ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΔΟΜΕΤΩΦ, του Λάμπρου Τουφεξή
Κυριολεκτικά ως κεραυνός εν αιθρία έφθασε η είδηση: Ο Νίκος Ρουδομέτωφ πέθανε από γαστρορραγία. Το ποιός ήταν ο Νίκος Ρουδομέτωφ, το γνωρίζουν όλοι. Άνθρωπος με ανησυχίες, από νεανική ηλικία. Θυμάμαι ότι ξεκίνησε με ένα πρωτότυπο βιβλίο με συλλογή αρχαίων νομισμάτων, των οποίων μανιώδης συλλέκτης υπήρξε. Πνεύμα οργανωτικό, αργότερα υπήρξε ο δημιουργός ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας, λειτούργησε επί σειρά ετών με δέκα τμήματα, ήτοι:
Τμήμα Αρχείων
Τμήμα Βιβλιοθήκης
Τμήμα Φωτογραφικού και Εικονιστικού Υλικού
Τμήμα Ημερήσιου και περιοδικού Τύπου (εφημερίδων)
Τμήμα εκδόσεων και κατάλογος εκδοθέντων βιβλίων κλπ.
Τμήμα Μελετών και Έρευνας
Τμήμα Χαρτοθήκης (Αρχείο Γεωγραφικών Χαρτών)
Τμήμα Διαφήμισης και Αφίσας
Τμήμα Συντήρησης Χαρτιού
Τμήμα Συλλογών
Και διερωτώμεθα: «Τι θα απογίνει όλος αυτός ο πλούτος που συγκέντρωσε επί δεκάδες χρόνια»; Δεδομένου ότι ο μοναχογιός του κύριος Βίκτωρ Ρουδομέτωφ είναι τακτικός καθηγητής Πανεπιστημίου στην Κύπρο, η δε σύντροφος της ζωής τουεπί 56 χρόνια, δεν ημπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος.
Πολλές και θαυμάσιες εκδόσεις ιστορικής αξίας εκδόθηκαν από το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας, με επιμέλεια του αειμνήστου Νίκου Ρουδομέτωφ.
Θα αναφερθώ (λόγω χώρου της εφημερίδας) σε ένα μόνον από τα πολλά που εξέδωσε, του οποίου κάτοχος είμαι και εγώ.
Το Τρίτομο Έργο
Τετράδια Βουλγαρικής Κατοχής. Ανατολική Μακεδονία 1916-18, που μεταφράζονται από την Γαλλική γλώσσα, ένορκες καταθέσεις ενώπιον Διεθνούς Επιτροπής Παθόντων, κατά την Βουλγαρική εξοντωτική Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, την περίοδο 1916-18. Αλησμόνητη θα μείνει η μνήμη του Νίκου Ρουδομέτωφ στους επιγενόμενους. Διότι υπήρξε αναντικατάστατος και είχε πολλά να προσφέρει ακόμη, παρά τα 84 χρόνια του, επειδή ήταν ακμαίος.