Dark Mode Light Mode
Συλλήψεις διακινητών παράτυπων μεταναστών σε Καβάλα & Ορεστιάδα
Αλεξάνδρα Τσανάκα: «Δεν έχουν βρει καλύτερη πρόταση απ’ αυτήν του σωματείου»
Σήμερα στην Καβάλα ο Χάρης Δούκας

Αλεξάνδρα Τσανάκα: «Δεν έχουν βρει καλύτερη πρόταση απ’ αυτήν του σωματείου»

Η συμπολίτισσα μηχανικός κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα εμπλέκεται στην υπόθεση της πιάτσας των ταξί στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη ως σύμβουλος- συνεργάτης του σωματείου των επαγγελματιών- ιδιοκτητών ταξί. Γνωρίζει άριστα το θέμα. Μελέτησε και πρότεινε τη διατήρηση της πιάτσας, έστω πιο μικρής, εντός του Δ. Κήπου. Η πρόταση αυτή είναι η καλύτερη ως τώρα, δηλώνει στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Απορρίπτεται η πρόταση του σωματείου για τη νέα πιάτσα στην πλατεία Καπνεργάτη αν και φαίνεται λογική. Την απορρίπτει ο Δήμος Καβάλας.

Απ: Η πιάτσα ταξί που προτείνουμε σε σχέση μ’ αυτήν που ξέραμε, θα υλοποιούνταν μόνο στην εσοχή. Τα οχήματα θα έμπαιναν από την οδό Κύπρου, σ’ αυτόν τον πεζόδρομο που σήμερα έχει μια ράμπα και κάτι σκαλάκια. Σ’ αυτό χρειαζόταν να γίνει ένα έργο για να αλλάξει η υφιστάμενη κλίση. Τα ταξί θα περνούσαν από τον πεζόδρομο -που είναι σταματημένα τα αυτοκίνητα της Cosmote- και θα γυρνούσαν σ’ αυτήν την εσοχή. Εκεί δηλαδή που βρίσκονταν μέχρι προχθές. Αυτό θα ήταν μόνο στάση, δεν θα ήταν στάθμευση. Δεν επιτρέπεται μέσα σε πεζόδρομους. Από το 2010 που έγινε η μελέτη για την αλλαγή στην πλατεία Καπνεργάτη δεν είχε προβλέψει κανείς που θα πάει η πιάτσα  των ταξί.

Ερ: Αυτός που μελέτησε την ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη, είχε στην πρόταση του την πιάτσα ταξί;

Απ: Όχι, δεν είχε. Είχε μια προμελέτη συγκοινωνιακή που την είχε κάνει ο κ. Τυρολόγος που είναι τώρα στην Αυστραλία αλλά αυτή δεν εγκρίθηκε ποτέ.

Ερ: Αυτή η προμελέτη που δεν εγκρίθηκε, είχε την πιάτσα των ταξί στη νέα πλατεία Καπνεργάτη;

Απ: Ανέφερε μια πρόταση. Να μεταφερθούν στη στάση των λεωφορείων που είναι τώρα στη Βενιζέλου. Μετά έλεγε να γίνει μια συζήτηση και μια διαβούλευση. Η τελική μελέτη η εγκεκριμένη δεν είχε τίποτα για τα Ταξί!

Ερ: Λέτε ότι η πρόταση του σωματείου δεν είναι η καλύτερη αλλά…;

Απ: Δεν είναι η καλύτερη όχι όσον αφορά τη θέση της αλλά όσον αφορά την πρόσβαση. Δεν είναι η καλύτερη. Έχει όμως σχεδόν μηδέν επικινδυνότητα. Αντίθετα, όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει από το Δήμο Καβάλας και οι τρεις προτάσεις, έχουνε μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Προβλέπουν πιάτσα επί της Βενιζέλου. Δεν γίνεται εσοχή για να δημιουργηθεί εκεί κανονική πιάτσα ταξί.

Ερ: Ο Δήμαρχος είπε ότι δε θα βάλει αυτοκίνητα Ταξί εκεί που περπατάει ο κόσμος. Εντός τμήματος του Δ. Κήπου.

Απ: Μέχρι πρότινος εκεί που προτείναμε εμείς να γίνει η πιάτσα των ταξί, ήταν παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα της Cosmote. Εάν ήθελε να έχει μόνο πεζόδρομο έπρεπε να είχε φροντίσει να τα έχει γράψει, να έχει πάρει τις πινακίδες αυτών των αυτοκινήτων. Κάτι που δεν έκανε. Δεν το έκανε κανένας αυτό…

Ερ: Πρέπει να δουν ξανά την πρόταση του σωματείου; Είναι πρόταση εφικτή, αυτό λέτε;

Απ: Ναι, ακριβώς. Μάλιστα, στο τέλος -χωρίς να έχω κάνει μελέτη- προσθέσαμε στην πρόταση μας να γίνει και μια πιάτσα ταξί στην οδό Ομονοίας. Εκεί που είναι σήμερα η Lacoste, με 4 θέσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Το κυριότερο πλεονέκτημα που έχει η λύση που δίνουμε εμείς, είναι το θέμα της οδικής ασφάλειας. Την εξασφαλίζει. Έχει μειονέκτημα που είναι μόνο στάση των Ταξί και ότι έχει μια δύσκολη πρόσβαση στο σημείο. Την ταλαιπωρία όμως θα την υποστούν οι οδηγοί των ταξί. Δεν θα αφορά το επιβατικό κοινό.

Ερ: Λένε κάποιοι ταξιτζήδες ότι αυτό που προτείνει ο Δήμος γίνεται αποδεκτό, αν στο ύψος της νέας πλατείας Καπνεργάτη οι θέσεις που δημιουργούνται δεν είναι δύο, αλλά έξι. Μπορεί να γίνει αυτό;

Απ: Όχι, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν έγινε η διαβούλευση την ώρα που έπρεπε στα τόσα χρόνια που πέρασαν. Αυτό που θα διατεθεί για τις λίγες θέσεις είναι μέσα στο έργο της ανάπλασης. Τώρα το έργο της ανάπλασης βρίσκεται στο αμήν του. Αυτή η πρόταση που κάνει ο Δήμος έχει και έναν βαθμό επικινδυνότητας. Μπαίνει ο άλλος στην εσοχή, εκεί που είναι σήμερα τα φανάρια. Αν μας λύσουν το πρόβλημα το πώς θα φύγει… Το καλύτερο είναι για αυτούς τους ανθρώπους να είναι μπροστά εκεί που τελειώνει η ανάπλαση. Έχει όμως πάλι θέμα επικινδυνότητας. Δεν είναι πολύ απλά πράγματα αυτά. Δεν έχουν βρει καλύτερη πρόταση απ’ αυτήν του σωματείου. Αν μας βρουν καλύτερη, πολύ ευχαρίστως να την αλλάξουμε.

Προηγούμενο άρθρο

Συλλήψεις διακινητών παράτυπων μεταναστών σε Καβάλα & Ορεστιάδα

Επόμενο άρθρο

Σήμερα στην Καβάλα ο Χάρης Δούκας