Ισχύει κανονικά πρόστιμο 7.000 ευρώ που επέβαλε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χονδρέμπορο της Θεσσαλονίκης επειδή στα λεμόνια που διέθεσε στην αγορά «…ανιχνεύθηκαν υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος biphenyl σε συγκεντρώσεις ανώτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια». Ο χονδρέμπορος προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου (5μελής επιτροπή ενστάσεων του Ν4036/2012) αλλά πρόσφατα η προσφυγή του απορρίφθηκε.
Ενδιαφέρον έχει ότι τα λεμόνια που ελέγχθηκαν (Ιούνιο και Ιούλιο του 2016) προέρχονταν και από κατάστημα στην αγορά της Καβάλας. Είναι πιθανό μάλιστα να προωθήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα μέσω της κεντρικής λαχαναγοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις ευθύνη έχει ο αρχικός προμηθευτής, ο οποίος εισήγαγε τα συγκεκριμένα λεμόνια από την Τουρκία. Ίδια λεμόνια βρέθηκαν και στον Έβρο. Ο έλεγχος έγινε στο Εργαστήριο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνουμε ότι το Φθινόπωρο του 2016, στη διάρκεια των ελέγχων των λεμονιών και αναζήτησης κι άλλων ποσοτήτων της ίδιας παρτίδας, άπαντες οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν ότι αδιάθετα λεμόνια δεν υπήρχαν. Ο δε αρχικός εισαγωγέας των λεμονιών δεσμεύτηκε στην υπηρεσία «…να αποσύρει από την αγορά τυχόν αδιάθετες ποσότητες και να ενημερώσει τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής».
Την απόφαση απόρριψης της ένστασης του εισαγωγέα των λεμονιών υπογράφει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ν. Αντώνογλου. Στο σκεπτικό της μάλιστα αναφέρεται ότι το πρόστιμο μπήκε με επιείκεια αφού «Τα στοιχεία που ζητάει ο ενιστάμενος να ληφθούν υπόψη, ήτοι: α) η μη ύπαρξη πρόθεσης, β) η άμεση κινητοποίηση για την εύρεση των αδιάθετων ποσοτήτων και γ) η μεγάλη δυσκολία λόγω της οικονομικής κρίσης, ελήφθησαν υπόψη κατά την επιμέτρηση του προστίμου και υποβλήθηκε το κατώτερο προβλεπόμενο πρόστιμο με βάση τις διατάξεις».