Στα εντελώς ξαφνικά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η κρατική τηλεόραση ασχολήθηκε με την Καβάλα, με τα κοιτάσματα του Πρίνου και φυσικά και με την προοπτική άντλησης ακόμη περισσότερου πετρελαίου μέσω του κοιτάσματος Έψιλον.
Όλα αυτά στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και σε συνέχεια πανηγυρικών ρεπορτάζ και πληροφοριών για τις επικείμενες ερευνητικές γεωτρήσεις στα Γιάννενα και στην Κρήτη. Κάπου εκεί ενεπλάκη και η Καβάλα. Οι πληροφορίες για το Έψιλον ήταν προερχόμενες από το ρεπορτάζ αλλά ίσως να απηχούν των απόψεων της εταιρίας.
Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και ως προς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην Ελλάδα, ασχολήθηκε αρχικά με δηλώσεις για τα Γιάννενα και την Κρήτη που έκαναν οι Υπουργοί Κώστας Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας. Ήταν δηλώσεις γεμάτες ελπίδες, σχετικά με άμεση ή σχεδόν άμεση έρευνα των πιθανών κοιτασμάτων.
Στη συνέχεια έδωσε ανταπόκριση ο δημοσιογράφος από τα Γιάννενα. Αν και όπως είπε οι κάτοικοι των περιοχών των Ιωαννίνων συμφωνούν, θα γίνουν εκεί και ενημερωτικές εκδηλώσεις για όσους αντιδρούν. Στο τελευταίο μέρος του ρεπορτάζ υπήρξε σύνδεση με την Καβάλα.
Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε εγκατάσταση νέας εξέδρας για το Έψιλον το 2024. Σε προετοιμασίες που θα γίνουν το 2023 ενώ θύμισε και την κατασκευή της νέας εξέδρας που είπε ότι είναι σε εξέλιξη στη Ρουμανία. Ο τηλεθεατής καταλάβαινε ότι το 2024 η Ενεργειακή θα εκμεταλλευτεί το Έψιλον.
Αν και αυτό το είχε υποσχεθεί για το 2022. Αν και οι χερσαίες εγκαταστάσεις που θα δεχθούν και το πετρέλαιο του Έψιλον δεν λειτουργούν εδώ και μήνες. Παρόλα αυτά μακάρι το χρονοδιάγραμμα να είναι ακριβές, πολύ περισσότερο να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Φαίνεται δύσκολο μιας και ειδικά αυτήν την περίοδο οι έρευνες για πετρέλαιο δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο καθώς το κόστος της διαδικασίας έχει διπλασιαστεί.
Η υπόθεση της αξιοποίησης του Έψιλον μας απασχολεί πάλι με αφορμή τη σχετική υποχρέωση της εταιρίας (και λόγω του δανείου που έλαβε), την μετακίνηση του γεωτρύπανου από την ευρύτερη περιοχή του Έψιλον στο νέο λιμάνι.
Υπάρχουν όντως ουσιαστικές εξελίξεις; Μακάρι αλλά δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Το Έψιλον άργησε, επηρεάστηκε από τις απολύσεις και τα σχετικά γεγονότα. Η δε ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να ευνοεί την υλοποίηση των αρχικών σεναρίων. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Κι ας λένε τα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης το αντίθετο.