Στην Καβάλα με «νύχια και με δόντια» προσπαθούν καθημερινά οι έμποροι να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.
Όπως υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας (ΕΣΚ) Γιάννης Κελγιώργης «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται με εμπορικές επιχειρήσεις περνάνε έναν ‘Γολγοθά’, κάνουν ένα αγώνα δρόμου να κρατήσουν τα καταστήματα ανοικτά».
«Το εμπόριο στην… εντατική»
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΣΚ «η κίνηση στην αγορά άρχισε να γίνεται υποτονική με την αρχή του νέου έτους. Ξεκινήσαμε και πήραμε τα πρώτα δείγματα γραφής από τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες δεν πήγαν καθόλου καλά.
Στη συνέχεια περιμέναμε να έρθει η τουριστική κίνηση κατά την οποία ναι μεν είχαμε τουρισμό στην περιοχή μας, αλλά ήταν τουρίστες με πολύ περιορισμένα οικονομικά φέτος.
Και στη συνέχεια συνέπεσε και η εκπτωτική περίοδος από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η κίνηση δεν πήγε καθόλου καλά. Δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρόλο που είμαστε μια πόλη τουριστική και παράλληλα με τους Καβαλιώτες είχαμε και πολλούς τουρίστες στην περιοχή μας.
Αλλά τα έσοδα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας. Αυτό το βλέπουμε και σε πανελλαδικό επίπεδο. Όλες οι μετρήσεις απ’ όλη τη χώρα δείξανε ότι φέτος οι εκπτώσεις δεν πήγαν καθόλου καλά, όπως δεν πήγαν καθόλου καλά και οι εισπράξεις σε επίπεδο τουρισμού.
Την τελευταία δεκαετία με δωδεκαετία το εμπόριο βγαίνει από τη μία εντατική και μπαίνει στην άλλη εντατική. Η πολιτεία με την αυξανόμενη φορολογία σε συνδυασμό με την ακρίβεια που υπάρχει έχουν ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να στερείται διαθέσιμο χρήμα να καταναλώσει για τα μη απαραίτητα προϊόντα για την καθημερινότητά του κι έτσι μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση».
«Κλείνουν και ανοίγουν μαγαζιά»
Στην Καβάλα όταν ένα μαγαζί ξενοικιάζεται μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα ξανανοικιάζεται. Όπως είπε ο κ. Κελγιώργης «κλείνουν και ανοίγουν μαγαζιά. Δεν έχουμε το φαινόμενο της ερημοποίησης δρόμων, γιατί η Καβάλα είναι μια πόλη που δέχεται τουρισμό σχεδόν 12 μήνες τον χρόνο.
Οπότε δεν είμαστε πόλη που περιμένουμε αμιγώς από το τοπικό στοιχείο να καταναλώσει. Πάντα θα βρει κάποιος ένα – δύο καταστήματα τα οποία θα είναι ξενοίκιαστα αλλά σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση τους.
Στην Καβάλα υπάρχουν περίπου 500 εμπορικά καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια το λιανικό εμπόριο χάνει έδαφος και το έδαφος αυτό το καλύπτει η εστίαση. Πολλά μαγαζιά που παλιά ήταν εμπορικά καταστήματα σήμερα έχουν γίνει διάφορα καφέ ή καταστήματα με έτοιμο φαγητό, τα γνωστά φαστ φουντ», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.
πηγή: thesseconomy.gr