Καλομάθαμε τα τελευταία χρόνια με τον Θοδωρή Γκόνη στο τιμόνι του Φεστιβάλ Φιλίππων και περιμένουμε ανυπόμονα κάθε φορά όχι μόνον το πρόγραμμα αλλά και τους καινούριους χώρους που θα μας συστήσει. Και δεν μας χάλασε το χατίρι ούτε και φέτος αφού στο νέο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στον μαγευτικό χώρο του ΝΟΚ, μάθαμε ότι μέρος των εκδηλώσεων που θα είναι αφιερωμένες στον Γιώργο Σεφέρη θα γίνουν τόσο στην ταράτσα της Νομαρχίας (μοναδική θέα και αίσθηση της ομορφιάς της πόλης) όσο και σε ένα «κρυμμένο» αλλά καταπληκτικό χώρο, το οικόπεδο Κρέη, που βρίσκεται πολύ κοντά στις Καμάρες από την πλευρά της Παναγίας.
Ο Γκόνης έχει κάνει θεσμό πλέον τις παράλληλες με το αρχαίο δράμα εκδηλώσεις που γίνονται στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων κι εκείνες που λαμβάνουν χώρα μέσα στην πόλη της Καβάλας. Και σε καιρούς μάλιστα πολιτικής και ηθικής απαξίωσης, πολιτιστικής φτώχιας και μιζέριας, περιθωριοποίησης των καλλιεργημένων και με υψηλό επίπεδο παιδείας ανθρώπων, επιμένει να μας προσφέρει την αληθινή ψυχαγωγία και γνώση μέσα από ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στον τομέα της τέχνης στην Ελλάδα: την ποίηση. Σε πείσμα των ορδών των ημιμαθών και σε καιρούς φτώχιας, μιζέριας, καρακατσουλιού, σουβλακοφεστιβάλ και μαζικής αποχαύνωσης, εκείνος προτείνει έναν μοναδικό και διαχρονικής αξίας χορηγό αισιοδοξίας: Τον Γιώργο Σεφέρη. Διότι όπως λέει κι ο ίδιος ο Γκόνης στον πρόλογο του προγράμματος για τον μεγάλο νομπελίστα ποιητή μας «…Είναι έτοιμος να μας βοηθήσει και σε τούτη την περίσταση, με το νηφάλιο λόγο του, την καθαρή του τη ματιά. Τη σωφροσύνη και την ακρίβεια. Τα λόγια του είναι πάντα εδώ, συμμετέχουν στις δυσκολίες της ζωής μας, στα γυρίσματά της, μας δείχνουν τον δρόμο, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε, να ανακτούμε το χαμένο μας θάρρος, την αισιοδοξία μας, να βρίσκουμε το βήμα μας, την αναπνοή μας, τα λόγια μας στο σωστό τους τόνο….»
Για τη φωτογραφία
Ο 80χρονος φιλόλογος Δημήτρης Παπαράλλης, έκλεψε το ενδιαφέρον όσων παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ Φιλίππων στον μαγευτικό χώρο του ΝΟΚ. Ερωτευμένος με τον Σεφέρη από την εφηβεία του, όπως ομολόγησε ο ίδιος και συγγραφέας ενός εξαιρετικού βιβλίου – δοκιμίου για τον έρωτα και τον θάνατο στην ποίηση του νομπελίστα ποιητή, αποδεικνύει με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τον τίτλο «χορηγός αισιοδοξίας». Διότι αν την γλυκιά προσμονή ενός οράματος την αντλείς από τη νιότη, τη χαρά της αισιοδοξίας σού την παρέχει η επιμονή και η σιγουριά της μακράς και δοκιμασμένης εμπειρίας…
Θ.Θ.