Dark Mode Light Mode

Αυξομειώσεις του αριθμού των προσφύγων στο Ασημακόπουλου

Μια στασιμότητα σε επίπεδο κατασκευής έργων στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου διαπιστώνει η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα Άννα Γιοβανιού, παρά τη διαβεβαίωση περί παραχώρησης των χώρων που υπήρχε προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες στα κτίσματα. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται ενημέρωση από τη διεύθυνση μεταναστευτικής πολιτικής του υπουργείου εσωτερικών.

Υποτίθεται ότι οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει ούτως ώστε μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες να στεγάζονταν στους ανακατασκευασμένους χώρους. Σήμερα χρησιμοποιούνται δύο από τα κτήρια. Στο ένα στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και στο δεύτερο έχουν τοποθετηθεί τα αντίσκηνα. Ωστόσο, εργασίες επρόκειτο να υλοποιηθούν και σε τέσσερα επιπλέον κτίσματα.

Στο στρατόπεδο έφθασαν κάποιοι πρόσφυγες από την Κομοτηνή που φιλοξενούνταν σε σπίτι Ελλήνων, ευελπιστώντας ότι έτσι θα έφευγαν συντομότερα. Επίσης, στο στρατόπεδο έφθασε και μια προσφυγική οικογένεια από την Καρβάλη, έτσι ο αριθμός αυξήθηκε σε 116 άτομα. Όπως μας εξήγησε η κ. Γιοβανιού, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες των κέντρων έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία προώθησής τους προς την Αθήνα κι έπειτα προς την Ευρώπη. Περίπου 4.500 πρόσφυγες μέχρι στιγμής έχουν προωθηθεί από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο από την Καβάλα αναχώρησαν περίπου τετρακόσιοι πρόσφυγες, ενώ διακόσια άτομα έφυγαν και από τη γειτονική Δράμα.

Τα μαθήματα των τμημάτων ένταξης ακόμη δεν έχουν αρχίσει για τα προσφυγόπουλα, αφού σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες δεν έχουν επιλεγεί οι αρμόδιοι συντονιστές. Ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει επισκεφθεί τους ανάλογους χώρους, πριν όμως από την επιλογή συντονιστών τα μαθήματα δεν πρόκειται να αρχίσουν. Ειδικότερα, τα δώδεκα παιδιά του νηπιαγωγείου θα διδαχθούν εντός του στρατοπέδου, είκοσι είναι τα παιδιά που πρέπει να φοιτήσουν στο δημοτικό, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο τα μεγαλύτερα παιδιά να μεταφέρονται στη μονάδα του τεχνικού λυκείου. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Μοχάμεντ Άλι και παιδιά άνω των 12 ετών και γυναίκες, που κάποιες ημέρες εβδομαδιαίως διδάσκονται ελληνικά και αγγλικά στο Ιμαρέτ.

Με δεδομένο ότι έχει διαφοροποιηθεί η διαδικασία ασύλου των προσφύγων δεν υπάρχει εκ των προτέρων ασφαλής πληροφόρησης περί μειώσεως του αριθμού των φιλοξενούμενων. Κάποια άτομα όμως δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από το στρατόπεδο κυρίως εξαιτίας λόγων υγείας.

 

Προηγούμενο άρθρο

Απαιτείται πολιτική απόφαση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Επόμενο άρθρο

Συγκίνησαν οι ΣυνΩΔΗπόροι στη Βέροια