Ο συμπολίτης λογιστής οικονομολόγος και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ντίνος Κλειτσιώτης, ανέλαβε εθελοντικά να βοηθήσει το Ίδρυμα Αγία Μαρίνα, προκειμένου αυτό – κατ΄ αρχήν – να καταθέσει αίτηση, στη συνέχεια να επωφεληθεί του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο κ. Κλειτσιώτης έχει ενημερώσει τη διοίκηση του ιδρύματος, ότι η συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης δεν προχωρά καθώς με βάση την ηλεκτρονική φόρμα, το ίδρυμα δεν έχει τις προϋποθέσεις που αυτή ζητά.
Παρουσιάζονται δηλαδή διάφορα τεχνικά προβλήματα, που προς το παρόν – τουλάχιστον – αποκλείουν την κατάθεση της αίτησης από την πλευρά του ιδρύματος Αγία Μαρίνα.
Πρέπει να κρατά λογιστικά βιβλία, που κάτι τέτοιο δεν ισχύει και βέβαια με την προϋπόθεση κερδών, μία τουλάχιστον χρονιά, την τελευταία τριετία, που επίσης δεν υπάρχει όσον αφορά το Ίδρυμα Αγία Μαρίνα.
Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί συνδρομή από τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι έως και πρόσφατα ήταν απολύτως σίγουροι ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει το ίδρυμα να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα, να φτάσει σε μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους στο ΙΚΑ, έως και 120 δόσεις.
Εν τω μεταξύ γενικότερα σ΄ όλη τη χώρα ο εξωδικαστικός μηχανισμός φαίνεται κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο. Όλ΄ αυτά τα επιχειρήματα για τη δυσκολία της διαδικασίας και την ανάγκη ενός καινούριου μέτρου, έως και 120 δόσεων, ν΄ αποσυνδεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι το περιεχόμενο επιστολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κατερίνης στον υπουργό Παπαδημητρίου Δημήτρη (οικονομίας και ανάπτυξης) και την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Με ημερομηνία 22 Αυγούστου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κατερίνης Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί τις δυσκολίες της υφιστάμενης κατάστασης, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ζητά κάτι διαφορετικό ως ανάσα στην αγορά, ανεξάρτητη διαδικασία έως 120 δόσεων. Μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου γράφει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις βιώσιμες δε μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Προτιμούμε σημειώνει οριστική ένταξη με την αρχή της αναλογικότητας, σε μια ρύθμιση για τους επιχειρηματίες μ΄ έναν απλό τρόπο ελέγχου της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους. Αιτούμαστε – συνεχίζει στην επιστολή του Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κατερίνης, να εντάσσονται τα χρέη των επιχειρήσεων σε μια ρύθμιση εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού, με 120 μηνιαίες δόσεις. Στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι: «Μόνο έτσι θα εξυγιανθούν επιχειρήσεις, θα βοηθηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα διατηρηθεί εργατικό δυναμικό και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάκαμψης, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για την εθνική μας οικονομία. Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από το αναλογικό κούρεμα πρόσθετων τελών, ενώ για κάθε οφειλή από 20.000 ευρώ και πάνω, ορθά το νομοσχέδιο προβλέπει αυτόματη διαγραφή, τουλάχιστον του 95% των προσαυξήσεων και προστίμων προς τις εφορίες και του 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση».
Εδώ και λίγες ημέρες η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού απασχολεί πολλούς επαγγελματίες – επιχειρηματίες του Νομού. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος. Με τη συμβουλή λογιστών – φοροτεχνικών οι επιχειρήσεις προτιμούν να περιμένουν, προκειμένου το τοπίο να ξεκαθαρίσει περισσότερο.
Εν τω μεταξύ δημοσιεύματα κυρίως αθηναϊκών εφημερίδων κάνουν συχνά λόγο για ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων, που πάντως θα είναι κάτι το διαφορετικό από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν θα συνδέεται με αυτόν.
Παράγοντες της εφορίας εδώ στην Καβάλα αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο όντως προετοιμάζεται, αλλά δε μπορούν να πούνε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πολύ απλά, δεν γνωρίζουν.