Σχέσεις φιλίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος
Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιού κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών στην τοπική κοινωνία. Νοικοκυριά, καταστήματα εστίασης, αλλά και σχολεία φροντίζουν παράλληλα με την ενημέρωσή τους, την υιοθέτηση μιας συμπεριφοράς σεβασμού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Συνεχώς αναπτυσσόμενη, η ανακύκλωση αυτού του είδους, έχει να παρουσιάσει σημαντικά βήματα στην πορεία της, με οργανωμένη μορφή και μάλιστα με κίνητρα ανταποδοτικότητας στον πολίτη.
Αυτό συνέβη και στο 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Όπως εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου κ. Αναγνωστοπούλου, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δίνουν στην ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ τηγανέλαιο για ανακύκλωση, λαμβάνοντας ένα μικρό ανταποδοτικό όφελος που δίνει το κίνητρο -εκτός της ευαισθησίας τους για το περιβάλλον- να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση και να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκέντρωσαν τηγανέλαιο και η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ανταπέδωσε φροντίζοντας τον εξωραϊσμό συγκεκριμένων σημείων του κτηρίου, ήτοι το βάψιμο μιας αίθουσας και των κιγκλιδωμάτων του προαύλιου χώρου.
Μια αμοιβαία σχέση προσφοράς με απώτερο και τελικό αποδέκτη το ίδιο το περιβάλλον. Μια σχέση ουσίας μεταξύ του 6ου Γυμνασίου Καβάλας και της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ που μόνο ως ελπιδοφόρα μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι ευχαριστίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι αληθινές και αποτελούν την απαρχή μιας φιλίας με γερά θεμέλια.
Οικολογική συνείδηση στα σχολεία
Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, αναμφίβολα ξεκινά από την παιδεία ενός λαού και το πρώτο βήμα είναι η διδασκαλία της στη νέα γενιά, στα σχολεία. Έτσι το ότι στην Καβάλα αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ με πρωτοβουλία της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, σήμερα βρίσκονται κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο.
Η λύση για καθαρό νερό και …σωληνώσεις
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά λάθη είναι η απόρριψη του τηγανισμένου λαδιού στην αποχέτευση. Εκτός από το περιβαλλοντικό ζήτημα, είναι βέβαιο πως προκύπτει πρόβλημα και στη λειτουργία δικτύων αποχέτευσης. Τονίζουν δε ότι: «Όταν τα λάδια που απορρίπτονται στις αποχετεύσεις έρχονται σε επαφή με το νερό, ως ελαφρύτερα αυτού, απλώνονται σε μεμβράνες, στερεοποιούνται και συσσωματώνονται στους αγωγούς αποχέτευσης, με αποτέλεσμα το «βούλωμά» τους. Τα έλαια αυτά όμως, είναι ανακυκλώσιμα υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). Η χρήση των βιοκαυσίμων στη βαριά βιομηχανία είναι πιο οικολογική καθώς εκπέμπουν περίπου 60% λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο.
Ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια. Η ρύπανση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεσή τους είναι πολύ μεγάλη .
Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας αγαπά και προστατεύει το περιβάλλον.