Τρίτη βράδυ στην παραλία, οδός Εθνικής Αντίστασης. Τα καταστήματα έχουν κόσμο, ο καλοκαιρινός πεζόδρομος σε πλήρη λειτουργία. Μια ωραία εικόνα που συχνά διακόπτεται. Ομάδα 4-5 μικρών παιδιών (ηλικίας έως 6 ετών) επαναλαμβάνουν τη γνωστή και κακή τους συνήθεια. Ορμούν σαν «αρπακτικά» στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάποια ας πούμε ότι είναι ευγενικά. Ρωτούν και μετά παίρνουν ότι δεν είναι απαραίτητο στις παρέες. Τα περισσότερα αρπάζουν φαγητά μέσα από τα πιάτα των θαμώνων των καταστημάτων. Κάποιο φεύγει με μια τηγανισμένη γαρίδα στο χέρι! Κινούνται προς τη θάλασσα. Οι πελάτες μένουν άφωνοι (ειδικά αυτοί που δεν ξέρουν), οι επαγγελματίες μουρμουρίζουν. Ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα το έχουν αναφέρει στους αρμόδιους αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Καμιά ανταπόκριση. Ούτε από την Αστυνομία, ούτε από το προσωπικό του Λιμεναρχείου. Το μεγάλο «πάρτι» τα πιτσιρίκια το κάνουν αφού αποχωρίσουν οι παρέες. Ότι έμεινε στο τραπέζι είναι το κέρδος τους, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που είναι το πουρμπουάρ των σερβιτόρων.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που έγιναν προχθές βράδυ και δεν θα ξαναγίνουν. Είναι κάτι σταθερό, σχεδόν καθημερινό. Πιο παρατηρητικοί πολίτες βλέπουν τη συνέχεια αυτών των γεγονότων. Ένας μεγαλύτερος άνδρας σφυρίζει στα πιτσιρίκια. Αυτά αμέσως ανταποκρίνονται. Η ομάδα (μικρών και μεγάλων) μαζεύεται στο πάρκινγκ του ΝΟΚ. Μέσα στο σκοτάδι γίνεται η … μοιρασιά. Κάθε ένα παιδί δίνει ότι έχει αρπάξει. Ανασύνταξη και φτου κι απ’ την αρχή!
Όπως κι άλλες φορές έχει σημειωθεί πρόκειται για παιδιά αθίγγανων. Αυτό για πολλούς έχει σημασία, για άλλους όχι. Αυτοί οι ανήλικοι έχουν αναστατώσει μια κεντρική περιοχή της Καβάλας εκθέτοντας τα περί τουριστικής πόλης. Κυρίως εκθέτουν Λιμεναρχείο κι Αστυνομική Διεύθυνση που ενώ έγιναν δέκτες ισχυρών παραπόνων, δεν έδρασαν ως όφειλαν. Δεν πρόκειται για την δυσκολότερη υπόθεση του κόσμου. Αρκεί να ασχοληθούν. Κάπως έτσι τα παράπονα των επαγγελματιών κάθε μέρα και δυναμώνουν. Απευθύνονται στην Αστυνομία, στο Λιμεναρχείο. «Πρόθυμοι κι αυστηροί στους ελέγχους που μας κάνουν, απουσιάζουν όταν τους χρειαζόμαστε» λένε οι επαγγελματίες. Κι έχουν απόλυτο δίκιο.