Στο πλαίσιο ωρίμανσης του επικείμενου- υποτίθεται- έργου αποκατάστασης της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, υπογράφηκε προ λίγων ημερών Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Αφορά όλο το δρόμο από το κεντρικό λιμάνι ως τον κόμβο των Άσπρων Χωμάτων (κόμβος νέου λιμανιού). Η απόφαση εξηγεί τη σκοπιμότητα της, το σημείο της πεσμένης γέφυρας και το έργο που θα ακολουθήσει.
Κι αυτό επειδή στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η οδός Νυρεμβέργης ( όχι Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού που είναι το σωστό) δεν έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους! Γεγονός που όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η ΑΕΠΟ που υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Δημόπουλο, έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 επόμενα χρόνια.
Στο κρίσιμο της σημείο αδειοδοτεί το έργο στην πεσμένη γέφυρα και ως προς τα ακόλουθα: Εργασίες αποξήλωσης των υφισταμένων ασφαλτικών ταπήτων και του φορέα ανωδομής γέφυρας. Χωματουργικές εργασίες εκσκαφών ορυγμάτων και επιχωματώσεων κατά μήκος της γέφυρας. Κατασκευή φορέα ανωδομής γέφυρας και οδοστρωσία. Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, σήμανσης – ασφάλισης. Ηλεκτροφωτισμός.
Εντύπωση προκαλεί τμήμα της απόφασης που μνημονεύει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους στην ίδια ευρύτερη περιοχή:
«Το τμήμα της οδού Κουντουριώτου, από το ύψος του Λιμανιού έως το Καρνάγιο, αποτελεί το βόρειο όριο του προστατευόμενου «ιστορικού τόπου» της Παναγίας Καβάλας. Το τμήμα της οδού Νυρεμβέργης, αποτελεί το νότιο-νοτιοανατολικό όριο του προστατευόμενου ως «ιστορικού τόπου» προσφυγικού οικισμού των «Πεντακοσίων» Καβάλας.
Το τμήμα της οδού Νυρεμβέργης διέρχεται κάτωθεν των Καμαρών κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το τμήμα της οδού Νυρεμβέργης διέρχεται έμπροσθεν του «Καρνάγιου», το οποίο αποτελεί χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει προταθεί η επέκταση των ορίων προστασίας του ιστορικού τόπου της Παναγίας και στην περιοχή του Καρνάγιου».