Dark Mode Light Mode

Αφορμής δοθείσης…: του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη

Τις τελευταίες χρονιάρες μέρες του 2021 μια είδηση που αφορούσε τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Σταϊκούρα πέρασε λίγο πολύ στα ψηλά της τρέχουσας ειδησεογραφίας, λόγω της επικαιρότητας.

Ο κύριος Υπουργός εισήχθη  στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με οξεία λιθιασική χολοκυστίτιδα και την επόμενη της εισαγωγής του υπεβλήθη σε επιτυχημένη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου των θεραπόντων γιατρών του. Μέχρις εδώ όλα καλά. Ο συμπαθής πολιτικός από την Φθιώτιδα έχει τις ευχές όλων μας για ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επάνοδό του στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Τα ερωτήματα που ανακόπτουν στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο : είχε ο Υπουργός την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του και εάν παρόμοια αντιμετώπιση έχουν οι πολυάριθμοι συμπατριώτες μας σε ανάλογες περιπτώσεις – καταστάσεις.

Η οξεία λιθιασική χολοκυστίτιδα είναι μια συνηθισμένη και συχνή αιτία οξέως κοιλιακού άλγους που εντοπίζεται κυρίως στο άνω δεξί κοιλιακό τεταρτημόριο και οφείλεται στη παρουσία λίθου η λίθων εντός της χοληδόχου κύστης. Η συμπτωματική αντιμετώπισή της περιλαμβάνει εκτός των άλλων χορήγηση κατάλληλων αντιμικροβιακών φαρμάκων, ενώ η αιτιολογική περιλαμβάνει την λαπαροσκοπική  χολοκυστεκτομή. Η τελευταία μπορεί να πραγματοποιηθεί στην πρώιμη – οξεία φάση της νόσου, όπως ακριβώς συνέβη και στο κύριο Υπουργό η σε μεταγενέστερη φάση μετά την «προτεραιοποίηση» της λίστας χειρουργείου.

Προσπαθώντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, ότι ο κύριος Υπουργός είχε την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση σ’ ένα πολύ καλό και «ιδιαίτερο» θεραπευτήριο. Υπενθυμίζουμε ότι το Ερρίκος Ντυνάν δεν ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε σε κάποιο ιδιώτη πάροχο. Οι πολυάριθμοι συμπατριώτες μας – σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας – με ανάλογη συμπτωματολογία δυστυχώς δεν έχουν στη καθημερινή κλινική πράξη της ίδια αντιμετώπιση. Νοσηλεύονται για λίγα 24ωρα σε κάποια Παθολογική η Χειρουργική Κλινική και στη συνέχεια λαμβάνουν εξιτήριο με οδηγίες και προγραμματισμένο ραντεβού για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μετά από αναμονή κάποιων μηνών (!). Ορισμένοι έχουν την υπομονή να περιμένουν μέχρι το προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ  άλλοι – που έχουν και την οικονομική δυνατότητα – αναζητούν λύση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ευχή και προσδοκία ΟΛΩΝ μας – από όλα όσα εκτέθηκαν αναλυτικά παραπάνω – είναι ΟΛΟΙ οι συμπατριώτες μας από τον Βόρειο Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς να έχουν την αντιμετώπιση που είχε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών. Για να γίνει αυτό, πρέπει   ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι – Υγειονομικοί, Πολιτικοί, Σύλλογοι Ασθενών και άλλοι – να σηκώσουμε στο κατώφλι του 2022 τα μανίκια για δουλειά και … διάλογο για ένα «νέο» Ενιαίο Σύστημα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των συμπατριωτών μας.

 

Ξενοφώντας Κ. Κροκίδης

Διευθυντής

Β΄ Παθολογικής Κλινικής

Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Μια σύγκριση, πολλά συμπεράσματα: Γράφει ο Θωμάς Καρακάσης

Επόμενο άρθρο

Ο Δήμος Καβάλας μοίρασε ευχές και δώρα στα παιδιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ (φωτογραφίες)