Οι τρεις αδελφές γεννήθηκαν στο Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Παππούς τους ήταν ο περιώνυμος ευεργέτης Μιχαήλ Καπλάνογλου, αδελφός του Ευθυμίου Καπλάνογλου προπάππου του Καπλάνη Ιωσηφίδη. Τα δύο αδέλφια εμβληματικοί ευργέτες του Γκέλβερι, ίδρυσαν στην Κωνσταντινούπολη το 1884 την Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα «Ναζιανζός». Ο πατέρας των κοριτσιών ήταν ο σπουδαίος «φωτογράφος του Γκέλβερι» Ερμόλαος Καπλάνογλου, που έμαθε την «διαβολική» τέχνη κατά τους συγχωριανούς τους, στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης του 1919 και ενόψει της εγκατάλειψης του χωριού, το απαθανάτισε σε 120 υπέροχες φωτογραφίες τις οποίες φυσικά εξέδωσε σε βιβλίο η Στέγη.
Μικρά κορίτσια 4-2 χρονώ ήλθαν μετά τη συνθήκη της Λωζάνης στη Θεσσαλονίκη, την οικεία πόλη του Ερμόλαου, όπου αυτός δούλεψε ως υπαίθριος φωτογράφος, στη γνωστή τριάδα του Λευκού Πύργου.
Τα χρόνια πέρασαν. Η Μαρίκα αραβωνιάστηκε, διαγνώστηκε με καρδιοπάθεια και ο αρραβώνας διαλύθηκε, παρ όλο που η καρδιά της άντεξε τελικά ως τα εβδομήντα της. Η Ολυμπία ντύθηκε νύφη στις 27/10/40 και την επόμενη μέρα ο άντρας της πήγε στο μέτωπο και δε γύρισε ποτέ. Ευτυχώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγνωρίζοντας το δράμα της τής επέτρεψε να συμπληρώνει αιτήσεις, έξω από το Διοικητήριο, ένα ξεχασμένο σήμερα επάγγελμα…. Η πρωτότοκη Ελένη, παντρεύτηκε αλλά μετά από ένα μόνο χρόνο χώρισε και έγινε ράφτρα.
Συμπληρώνοντας ολημερίς τις αιτήσεις, η Ολυμπία έβαλε στόχο να βοηθήσει με τις οικονομίες της τους συγχωριανούς της που είχαν στεριώσει στη Νέα Καρβάλη, κτίζοντας τους ένα γηροκομείο. Οι δυό αδελφές της την ενθάρρυναν, -η περίφημη αίσθηση του χρέους των Καπλάνογλου- όπως και η Στέγη Πολιτισμού της Ν. Καρβάλης.
Με κεφάλαιο 40.000.000 δρχ., το 1997 αγοράστηκε στο κέντρο της Νέας Καρβάλης το οικόπεδο κυριότητας της Στέγης, το ίδιο έτος εκδόθηκε οικοδομική άδεια και υψώθηκε το τριώροφο με υπόγειο κτίριο που έφτασε στα τούβλα. Όμως τα χρήματα τέλειωσαν.
Αλλά η Στέγη Πολιτισμού και ο Καπλάνης αγρυπνούσαν και τον Ιούνιο του 2012, επί Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη, το κτίριο ως ΟΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013!
Και χθες ακμαία, η 97χρονη πλέον κ.Ελένη βαδίζοντας στα χνάρια των ευεργετών Καπλάνογλου, αξιώθηκε να ζήσει τη μέρα των εγκαινίων, εκπροσωπώντας νοερά και τη Μαρίκα και την Ολυμπία. Το κτίριο έτοιμο και επιπλωμένο με 10 δωμάτια και όλες τις κοινόχρηστες λειτουργίες, θα παραχωρηθεί για 25 χρόνια στο Δήμο Καβάλας. Θα ανοίξει σύντομα για να υποδεχθεί και να περιθάλψει με χριστιανική αγάπη προσωρινά, όσους η ζωή δοκιμάζει σκληρά, τηρώντας στο ακέραιο τις αρχές του λόγου «περί Φιλοπτωχίας» του πολιούχου Αγιο-Καρβαλίτη, Γρηγορίου του Θεολόγου. Ο στόχος των αδελφών μετά 19 συναπτά χρόνια επετεύχθη.
ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ κ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΛΑΝΙΔΟΥ-ΔΡΥΜΑΛΑ!
Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα