Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Στη Γαλλία θα το βρεις σαν jambon cru ή jambon de Bayonne, στην Ιταλία σαν prosciutto, στην Ισπανία ως jamon iberico. Ο Μάνος Κασίδης το ονόμασε Παγγαιορείτικο χοιρομέρι και είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των παραδοσιακών αλλαντικών, ένας μεζές διαχρονικός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Θα το προμηθευτείτε από το κατάστημα του που βρίσκεται στο χωριό Δωμάτια στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, όπως και τα υπόλοιπα χειροποίητα αλλαντικά που φτιάχνει. Για την παρασκευή του επέλεξε μπούτι νεαρού χοίρου, αφού το πάστωσε με θαλασσινό αλάτι για ένα χρονικό διάστημα στη συνέχεια το τοποθέτησε σε εκλεκτά καρυκεύματα και βότανα (κάποια από τα οποία μάζεψε από το όρος Παγγαίο).
Το άφησε να ωριμάσει σε σκοτεινό μέρος με ρύθμιση θερμοκρασίας και μετά το κρέμασε στον αέρα σ’ ένα σημείο του χωριού από όπου περνάει το πογάζι του Παγγαίου για να συναντήσει τις κρύες αέριες μάζες του όρους Σύμβολο.
Στο τελικό στάδιο το χοιρομέρι μπήκε για ένα μήνα στο ψυγείο ωρίμανσης για να ενισχυθεί η ζωηρότητα του κρέατος και να εμπλουτιστεί με ξεχωριστές νότες γεύσεων. Όλα τα στάδια για την παραγωγή και την ωρίμανση του προϊόντος διαρκούν έντεκα μήνες.
Το Παγγαιορείτικο χοιρομέρι που δοκιμάσαμε ήταν εξαίσιο, η νοστιμιά του πλησιάζει αυτήν του προσούτο, έχει βουτυρώδεις υφές, μετρημένο λίπος, ενώ βγάζει στο στόμα αρώματα ξηρών καρπών. Τα τελευταία κομμάτια που ωρίμασε ο Μάνος Κασίδης θα είναι έτοιμα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Η ιστορία του:
Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ο Χαρίνος που υπήρξε μαθητής του Σωκράτη, ήταν ο πρώτος αλλαντοποιός, ο οποίος περίπου το 500 π.Χ. ξεκίνησε την παραγωγή των λουκάνικων και των καπνιστών κρεάτων. Οι Ρωμαίοι στα χρόνια της παντοδυναμίας τους ήταν αυτοί που παρέλαβαν από τους αρχαίους Έλληνες την τέχνη της αλλαντοποιίας και τη διέδωσαν σ’ όλη την Ευρώπη.
Info: Αυτό το υπέροχο μεζεδάκι θα το βρείτε στο Κρεοπωλείο «Τα Κουδούνια» στα Δωμάτια του Παγγαίου, τηλ: 2592 052040. Photos: Νικηφόρος Ντεμπός , Stathis Harpas