Ο κ. Μάκης Ζουμπλιός είναι ένας ενεργός πολίτης στη περιοχή της Δ.Ε. Ελευθερών.
Ήταν μέχρι να παραιτηθεί, ένας καλός και ιδιαίτερα δραστήριος πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου. Αγρότης στο επάγγελμα, πλήττεται από τα διάφορα προβλήματα. Από της ζημιές που προκαλούν οι κακοκαιρίες, ζημιές που δεν αποζημιώνονται δίκαια. Μιλώντας στην Πρωινή περιγράφει τα νέα δεδομένα. Αγρότες στη Δ.Ε. Ελευθερών αλλάζουν επάγγελμα. Οι περισσότεροι αφήνουν τα αμπέλια στην τύχη τους, ψάχνουν αλλού θέση εργασίας.
Η συζήτηση με τον κ. Ζουμπλιό άρχισε με αφορμή τις πρόσφατες βροχοπτώσεις:
«Για τους αγρότες του Ν. Καβάλας οι βροχές (της προηγούμενης εβδομάδας) φυσικά και ήταν καλές. Είχαμε καιρό να δούμε τόσο αξιόλογο υετό. Για τόσες μέρες. Θα βοηθήσει για την από εδώ και πέρα πορεία. Τη βλάστηση, τα λιπάσματα που θα λειώσουνε…
Οι βροχές αυτές ήταν ευεργετικές μπορώ να πω. Όσο για τον Χειμώνα που τελειώνει ή τέλειωσε, θα μπορούσα να πω ότι αυτός δεν ήταν Χειμώνας! Δυστυχώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως μια Χειμερινή σεζόν. Δεν είδαμε ούτε αρκετό χιόνι στα βουνά μας. Ούτε βροχή στα πεδινά ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για το Καλοκαίρι».
Συνεχίστηκε με την αποχώρηση αγροτών από τα χωράφια. Από τα αμπέλια:
«Οι περισσότεροι σταφυλοπαραγωγοί της Δ.Ε. Ελευθερών ξηλώνουν σήμερα τις καλλιέργειες τους! Ξηλώνουν τις ποικιλίες που έχουν. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι- πρώην συνάδελφοι πλέον- που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί αλλού επαγγελματικά. Άλλοι πρώην συνάδελφοι τα άφησαν έτσι τα χωράφια τους… Χύμα.
Και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βρουν έναν άλλον βηματισμό. Ένα άλλο είδος καλλιέργειας ή ποικιλίας ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην αγορά. Να μπορούν να διοχετεύσουν το προϊόν εύκολα στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές Φθινόπωρο η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Δ.Ε. Ελευθερών θα είναι λιγότερη.
Όπως και οι παραγωγοί θα είναι λιγότεροι. Έτσι πάει να γίνει αυτό που μας έλεγαν από παλιά. Στο τέλος μας έλεγαν ότι θα μείνουν οι λίγοι και οι δυνατοί. Τότε αυτά τα θεωρούσαμε ουτοπικά. Λίγο συνωμοσιολογικά. Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει.
Κι ότι θα επιβιώσουν αυτοί που έχουν πολλά στρέμματα. Αυτοί που έχουν ένα καλό οικονομικό back round. Όλοι οι υπόλοιποι ή θα είναι οι εργάτες τους ή θα στραφούν αλλού. Πουλώντας φυσικά την αγροτική μας περιουσία. Σήμερα υπάρχουν αγρότες που ήδη δουλεύουν αλλού.
Δεν ξήλωσαν καν τη καλλιέργεια τους. Γιατί κι αυτό είναι ασύμφορο! Τα άφησαν μόνα τους να ρημάζουν. Πολλοί τα έχουν προς πώληση. Τώρα που δουλεύουν ή που θα δουλέψουν οι πρώην αγρότες; Εργοστάσια που προσλαμβάνουν με συμβάσεις, τοπικά υπάρχουν.
Αλλιώς γίνονται εργάτες. Που ίσως είναι καλύτερα. Υπάρχει και η οικοδομή που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πάλι. Οπότε συμφέρει ένας πρώην αγρότης να δουλεύει με ένα μεροκάματο 35-40 ή και 50 ευρώ παρά να είναι στο χωράφι και να χρεώνεται καθημερινά».