Dark Mode Light Mode

Ακόμη πιο πιθανή η Μ.Ε.Α. στα … αντίσκηνα

Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Δήμαρχος μαζί με την δημοτική σύμβουλο Ευαγγελία Δρακονάκη ταξίδεψαν στην Αθήνα, σε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη για τα αποτελέσματα των οποίων δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Με την επιστροφή τους στην Καβάλα την Πέμπτη το πρωί, οι δύο γυναίκες «υποχρεώθηκαν» να αλλάξουν την συζήτηση καθώς εδώ τους περίμενε το πρόβλημα των διοδίων στην Παράκαμψη. Η κ. Τσανάκα είχε κάνει γνωστό ότι βασικός λόγος της επίσκεψης της στην Αθήνα ήταν το ευρισκόμενο σε εκκρεμότητα ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κι ειδικότερα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) ή αλλιώς «εργοστάσιο σκουπιδιών». Κοντά σε αυτό το θέμα επρόκειτο να συζητήσει το ενδεχόμενο κατάργησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άσπρης Άμμου αφού το Δασαρχείο θεωρεί ότι λειτουργεί παράνομα αφού βρίσκεται σε δασική έκταση (έχει επιβληθεί και πρόστιμο). Πριν το ταξίδι στην Αθήνα, στη συνέντευξη τύπου του, ο κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε την ίδια θεματολογία. Δήλωσε αντίθετος στην κατάργηση του Σ.Μ.Α. Άσπρης Άμμου, ζήτησε να αδειοδοτηθεί κι έτσι να μην λειτουργήσει Σ.Μ.Α. στον Αμυγδαλεώνα.

Για πολλούς και διάφορους λόγους η κ. Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ταξιδιού της, δεν μας είπε τι θα γίνει με τους Σ.Μ.Α. και την Μ.Ε.Α. Στο Δημαρχείο ωστόσο υπάρχει «εσωτερική» ανεπίσημη ενημέρωση που δείχνει ότι οι επαφές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είχαν θετικό αποτέλεσμα. Εκεί η Δήμαρχος φέρεται να βρέθηκε μαζί με τον πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ και Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο αλλά και τον διευθυντή της ΔΙΑΜΑΘ κ. Βογιατζή.

Αν όσα λέγονται στο δημαρχείο είναι αλήθεια (που κάτι φαίνεται ότι ισχύει), τότε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων είναι ακόμη πιο πιθανή, ακόμη πιο σίγουρη για τον χώρο των πρώην αντίσκηνων των προσφύγων. Ένας χώρος κοντά στην Εγνατία οδό, κοντά στον κόμβο του νέου λιμανιού. Όσο για την τεχνολογική λύση, ισχύει ότι έγραψε η ΔΙΑΜΑΘ στο απαντητικό έγγραφο προς τον κ. Σιμιτσή. Δηλαδή τείνει να επιλέξει την αναερόβια χώνευση. Σε γενικές γραμμές η αναερόβια χώνευση θεωρείται ένα μέσο παραγωγής ενέργειας υπό τη μορφή βιοαερίου, ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιεί την οργανική ύλη από τα απόβλητα.  Με λίγα λόγια η μονάδα θα μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό. Νεότερα για την τύχη του Σ.Μ.Α. Άσπρης Άμμου δεν υπάρχουν. Δεν αποκλείεται να εξεταστεί η πρόταση Σιμιτσή ώστε η υφιστάμενη κατάσταση να λάβει άδεια μέσω ειδικής διαδικασίας.

Η χωροθέτηση της Μ.Ε.Α. τόσο κοντά στην πόλη, στην Άσπρη Άμμο κτλ φαίνεται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα δεδομένου του ότι πλησίον του ΧΥΤΑ υπάρχουν καταλληλότερες εκτάσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Μ.Ε.Α. δεν θα ενοχλεί αφού δεν θα υπάρχει ούτε καν μυρωδιά. Η κ. Δήμαρχος τονίζει ότι το πλάνο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος ενώ ο πρώην Δήμαρχος είπε κι επιμένει στο εξής: Η Μ.Ε.Α. να μην γίνει από την ΔΙΑΜΑΘ αλλά από τον Δήμο Καβάλας. Με τον οποίο θα συνεργαστεί η ΔΙΑΜΑΘ. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια μονάδα που θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών. Ο πρώην Δήμαρχος επιμένει την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει ο Δήμος Καβάλας ώστε αυτός να επωφεληθεί άμεσα. Διαφορετικά, με την σημερινή διαδικασία, αυτή που θα «κερδίσει» θα είναι η ΔΙΑΜΑΘ. Η οποία ήδη «πήρε» το θέμα πάνω της αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε στα δύσκολα (επιλογή χώρου της Μ.Ε.Α.) να εμφανίζεται «πρωταγωνιστής» η κ. Δήμαρχος. Άσχετα που κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη.

Προηγούμενο άρθρο

Μάλλον δεν συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Επόμενο άρθρο

«Επίθεση» σε ιστοσελίδα ξενοδοχειακής επιχείρησης στη Θάσο με λεία 5.500 ευρώ