Dark Mode Light Mode
Ο Δημήτρης Μπάσης ετοιμάζει ένα μοναδικό live στο Παλλάδιο! (audio)
Αηδιασμένη να είμαι Βρετανίδα- Καλλιτέχνης δεν αποδέχεται Βασιλικό Βραβείο διαμαρτυρόμενη για την υποστήριξη της Γενοκτονίας του καθεστώτος
Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

Αηδιασμένη να είμαι Βρετανίδα- Καλλιτέχνης δεν αποδέχεται Βασιλικό Βραβείο διαμαρτυρόμενη για την υποστήριξη της Γενοκτονίας του καθεστώτος

British artist bins award over government’s Israel backing, βρετανίδα καλλιτέχνης απορρίπτει βραβείο λόγω κυβερνητικής υποστήριξης στο Ισραήλ

21 Φεβ, 2024

Η Katharine έλαβε την επίσημη διάκριση το 2010 για τα εντυπωσιακά της σχέδια κατά του κατεστημένου

Η Βρετανίδα καλλιτέχνης Katharine Hamnett αποκήρυξε δημοσίως την τιμή Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) ως δήλωση κατά της συνεχιζόμενης υποστήριξης της κυβέρνησης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα.

Φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Αηδιασμένη να είμαι Βρετανίδα» με το σήμα κατατεθέν της γραμματοσειράς σε κεφαλαία γράμματα, η σχεδιάστρια είπε «Αισθάνομαι αηδιασμένη που είμαι Βρετανίδα για τον ρόλο μας στη γενοκτονία στη Γάζα«, κρατώντας το βραβείο της και ρίχνοντας το σε έναν κάδο απορριμμάτων

Η Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον τρομοκρατικό κράτος

Η τιμή «ανήκει στον κάδο των σκουπιδιών μαζί με τον [πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi] Sunak και τον [ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Keir] Starmer», εξήγησε η Hamnett, ενθαρρύνοντας τους θεατές να επισκεφτούν έναν ιστότοπο όπου θα μπορούσαν να αναζητήσουν τον βουλευτή τους. «Πείτε τους ότι δεν θα τους ψηφίσετε ποτέ ξανά εκτός και αν υποστηρίξουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», είπε.

https://www.instagram.com/reel/C3iBW9….

Στους θεατές δόθηκε επίσης ένας σύνδεσμος όπου μπορούσαν να αγοράσουν ένα μπλουζάκι παρόμοιο με αυτό που φορούσε η Hamnett.

Οι ΗΠΑ καλύπτουν επαίσχυντα το σχέδιο του Ισραήλ να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη, δήλωσε την Τρίτη ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia, αφού ο Αμερικανός συνάδελφός του άσκησε βέτο στο ψήφισμα που ζητούσε εκεχειρία στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια κυκλοφόρησε την ομώνυμη ετικέτα της το 1979 και σύντομα τράβηξε την προσοχή για τα μπλουζάκια διαμαρτυρίας της, τα οποία έφεραν απλά συνθήματα στο στήθος με γραμματοσειρά με κεφαλαία.

Τα πρώιμα αντιπολεμικά σχέδια περιελάμβαναν «Επιλέξτε τη ζωή», «Εκπαίδευση όχι Πύραυλοι» και «Παγκόσμια απαγόρευση Πυρηνικών Τώρα«, μαζί με πιο γενικά συνθήματα όπως «Οι ηγέτες είναι χάλια».

Στη δεκαετία του 1980, βρήκε ευρύτερη προσοχή, με διασημότητες όπως η Madonna, οι WHAM!, οι Queen και ο George Michael να φορούν τα σχέδιά της σε μουσικά βίντεο και παραστάσεις. Σούπερ μόντελ όπως η Naomi Campbell, η Claudia Schiffer και η Nadja Auermann περπάτησαν στις πασαρέλες της στις αρχές της καριέρας τους.

Η Hamnett συνέχισε να παράγει πολιτικά μπλουζάκια από τότε, διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν με συνθήματα όπως «Όχι στον Πόλεμο, Μπλερ πάρε δρόμο» και «Όχι στο Όνομα μου» και έγινε η πρώτη φωνή για την κλωστοϋφαντουργία με υπευθυνότητα, ασκώντας πιέσεις για αυστηροποίηση των βιομηχανικών προτύπων ήδη από το 1989.

Της απονεμήθηκε το CBE το 2010, μια εξέλιξη που όπως είπε την «εξέπληξε». «Είναι πολύ αστείο, επιτέλους είμαι αξιοσέβαστη», είπε στο BBC εκείνη την εποχή, αποκαλώντας τη διάκριση «σαγηνευτική».

Χιλιάδες Βρετανοί καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή τον Οκτώβριο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ενώ αυτή η επιστολή δημοσιεύτηκε όταν ο αριθμός των νεκρών των Παλαιστινίων κυμαινόταν γύρω στους 2.750, ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον δεκαπλάσιος από αυτόν, με το υπουργείο Υγείας της Γάζας να υπολογίζει τον τρέχοντα αριθμό σε πάνω από 29.000 από τη Δευτέρα.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Γάζα μετά το ξέσπασμα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ύστερα από 17 χρόνια μαζικής φυλάκισης και αποκλεισμού, που άφησε νεκρούς 1.200 Ισραηλινούς και άλλους 240 αιχμαλώτους), καθώς και «μεγάλο αριθμό» αυτοκτονικών επιτιθέμενων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα μόνο μετά τις ΗΠΑ στην ακλόνητη υποστήριξή του προς το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της σφαγής, παρόλο που οι σύμμαχοι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση.

Το Λονδίνο έχει επίσης συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό για να βομβαρδίσει την Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   The Free

Προηγούμενο άρθρο

Ο Δημήτρης Μπάσης ετοιμάζει ένα μοναδικό live στο Παλλάδιο! (audio)

Επόμενο άρθρο

Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ