Dark Mode Light Mode

700 έως 1.000 οι ασημόγλαροι στην Καβάλα! Ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Άρη Χρηστίδη

Με αφορμή έρευνα που θα διεξάγει και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με θέμα τα θαλασσοπούλια, συζητήσαμε τον τοπικό εκπρόσωπο της Εταιρείας Άρη Χρηστίδη. Η συζήτηση δεν αφορούσε τόσο στη συγκεκριμένη έρευνα όσο στους γλάρους που άρχισαν ήδη να ακούγονται δυνατά, καθώς η παρουσία τους αυξήθηκε κι εντός της πόλης λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Από τον Άρη Χρηστίδη μάθαμε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους γλάρους της Καβάλας. Η πολύπλευρη προσέγγιση απέδειξε ότι «δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με τους γλάρους». Όπως εκτιμά και προβλέπει ο κ. Χρηστίδης κατά το προσεχές διάστημα θα αυξηθεί το «θράσος» των γλάρων.

Οι γλάροι που κινούνται εντός της Καβάλας είναι οι ασημόγλαροι της Μεσογείου που προσαρμόστηκαν και ζουν κοντά στον άνθρωπο. Ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι οι πρώτες φωλιές σε ταράτσες της Καβάλας εντοπίζονται στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πλέον, σημείωσε ο κ. Χρηστίδης, έχουν δημιουργήσει στην πόλη μια μεγάλη αποικία. Υπολόγισε σε τετρακόσια έως πεντακόσια τα ζεύγη των ασημόγλαρων στην Καβάλα. Υπολογίζεται ότι οι γλάροι που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Καβάλα, κυρίως το καλοκαίρι, είναι από επτακόσιοι έως χίλιοι.

Ο κ. Χρηστίδης μας εξήγησε ότι αυτό που συνέβη στην Καβάλα έγινε και σε άλλες πόλεις, αφού λόγω υπερπληθυσμού στις βραχονησίδες τα πουλιά βρήκαν αλλού τροφή και στην προκειμένη περίπτωση κι εντός των πόλεων. Στο Νευροκόπι όπου έφτασαν οι γλάροι, κυνηγούν τα τρακτέρ, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης. Συμπλήρωσε ότι οι ασημόγλαροι όχι μόνο μετανάστευσαν από τις βραχονησίδες στις πόλεις αλλά κι επιπλέον προσαρμόστηκαν πλήρως στο αστικό περιβάλλον, ή ακόμη και σε εκτάσεις μακριά από τη θάλασσα.

Κατά την άποψη του Άρη Χρηστίδη ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι κρίσιμοι μήνες για την αναπαραγωγή των γλάρων και για τη διαδικασία εκπαίδευσης πετάγματος των μικρών γλαρόπουλων από τα ενήλικα πουλιά. Τότε, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης, οι γλάροι φωνάζουν δυνατότερα. Αν κι εκτίμησε ότι οι επιθέσεις των γλάρων στους ανθρώπους δεν είναι επικίνδυνες, παραδέχθηκε ότι προκαλείται τρόμος στους ανθρώπους που δεν είναι ενήμεροι.

Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόβλεψη του κ. Χρηστίδη, αναφορικά με τη συνύπαρξη ανθρώπων και γλάρων στην Καβάλα. Ειδικότερα μας είπε: «Το θράσος των γλάρων θα το βρούμε μπροστά μας. Θα κάνουν περισσότερες επιθέσεις. Υπάρχουν τρόποι να αναχαιτιστεί η ορμή τους. Ο ευκολότερος είναι να τοποθετούμε λάδι στα αβγά, όταν τα εντοπίζουμε στις ταράτσες των πολυκατοικιών μας, διότι το λάδι και ειδικά το ηλιέλαιο αποτρέπει τις γέννες. Έτσι έπειτα από λίγα χρόνια οι γλάροι θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τις φωλιές τους σε άλλα σημεία».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

466 βρέφη και νήπια των δημοτικών παιδικών σταθμών σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακοής

Επόμενο άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο αποδέχθηκε το κατηγορητήριο του Οσμάν Καβαλά