Λιγοστεύουν συνεχώς οι πρόσφυγες στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».
Πλέον είναι 393 – κατά πληροφορίες- δηλαδή λιγότεροι κι από 400. Πάει καιρός από τότε που οι πρόσφυγες στην Καβάλα ήταν τόσο λίγοι. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο πρώην στρατόπεδο ήταν 1.000. Αναφερόμαστε στην εποχή που ακούγονταν ότι θα διπλασιαστούν! Εκείνη η προ διετίας φημολογία και κινδυνολογία φυσικά και δεν επιβεβαιώθηκε. Ίσα ίσα που συμβαίνει το αντίθετο.
Οι πρόσφυγες μειώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2021, μειώνονται και στη νέα χρονιά. Συχνά αποχωρούν πολυμελείς οικογένειες για το εξωτερικό, μιας και εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ουδείς γνωρίζει πόσο ακόμη δύναται να μειωθούν οι πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο. Πάντως δεν έφυγαν όλοι όσοι έχουν ή θα αποκτήσουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Κι ενώ αυτές οι αναχωρήσεις (και οι επόμενες) ήταν αναμενόμενες, δεν είναι αναμενόμενο το ότι οι κενές θέσεις που ανακύπτουν δεν αναπληρώνονται. Με κάποιους νέους πρόσφυγες από τα νησιά.
Η χώρα μας διαπιστώνει μεγάλη ύφεση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κι επωφελείται από το γεγονός. Πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθούν άλλα «μονοπάτια», προσπαθούν να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω Ιταλίας ή και Λευκορωσίας. Το γεγονός περιορίζει την πίεση στα Ελληνικά σύνορα, κάνει τις υφιστάμενες δομές ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα να φιλοξενούν λιγότερο κόσμο.
Σεκιούριτι και καθημερινή καθαριότητα στη δομή
Τα νέα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» συνεχίζουν να είναι αρκετά και τα περισσότερα ευχάριστα. Πέρα από το ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται έχουν μειωθεί περισσότερο, από την 1η Ιανουαρίου υπάρχει και προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας security. Το προσωπικό ελέγχει κυρίως όσους μπαίνουν στη δομή, βρίσκεται στην είσοδο της ενώ περιπολίες γίνονται στο εσωτερικό των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων.
Υπάρχει μία ακόμη καλύτερη φύλαξη, ένας έλεγχος ο οποίος μάλιστα ισχύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ήταν κάτι που όλοι το ήθελαν και με καθυστέρηση έγινε πράξη. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στην εταιρεία είναι κάτοικοι Καβάλας. Με διάφορους τρόπους αλλά και με την συστηματική καθαριότητα που πλέον γίνεται, οι εργαζόμενοι εντός της δομής καθημερινά είναι περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι προέρχονται από την πόλη της Καβάλας.
Σε αυτούς τους 100 εργαζόμενους δεν υπολογίζονται όσοι επίσης δουλεύουν στη δομή για λογαριασμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στον τομέα της καθαριότητας έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς πέραν από τις τακτικές καθαριότητες των κοινόχρηστων χώρων, συγκεντρώνονται σε δύο τουλάχιστον σημεία τα άχρηστα αντικείμενα και υλικά (φωτογραφίες). Αυτά από τη μία είναι έπιπλα που δεν χρειάζονται και παλιά στρώματα, από την άλλη σίδερα και μεταλλικά αντικείμενα που επίσης δεν χρειάζονται.
Σε γενικές γραμμές η δομή είναι περισσότερο καθαρή κι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό καθώς οι δουλειές που γίνονται είναι καθημερινές. Με τον ίδιο τρόπο η εικόνα που θα αποκτήσουν οι δρόμοι και οι χώροι που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες θα είναι ακόμη ομορφότεροι το επόμενο διάστημα. Σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων -μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις οικογενειών στο εξωτερικό- οι πρόσφυγες είναι λιγότεροι από 400! Προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Επειδή εν τω μεταξύ νέες ροές προσφύγων στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, δεν έχουν αντίστοιχα σημειωθεί αφίξεις νέων προσφύγων στο χώρους του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».