Dark Mode Light Mode

Αδιέξοδο στις συζητήσεις με την ΕΤΑΔ για την ακτή της Καλαμίτσας

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ήταν σε γενικές γραμμές μία ήσυχη συνεδρίαση.

Ως ένα βαθμό και σύντομη. Ήταν μία συνεδρίαση επηρεασμένη από τις καταστάσεις και τα γεγονότα της εποχής. Δηλαδή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως από τα ενεργειακά προβλήματα, την ακρίβεια στον τομέα των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει- αν δεν αντιμετωπίζει ήδη- ο Δήμος Καβάλας.

Εξ αυτού του λόγου η συνεδρίαση άρχισε με πολλά τέτοιου είδους ερωτήματα και απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης. Έγιναν ερωτήσεις ακόμη και για τα καταφύγια στην πόλη της Καβάλας ενώ ξάφνιασε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Καβάλα να διαθέτει καταφύγια κατάλληλα για πυρηνικό επεισόδιο ή πυρηνικό πόλεμο. Επί της ερώτησης αυτής απάντησε αρνητικά ο δήμαρχος.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Μουριάδης ανακοίνωσε την άφιξη και τη φιλοξενία στη Νέα Καρβάλη 15 προσφύγων από την Ουκρανία. Θα χρησιμοποιηθεί –είπε- ο «Καπλανίδειος» ξενώνας που υπάρχει στη Νέα Καρβάλη. Ο οποίος θα λειτουργήσει –τόνισε- και με τη βοήθεια των ξενοδόχων της περιοχής. Οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε σχετικά αιτήματα του Δήμου Καβάλας.

Η πρώην Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ρώτησε για θέματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομία που πρέπει να γίνει και στα καύσιμα και στον φωτισμό. Ο Μάκης Παπαδόπουλος επέμενε σε ερωτήσεις περί της ΔΙΑΜΑΑΘ ενώ ρώτησε επίσης -έχοντας μία αρνητική προδιάθεση- για το ενδεχόμενο φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στο Ασημακοπούλου. Εννοούσε το ενδεχόμενο μια τέτοια εξέλιξη να καθυστερήσει κι άλλο και πιθανώς την αξιοποίηση όλης αυτής της δημοτικής έκτασης.

Ο Βαγγέλης Παππάς ρώτησε για την ανακύκλωση, για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην κεντρική πλατεία και το κόψιμο των χόρτων. Ο Άρης Βέρρος έκανε μία γενικότερη τοποθέτηση, καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προτρέποντας το Δήμο Καβάλας να ξεκινήσει ένα αντιπολεμικό κίνημα. Ζήτησε επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσει στην αύξηση της ενέργειας και των καυσίμων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Ποτόλιας καθώς όπως είπε «…από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά ο κόσμος δεν είναι ίδιος». Οι ζάμπλουτοι θα γίνουν κι άλλο πλούσιοι, είπε ο κ. Ποτόλιας και κάλεσε τον κόσμο να βγει στο δρόμο.

Για τα ενεργειακά θέματα ο Θόδωρος Μουριάδης είπε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι γίνεται αναδιάταξη των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και επιδιώκεται μείωση και των καυσίμων και της κατανάλωσης ρεύματος. Ωριμάζει σιγά-σιγά –είπε- το μεγάλο έργο αντικατάστασης λαμπτήρων με νέου τύπου οικονομικούς λαμπτήρες LED.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται  η δημοτική επιχείρηση είπε ότι το 2021 πληρώθηκαν για κατανάλωση ρεύματος στη ΔΕΗ 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνεχιστεί είπε η σημερινή κατάσταση τότε το ποσό θα ανέβει στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ! Για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου ο κ. Μουριάδης είπε αόριστα -απαντώντας στην ερώτηση του Μάκη Παπαδόπουλου- ότι υπάρχει συνεννόηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Συμπλήρωσε πάντως ότι όλα τα θέματα του Ασημακοπούλου δεν είναι της αρμοδιότητας του καβαλιώτη υπουργού. Για την Καλαμίτσα ο δήμαρχος περιέγραψε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση του με την ΕΤΑΔ αλλά είπε ότι το θέμα θα απασχολήσει  επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπου και θα παρθεί απόφαση. Όπως φαίνεται αρνητική επί της γνωστής και οριστικής πρότασης της εταιρίας του δημοσίου.

Ο Ηλίας Καλανταρίδης έκανε κριτική στη ΔΕΥΑΚ για τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής των λογαριασμών της. Περιγράφοντας τον ως ιδιαίτερα προβληματικό. Χάλια κατάσταση, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης εξήγησε ποιο ακριβώς λάθος κάνουν συνήθως οι πολίτες με τους κωδικούς RF και έδωσε περισσότερες οδηγίες για να υλοποιηθούν οι πρόσφατες αλλαγές στη διαδικασία.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου έθιξε θέματα που αφορούν το παρκάρισμα πέριξ του δικαστικού μεγάρου. Επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμο Καβάλας για τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο ίδιο σημείο. Ζήτησε να μάθει αν θα υπάρξει αντίδραση της Καβάλας στο ενδεχόμενο να προωθηθεί τουριστικά η Αλεξανδρούπολη σε βάρος της πόλης μας. Στηρίχθηκε σε δηλώσεις και πρωτοβουλίες Βούλγαρου κυβερνητικού αξιωματούχου. Ο Νίκος Μαυρίδης ζήτησε να ενισχυθεί με προσωπικό το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) στο Διοικητήριο. Με την παρατήρηση του συμφώνησε ο δήμαρχος και περίπου υποσχέθηκε κάτι τέτοιο να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Προηγούμενο άρθρο

«Να είμαστε προσεκτικοί όταν αλλάζουμε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος» δηλώνει η Κατερίνα Γεροστεργίου

Επόμενο άρθρο

«Αυτό το έγκλημα έρχεται να αποδείξει την αποτυχία μας σαν κοινωνία»