Ο Γιώργος Μαυρουδάκης είναι παραγωγός, διαθέτει τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές του Νομού.
Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πρόεδρος του σωματείου των παραγωγών των λαϊκών αγορών. Συζητήσαμε μαζί του για τα προβλήματα. Η ακρίβεια στο κόστος παραγωγής επηρεάζει προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων. Τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν στα πεδινά κι απειλούν μικρά και μεγάλα χωράφια. Το κακό το συμπληρώνει ο καύσωνας διαρκείας και η παρατεταμένη ανομβρία.
Η συνέντευξη
Ερ: Γιατί είναι τόσο ακριβά τα γεωργικά προϊόντα, ακόμη και στις λαϊκές αγορές;
Απ: Είναι απλά τα πράγματα. Το κόστος παραγωγής κάθε μέρα ανεβαίνει, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν παρατήσει το επάγγελμα γιατί δεν βγαίνουν. Σε κάποια αγροτικά εφόδια έχει τετραπλασιαστεί το κόστος. Οι λαϊκές δεν είναι πιο ακριβές από πέρσι, έχουν τις ίδιες τιμές με πέρσι.
Ερ: Τι ακρίβαινε; Ο σπόρος, το φυτοφάρμακο, το λίπασμα;
Απ: Πολύ απλά ακρίβαινε το λίπασμα. Το 2022 την Άνοιξη το σακί το λίπασμα το αγοράζαμε 16 ευρώ. Σήμερα το αγοράζουμε 45 ευρώ. Έχει τριπλασιαστεί η τιμή. Επίσης όλα έχουν ακριβαίνει. Ο σπόρος, τα φυτοφάρμακα, τα πετρέλαια, τα φυτά, όλα έχουν τριπλασιαστεί. Υπάρχουν εφόδια που έχουν φτάσει 120%- 140% πιο πάνω τα τελευταία 2,5 χρόνια. Αλλά οι τιμές στα προϊόντα είναι ίδιες στις λαϊκές. Σίγουρα υπάρχουν πάγκοι, υπάρχουν παραγωγοί στις λαϊκές οι οποίες πουλάνε πιο ακριβά. Στο σούπερ μάρκετ βρίσκεις μακαρόνια με 77 λεπτά, βρίσκεις μακαρόνια και με 2 ευρώ. Όλοι οι παραγωγοί δεν έχουν την ίδια ντομάτα, την ίδια πατάτα. Κάποιοι έχουν κάνει περισσότερο κόπο, περισσότερα έξοδα και σίγουρα έχουν άλλη τιμή.
Ερ: Συγκρίνουμε τις τιμές της ντομάτας. Το καλοκαίρι του 2014 με το καλοκαίρι του 2024. Δέκα χρόνια πριν. Τι έχουμε να πούμε;
Απ: Εντάξει σίγουρα η τιμή είναι λίγο πιο ανεβασμένη. Σε σχέση με το κόστος παραγωγής αντίθετα είναι πολύ πιο φτηνή για μας. Οι παραγωγοί δεν περνάνε όλο το κόστος παραγωγής, να το κάνουν αύξηση του προϊόντος. Ένα παράδειγμα είναι για το δικό μου το προϊόν, το οποίο είναι η πατάτα. Από το 2009 μέχρι το 2016-2017 πουλούσαμε 75-80 λεπτά το κιλό την πατάτα. Σήμερα πουλάμε από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. Έχουν περάσει 10 χρόνια, έχουν ανεβεί τα εφόδια γύρω στο 250%. Δεν είναι το θέμα μόνο ότι έχουν ανεβεί τα εφόδια και εμείς πουλάμε λίγο πιο ακριβά. Είναι κι όλα τα άλλα. Φανταστείτε ότι μετά το 2010 πόσο έχουν μειωθεί οι μισθοί, οι συντάξεις κτλ. Και δεν φταίμε εμείς για όλα αυτά.
Ερ: Σ’ αυτό το κύκλωμα έρχεται το κράτος και λέει ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει περεταίρω αυξήσεις με τους ελέγχους κτλ. Αυτή η προσπάθεια του κράτους με τους ελέγχους φαίνεται; Αποδίδει;
Απ: Δε ξέρω αν αποδίδει. Εγώ ξέρω ότι για να είναι πιο φτηνά τα προϊόντα στη λαϊκή, πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια από τον πρωτογενή τομέα. Πως θα γίνει να πουλάνε φτηνά. Να ξεκινήσει από των πρωτογενή τομέα και να κατεβάσει το κόστος παραγωγής. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέβηκε η τιμή του λιπάσματος στα ύψη. Ο πόλεμος συνεχίζει. Επίσης με το στάρι, υπάρχει πρόβλημα. Το πληρώναμε ακριβό, ακρίβαινε και το ψωμί. Το στάρι σήμερα είναι πιο φθηνό αλλά η τιμή του ψωμιού όχι.
Ερ: Έχετε κι ένα πρόβλημα στην περιοχή με τα αγριογούρουνα. Τι ακριβώς γίνεται;
Απ: Όλη τη νύχτα βαράμε σκοπιά με τα αγριογούρουνα, θυμηθήκαμε τα νιάτα μας. Μας έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στην περιοχή μας και αυτό θα συνεχιστεί. Είναι δεκάδες τα αγριογούρουνα. Είτε με κανονάκια, είτε με ρεύμα, είτε με σκοπιές, προσπαθούμε να τα εμποδίσουμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καταστρέφονται κτήματα κάθε μέρα. Τα αγριογούρουνα τα βράδια κατεβαίνουν στα πεδινά. Βάζω ρεύμα γύρω από το χωράφι μου, για να μη μπορούν να μπουν μέσα τα αγριογούρουνα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί πριν τρία χρόνια αλλά δεν μας ενοχλούσε καν. Τώρα εδώ στη Λυδία, είναι πρώτη φορά που γίνεται. Έχουμε συναντήσει κοπάδια με 10-15 αγριογούρουνα και με λιγότερα βέβαια. Επίσης ο καύσωνας είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Από τις αρχές Μαΐου, είναι αυτό το φαινόμενο. Προσπαθώ με ποτίσματα συνεχόμενα να διατηρήσω την πατάτα. Και ακόμη έχουμε μπροστά μας πολύ καλοκαίρι.