργασίας 24 ωρών συν το επόμενο κανονικό 8ωρο, γεγονός που εξαντλεί τα ανθρώπινα όρια των γιατρών. Σαφώς και υπάρχουν κενά σε επίπεδο εργαζομένων, ωστόσο δεν έχουμε πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας».

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τέθηκαν από την Τετάρτη ορισμένοι συνάδελφοι της κ. Πετράκη. Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των οδηγών του νοσοκομείου, αν και η απόφαση ελήφθη αιφνιδιαστικά και ως τμήμα ενός άσχετου νομοσχεδίου, ωστόσο το σωματείο ήταν εν μέρει προετοιμασμένο ύστερα από τις πληροφορίες που είχαν ακουστεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Πετράκη, ο υπουργός υγείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά του ΕΚΑΒ και του βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με ανάλογες κινήσεις.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο φύλακες του νοσοκομείου που κάλυπταν οργανικές θέσεις και τέσσερις οδηγοί ασθενοφόρων. Υποτίθεται ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας είναι προσωρινό και οι έξι εργαζόμενοι θα επανέλθουν ύστερα από ένα μήνα σε άλλες θέσεις. Οι μεν οδηγοί θα ενταχθούν στο ΕΚΑΒ οι δε φύλακες θα ενταχθούν στην κατηγορία του βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Η κ. Πετράκη θύμισε ότι από τη στιγμή που είχε προσληφθεί ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για το νοσοκομείο, το σωματείο επέμενε να προχωρήσει η διαδικασία ανακατάταξης των φυλάκων ώστε να μην κινδυνεύσει η εργασία τους. Πρόταση όμως που δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Η πρόεδρος ευχήθηκε να μην δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες λειτουργίας. Υπογράμμισε δε ότι είναι άμεση κι επιβεβλημένη η ανάγκη πρόσληψης ειδικών γιατρών, διότι η μέθοδος των συγχωνεύσεων και συν – λειτουργιών των κλινικών είναι η απόλυτη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης.

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΠΑΔ

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους περίπου 1.500.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς από την περασμένη Δευτέρα ο Οργανισμός καταργήθηκε και θα ενταχθεί στο πρώην ΙΚΑ.

Τόσο η απόφαση για κατάργηση όσο και η ένταξη εφαρμόζεται με μεγάλη προχειρότητα, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Προφανής λόγος της κατάργησης του ΟΠΑΔ, στον οποίο παρεμπιπτόντως πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση διόρισε νέο πρόεδρο, είναι να ενταχθούν οι 250 εργαζόμενοι του οργανισμού στο καθεστώς διαθεσιμότητας, προκειμένου να εξασφαλίσει η Ελλάδα τα συμφωνημένα νούμερα με την τρόικα.

Πραγματικός λόγος συγχώνευσης, είναι η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση των οργανισμών ασφάλισης, με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους, την ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και των παροχών και κυρίως την εξυπηρέτηση των πολιτών – ασφαλισμένων.

Κάτι που με την απόφαση για κατάργηση του ΟΠΑΔ, όπως αυτή ελήφθη, δεν επιτυγχάνεται, αφού περίπου 1.500.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου για τουλάχιστον ενάμιση μήνα δεν θα εξυπηρετούνται. Σε πρώτη φάση τίθενται σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον ένα μήνα οι 250 εργαζόμενοι στον οργανισμό, με προοπτική να μεταφερθούν σε οργανικές θέσεις του πρώην ΙΚΑ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΔ ζητούν μετά τη συγχώνευση, να παραμείνουν ανοιχτές οι περιφερειακές υπηρεσίες του οργανισμού ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ, που έτσι και αλλιώς ταλαιπωρούνται από την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του ΟΠΑΔ είναι αναίτια, καθώς ο Οργανισμός αποδεικνύεται οικονομικά υγιής χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση, εξυπηρετεί 1.500.000 ασφαλισμένους πανελλαδικά, εξασφαλίζοντας σοβαρό δημοσιονομικό όφελος για το σύστημα υγείας.

Επίσης, ήταν έτοιμος να εφαρμόσει σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης του ασφαλιστικού δικαιώματος για το 90% των ασφαλισμένων, αντικαθιστώντας την απαρχαιωμένη μέθοδο της θεώρησης, χωρίς την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και με την έγκριση του υπουργείου εργασίας. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζουν αν μη τι άλλο, βιαστική την απόφαση ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θεωρώντας ότι ένας από τους λόγους της κατάργησής του, είναι για να οικειοποιηθούν τα αποθεματικά του ΤΥΔΚΥ.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

«Από τα Πεντακόσια στα Χείλια» Έγκαιρη παρουσίαση του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Επόμενο άρθρο

Στην Καβάλα η Σοφία Σακοράφα