Dark Mode Light Mode

Αφιερωμένο στον Βασίλη Βασιλικό το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Εύα Οικονόμου Βαμβακά κλήθηκε από την Πρωινή να μιλήσει για τις προετοιμασίες του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων.

Να πει όσα μπορεί να πει αυτήν την περίοδο. Μάθαμε ότι το Φεστιβάλ φέτος θα είναι αφιερωμένο στο Βασίλη Βασιλικό. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο αλλά ως συνήθως θα ανακοινωθεί αργότερα και έγκαιρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε κάποια πράγματα για την προετοιμασία του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων. Πόσο έχει προχωρήσει; Τι να ξέρουμε ετοιμαζόμενοι για τις επίσημες ανακοινώσεις και για το πλήρες πρόγραμμα;

Απ: Φέτος είναι το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Το πρόγραμμα του είναι έτοιμο. Απλά θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό. Οι δράσεις του θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν αρχές του Σεπτέμβρη. Θα είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Βασιλικό. Το κομμάτι των δικών μας παραγωγών θα εμπνέεται από αυτόν και από τα έργα του. Θα έχει πολλές παραστάσεις, από αυτές που το Καλοκαίρι θα περιοδεύσουν στην Επίδαυρο και σ’ άλλα θέατρα. Είναι ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα.

Ερ: Από οικονομικής πλευράς πως είστε; Όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια;

Απ: Έχουμε 5 χιλιάδες παραπάνω από τον Δήμο. Έχουμε και ένα πρόγραμμα ενίσχυσης μας που είχαμε εξασφαλίσει πέρσι γιατί καταφέραμε να εντάξουμε το Φεστιβάλ Φιλίππων σ’ ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Μια από τις παραγωγές του Φεστιβάλ θα ταξιδέψει σ’ άλλα δυο φεστιβάλ στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αυτό το Ευρωπαϊκό δίκτυο μας δίνει άλλες 8 χιλιάδες για αυτήν την παράσταση. Προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε τα χρήματα μας, όσο καλύτερα γίνεται.

Ερ: Υπάρχει ετοιμότητα και βλέπουμε ότι υπάρχει αισιοδοξία και για φέτος.

Απ: Μακάρι. Είναι υλικό και η αισιοδοξία. Σε βοηθάει πολλές φορές στα δύσκολα. Θέλω αυτό να το διατηρώ. Είναι απαιτητικό αλλά είναι και πολλές φορές ωραίο. Έχει μαγικές στιγμές. Το περσινό το ζήσαμε πάρα πολύ και οι εθελοντές και οι θεατές και οι εργαζόμενοι. Είναι μια μοναδική εμπειρία για μας, οπότε θέλουμε φέτος να είναι ακόμη καλύτερο. Γενικά δίνουμε έμφαση στις δικές μας παραγωγές. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μου. Πέρα από τις φιλοξενίες των μεγάλων παραγωγών που έχουμε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, για να έχει το Φεστιβάλ ένα δικό του στίγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνει και δικές του παραγωγές. Πέρσι είχαμε 7 νέες παραγωγές οι οποίες κατά τη γνώμη μου ήταν πολύ αξιόλογες και ταξίδεψαν και μετά το Φεστιβάλ.  Έχουν μέλλον οι παραγωγές μας και μετά το Φεστιβάλ και αυτό μας κάνει ακόμη περισσότερο υπερήφανους. Κάνουν γνωστή την πόλη αλλά και το Φεστιβάλ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Θεωρώ ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά όχι μόνο από εμένα αλλά και απ’ όλους που εργάζονται στο ΔΗΠΕΘΕ. Οι εργαζόμενοι, οι διοικητικοί στο ΔΗΠΕΘΕ και οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί όλοι δίνουν τη ψυχή τους. Αυτή η ψυχή έχει πετύχει πολλά πράγματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό και για αυτό θέλουμε και να ταξιδέψει.

Ερ: Η πρώτη περίοδος του 2024, η δεύτερη χειμερινή δεν τελείωσε γιατί έχουμε κάποιες «εκκρεμότητες» με σεμινάρια.

Απ: Έχουμε ακόμη ένα σεμινάριο που θα γίνει σε συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το ΔΗΠΕΘΕ. Αφορά ανθρώπους που θα θέλουμε να εκπαιδευτούν πάνω στο πως θα εκπαιδεύσουνε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ. Θα είναι πολύ σημαντική δράση. Θα έρθουν εκπαιδευτές, ηθοποιοί ή σκηνοθέτες με ειδικές γνώσεις από τη Λυρική Σκηνή και θα εκπαιδεύσουν συμπολίτες μας που μπορεί να τους ενδιαφέρει αυτού του είδους η εκπαίδευση. Οπότε 3 με 6 Ιουνίου υπάρχει αυτό και επίσης η παράσταση «Η πιο σωστή απόφαση» που είχε ανέβει τον Δεκέμβριο στο «Αντιγόνη Βαλάκου»  συμμετέχει στην εβδομάδα ΔΗΠΕΘΕ που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο και θα είμαστε έτοιμοι να πάμε εκεί. Σίγουρα είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Ερ: Γιατί επιλέξατε σα βασικό θέμα, ως κεντρικό πρόσωπο στο Φεστιβάλ Φιλίππων, τον Βασίλη Βασιλικό; Πως το σκεφτήκατε; Ποια ήταν η αφορμή;

Απ: Γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας που κατάγονταν από εδώ, που τίμησε τον τόπο του, έγινε γνωστός παντού. Φέτος ήταν η χρονιά που έφυγε από κοντά μας και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να τον τοποθετήσουμε στο επίκεντρο και να προβληματιστούμε, να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε πάνω στο έργο του.

Προηγούμενο άρθρο

Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα "Λυδία" - ταξίδι στο χρόνο!

Επόμενο άρθρο

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές