Dark Mode Light Mode
15 προσλήψεις λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων, 3 στην ΠΕ Καβάλα
Αυτά είναι τα περίφημα «γυρισκίλια», όπως τα ονόμαζαν οι Καππαδόκες (ή διαφορετικά καραμανλίδικα λουκάνικα)
Οι εκτάσεις που κάηκαν στις δύο πυρκαγιές του Παγγαίου

Αυτά είναι τα περίφημα «γυρισκίλια», όπως τα ονόμαζαν οι Καππαδόκες (ή διαφορετικά καραμανλίδικα λουκάνικα)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης

Ο Ντίνος Ιωσηφίδης είναι γέννημα θρέμμα Καππαδόκης και κρεοπώλης δεύτερης γενιάς στην Νέα Καρβάλη. Εδώ και χρόνια φτιάχνει μαστορικά τα περίφημα καραμανλίδικα λουκάνικα σύμφωνα με την συνταγή που έφερε από τις αλησμόνητες πατρίδες και του εμπιστεύθηκε ο θείος του Γρηγόρης Ιωσηφίδης σαλαμτζής στο επάγγελμα.

Ο κ. Ιωσηφίδης είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας τη συνταγή παρασκευής τους. Πρώτα αλέθει το ανάμεικτο κρέας από χοιρινό και μοσχάρι, προσθέτει αλάτι, τριμμένο σκόρδο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και καυτερή και στο τέλος το μοσχοσίταρο γνωστό στους περισσότερους και ως τσιμένι.

Ζυμώνει καλά για να ανακατευτούν όλα τα υλικά και τα αφήνει μια μέρα να ξεκουραστούν. Την επομένη γεμίζει με το μείγμα τα φυσικά έντερα του χοίρου και τα οποία αφήνει κρεμασμένα σε δροσερό μέρος για μια εβδομάδα να στεγνώσουν.

Μετά από αυτήν τη διαδικασία τα λουκάνικα είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Μας είπε και το εξής ενδιαφέρον, αν αφήσουμε τα λουκάνικα για μια ακόμη εβδομάδα έξω τότε θα έχουμε στα χέρια μας ένα νοστιμότατο σουτζούκι που τρώγεται και ωμό.

Το κρεοπωλείο του Ντίνου Ιωσηφίδη βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Καρβάλης στη παλιά Εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, λίγο πριν φτάσετε στον Ναό του Αγίου Γρηγορίου, τηλέφωνο για παραγγελίες: 699 681 0272.

Προηγούμενο άρθρο

15 προσλήψεις λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων, 3 στην ΠΕ Καβάλα

Επόμενο άρθρο

Οι εκτάσεις που κάηκαν στις δύο πυρκαγιές του Παγγαίου