Ο Αντώνης Μιτζάλης (φωτογραφία) πέραν του ότι είναι πρόεδρος των ξενοδόχων του Ν. Καβάλας, ήταν και παραμένει σοβαρός επαγγελματίας.
Μετρημένος και μετριοπαθής. Οι εκτιμήσεις του κάπου πάντα στηρίζονται και σπάνια σφάλουν. Είναι πάντα προσεκτικές. Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο είναι αισιόδοξος για τη νέα Θερινή περίοδο. Αν και το Πάσχα θα κινηθεί για την περιοχή μας σε μέτρια όπως φαίνεται επίπεδα.
Η συνέντευξη
Ερ: Είδαμε στην πόλη της Καβάλας το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου, μετά από πολύ καιρό και μαθητές και Ρουμάνους και Βούλγαρους.
Απ: Σιγά-σιγά αρχίζουμε και μπαίνουμε στο κλίμα. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Το Πάσχα θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση βέβαια με τα τελευταία δυο χρόνια που ήμασταν κλειστά. Περιμένουμε ο τουρισμός σιγά-σιγά να πάρει μπρος από τον Απρίλη και μετά. Αυτό είναι αλήθεια. Δε θα είναι το Πάσχα εξαιρετικό όπως άλλες χρονιές γιατί ο κόσμος είναι ακόμη σφιγμένος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ενέργειας γενικότερα. Από το Μάιο έχουμε και τα σχολικά. Έχουμε επίσης και αυτές τις δράσεις με τα μουσικά σχολεία. Η πόλη θα ζωντανέψει.
Ερ: Στη Θάσο τι ποσοστό ξενοδοχείων θα λειτουργήσουν για το Πάσχα;
Απ: Πιστεύω ότι ένα ποσοστό 30% των ξενοδοχείων θα είναι ανοιχτό. Δεν το γνωρίζω απόλυτα αλλά απ` ότι ακούω και την αίσθηση που έχω.
Ερ: Βλέπουμε κάποια ρεπορτάζ στις τηλεοράσεις ότι το Πήλιο είναι στο 100%, τα Γιάννινα είναι στο 80%. Κάτι νησιά κοντά στην Αθήνα επίσης σε τέτοια μεγάλα ποσοστά. Εμείς αυτά τα ποσοστά δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε;
Απ: Εμείς θα τα προσεγγίσουμε λίγο αργότερα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, η Αθήνα κυρίως που τροφοδοτεί όλα αυτά τα νησιά που είναι κάτω στα Νότια, στρέφεται ο κόσμος προς τα εκεί και λιγότερο προς τη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει σταθερά ανεπτυγμένη τη Χαλκιδική, οπότε εμείς που έχουμε λιγότερο κόσμο από αυτές τις περιοχές συντηρούμαστε από την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα κυρίως και τα Βαλκάνια. Από τα Βαλκάνια θα δούμε περισσότερο τουρίστες όσο περνάει ο καιρός, όσο ανοίγει ο καιρός και βελτιώνεται.
Ερ: Ο πόλεμος θα επηρεάσει τον τουρισμό από τα Βαλκάνια;
Απ: Δε δείχνει να τον έχει επηρεάσει. Εκτός από μια στασιμότητα που υπήρχε στις αρχές, τον Φεβρουάριο στις πρώτες τρεις εβδομάδες, μετά παρουσιάζεται μια ανάκαμψη. Βέβαια αρκετοί είναι επιφυλακτικοί για το τι μέλει γενέσθαι μετά. Αν οι εξελίξεις είναι δραματικές φυσικά θα έχουμε ανατροπές. Προς το παρόν δε δείχνει κάτι τέτοιο. Η ακρίβεια θα επηρεάσει τόσο τον καταναλωτή, όσο και τον επιχειρηματία. Το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανεβάσουμε τις τιμές. Είναι το τελευταίο μέτρο που μπορούμε να κάνουμε αλλά σίγουρα το κέρδος συμπιέζεται πάρα πολύ. Πολλοί είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουν και τα κόστη τους.
Ερ: Οι Ρώσοι που ήταν καλοί πελάτες στη Χαλκιδική, θα λείψουν φέτος. Αυτό τι επιπτώσεις θα έχει;
Απ: Κοιτάξτε οι Ρώσοι λείπουν από τη Χαλκιδική από το 2019. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Πέρσι και πρόπερσι δεν υπήρχαν καθόλου. Δεν υπήρχε συμβατότητα στα υγειονομικά με τα εμβόλια κτλ. Οι Ρώσοι που βλέπαμε ήταν υπερπλούσιοι Ρώσοι που ερχόταν σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Η μάζα των Ρώσων έχει σταματήσει από το 2019. Φέτος θα ήταν η χρονιά της ανάκαμψης των Ρώσων. Δεν ήταν δηλαδή ότι τους είχαμε πέρσι και τους χάσαμε. Τους έχουμε χάσει εδώ και 2 χρόνια. Δεν το συζητάμε για φέτος, δεν θα έρθουν Ρώσοι και Ουκρανοί.
Ερ: Τι γίνεται με τις πτήσεις του αεροδρομίου;
Απ: Το αεροδρόμιο ανοίγει σιγά- σιγά από τέλη Απριλίου, στις πτήσεις τσάρτερ. Από Γερμανία και Αγγλία διατηρούνται οι βασικοί προορισμοί, διατηρούνται οι αφετηρίες και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Υπάρχει ένα μούδιασμα από την Πολωνία που ήταν η δεύτερη αγορά του αεροδρομίου. Ελπίζουμε ότι και αυτή θα ανακάμψει. Η Πολωνία είναι μια χώρα πολύ κοντά στην Ουκρανία και έχει επηρεαστεί πολύ από τον πόλεμο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας δισταγμός. Οι άνθρωποι είναι επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο.
Ερ: Ακούτε νεότερα για τα διόδια, θα υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο; Τι γίνεται με τη Νυμφαία και τους συνοριακούς σταθμούς;
Απ: Δεν έχουμε ακούσει κάτι διαφορετικό απ` αυτό που είχαμε πέρσι. Ελπίζω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δουλέψουν οι συνοριακοί σταθμοί όπως πρέπει. Καταλυτική θα είναι η άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου. Πιστεύω αυτό θα κάνει τη μεγάλη διαφορά, το ρεύμα του οδικού τουρισμού.
Ερ: Από την 1η Απριλίου άνοιξε ένας ακόμη μεθοριακός σταθμός, αυτός του Αγίου Κωνσταντίνου πάνω από την Ξάνθη, αυτός του Εχίνου.
Απ: Είναι δύσκολος ο δρόμος αυτός. Εξυπηρετεί κάποιες περιπτώσεις της αγοράς της Ξάνθης, θα έλεγα. Το ρεύμα το δικό μας, Καβάλας- Θάσου, είναι ο Προμαχώνας, η Νυμφαία και η Εξοχή. Αυτά τα τρία είναι τα σημεία τα οποία πρέπει να προφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού για να έχουμε καλά αποτελέσματα στον τουρισμό.
Εκτιμήσεις του Πάρη Παρασχούδη για τα ξενοδοχεία της Θάσου το Πάσχα
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης σχολίασε τη λειτουργία των ξενοδοχείων του νησιού το Πάσχα, στο πλαίσιο έρευνας της Ναυτεμπορικής: «Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Θάσο, όπου -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Πάρη Παρασχούδη- αναμένεται κίνηση κυρίως από την εσωτερική αγορά, όπως και οδικοί τουρίστες από τις γειτονικές βαλκανικές και επίσης ορθόδοξες χώρες. Ωστόσο, οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο της Καβάλας με επιβάτες με προορισμό τη Θάσο θα αρχίσουν αργότερα, δηλαδή μετά τις 15 Μαΐου και προς τα τέλη του μήνα, ήτοι μεσολαβεί κενό τριών εβδομάδων από το Πάσχα, γεγονός που «φρενάρει» την πλειονότητα των ξενοδοχείων από το να ανοίξουν για το Πάσχα ή έστω στις αρχές Μαΐου, λόγω του πολύ υψηλού φετινού κόστους λειτουργίας τους. Όπως εκτιμάται, τελικά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει περίπου το 30% των ξενοδοχείων του νησιού, ενώ περισσότερη κινητικότητα καταγράφεται σε μικρότερα καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στο νησί έχουν ήδη μεταβεί, στο μεταξύ, κάποιοι Ευρωπαίοι που διαθέτουν κατοικίες για να περάσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι».